Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Frančišek blagoslovil svet in prosil za mir

Papež tradicionalno blagoslovi mesto Rim in svet dvakrat letno, in sicer za veliko noč in božič.
Z balkona papeške palače v Vatikanu je Frančišek pozval k miru na svetu. FOTO: Reuters
Z balkona papeške palače v Vatikanu je Frančišek pozval k miru na svetu. FOTO: Reuters
A. V., STA
25. 12. 2018 | 12:08
25. 12. 2018 | 12:39
3:08
Papež Frančišek je imel tradicionalni božični blagoslov mesta in sveta, urbi et orbi, in je nagovoril množico vernikov na Trgu svetega Petra. Z balkona papeške palače v Vatikanu je pozval k miru na svetu.



»Naj nam ta božič pomaga, da znova najdemo vezi bratstva, ki nas povezujejo,« je dejal papež v božičnem blagoslovu. »Naj pomaga Izraelcem in Palestincem, da obnovijo dialog in začnejo pot miru za končanje več kot 70 let trajajočega spora,« je tudi rekel.

Za trpeče v Siriji upa, da bodo po dolgih letih vojne našli bratstvo. Mednarodno skupnost pa je pozval k odločnim prizadevanjem za najdbo mirne rešitve v državi, tako da se bodo sirski begunci lahko vrnili k mirnemu življenju v svoji domovini. Upa, da bo prekinitev ognja Jemnu prinesla mir, s tem pa »končno olajšanje vsem otrokom in odraslim, ki so izmučeni zaradi vojne in lakote«.

Božič je za veliko nočjo drugi največji krščanski praznik. FOTO: Reuters
Božič je za veliko nočjo drugi največji krščanski praznik. FOTO: Reuters

 

Afrika, Venezuela, Ukrajina ...


Spomnil se je tudi na tisoče razseljenih in begunce v Afriki, ki potrebujejo humanitarno pomoč.

Božič naj okrepi bratske vezi, ki povezujejo Korejski polotok, je dejal. Za Venezuelo upa, da bodo našli slogo, da bodo bratsko sodelovali pri razvoju države in pomagali najšibkejšemu delu prebivalstva. Mir je zaželel tudi Ukrajini.

Tistim kristjanom, ki praznujejo božič v težkih ali celo nevarnih razmerah, kjer so manjšina, pa je zaželel, da živijo v miru in da bi doživeli priznanje svojih pravic, zlasti do verske svobode.

Na Trgu svetega Petra je tudi švicarska garda. FOTO: Reuters
Na Trgu svetega Petra je tudi švicarska garda. FOTO: Reuters

 

Ritual se je razvil v 13. stoletju


V Vatikanu in drugod so kristjani v božični dan vstopili s polnočnicami, čez dan bodo povsod potekale praznične božične maše.

Božič je za veliko nočjo drugi največji krščanski praznik. Kristjani verjamejo, da je bil Jezus hkrati bog in človek. Z njegovim rojstvom naj bi se Bog dokončno in nepreklicno zavzel za svet in za človeka ter mu pomagal, da se odreši.

Lani je Frančišek ob božičnem blagoslovu pozval k miru na Bližnjem vzhodu. FOTO: AFP
Lani je Frančišek ob božičnem blagoslovu pozval k miru na Bližnjem vzhodu. FOTO: AFP


Papež tradicionalno blagoslovi mesto Rim in svet dvakrat letno, in sicer za veliko noč in božič, ter ob svojem prvem javnem nastopu. Ritual papeškega blagoslova se je razvil v 13. stoletju in sodi med apostolske blagoslove.

Frančišek se za razliko od dolgoletnega papeža Janeza Pavla II., ki je blagoslov mestu in svetu podelili v različnih jezikih, običajno drži italijanščine.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine