Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Razmere v Tuniziji se umirjajo

EU še posebej poziva k nadaljevanju dela parlamenta, spoštovanju temeljnih pravic in izogibanju kakršnemu koli nasilju.
Protesti v Tuniziji. FOTO: Fethi Belaid/AFP
Protesti v Tuniziji. FOTO: Fethi Belaid/AFP
27. 7. 2021 | 16:42
10. 2. 2022 | 14:23
4:39

Razmere v Tuniziji, kjer je predsednik države Kais Saied ustavil delo parlamenta in odstavil premiera Hichema Mechichija, se umirjajo. Vladajoča stranka Ennahda je predsednika pozvala k nacionalnemu dialogu za rešitev krize in razpisu predčasnih volitev. Odstavljeni premier pa je povedal, da je pripravljen predati položaj.

V stranki Ennahda so se danes zavzeli za nacionalni dialog, da bi končali politično krizo in našli rešitve za gospodarske in socialne težave, s katerimi se sooča država, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predsednika države so pozvali k razpisu parlamentarnih in predsedniških volitev. Kakršno koli zavlačevanje pri tem bi bilo po njihovem mnenju »pretveza za ohranitev avtokratskega režima«. Pozvali so ga še, naj prekliče svojo nedeljsko odločitev, ko je za 30 dni ustavil delo parlamenta in odstavil premiera Mechichija. To odločitev so označili za državni udar.

V ponedeljek se je na odstavitev odzval tudi Mechichi, ki je sporočil, da bo položaj predal tistemu, ki ga bo za novega premiera izbral Saied. »Ne morem biti moteči dejavnik ali del problema, ki bi otežil razmere,« je poudaril Mechichi, ki je premierski položaj zasedal od septembra lani.

Policija je posredovala na protestih. FOTO: Fethi Belaid/AFP
Policija je posredovala na protestih. FOTO: Fethi Belaid/AFP


Napetosti, ki so po nedeljski odločitvi predsednika Saieda nastale v Tuniziji, se tako umirjajo. V ponedeljek so pred parlamentom, ki ga še vedno varujejo varnostne sile, izbruhnili spopadi med predsednikovimi podporniki in podporniki Ennahde, pri čemer je bilo več ljudi ranjenih.
 

EU poziva k umiritvi


Vladajoča stranka je svoje podpornike danes pozvala, naj gredo domov, da bi »ohranili mir in varnost naroda«. K dialogu z vsemi političnimi akterji je Saieda v ponedeljek pozval tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken. Pozval ga je, naj spoštuje načela demokracije in človekove pravice.

EU spremlja dogajanje v Tuniziji z veliko pozornostjo. Demokracijo ter spoštovanje vladavine prava, ustave in zakonodajnega okvira je treba ohraniti ob upoštevanju volje in pričakovanj ljudi, je zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell v izjavi v imenu EU.

V tem duhu EU poziva k čimprejšnji vzpostavitvi institucionalne stabilnosti v državi, še posebej k nadaljevanju dela parlamenta, spoštovanju temeljnih pravic in izogibanju kakršnemu koli nasilju.

Pri tem se postavlja vprašanje, kako bo EU ukrepala, če delo parlamenta ne bo vzpostavljeno, a v Bruslju za zdaj odgovarjajo, da je o tem prezgodaj govoriti. Prav tako za zdaj nočejo govoriti o morebitnem izrednem zasedanju zunanjih ministrov EU o tej temi.

image_alt
Državni udar po egiptovskem zgledu


EU in Tunizijo veže od leta 2012 privilegirano partnerstvo. Prelomna točka v odnosih sta bili arabska pomlad in revolucija v državi leta 2011. Od takrat je EU po navedbah komisije ključna partnerica Tunizije pri podpori prehoda v sodobno demokracijo.

Od leta 2011 je EU Tuniziji pomagala s tremi milijardami evrov. V obdobju 2014–2020 ji je bilo v okviru instrumenta evropske sosedske politike namenjenih 1,6 milijarde evrov, v glavnem za spodbujanje dobrega upravljanja, vladavine prava, vzdržne rasti in zaposlovanja ter krepitve socialne kohezije.

V pomoč pri spoprijemanju s pandemijo covida-19 je Unija Tuniziji namenila 330 milijonov evrov, od katerih je okoli 260 že porabljenih, in 600 milijonov evrov ugodnega posojila, so danes poudarili v komisiji.

Potem ko je tunizijski predsednik v nedeljo prekinil delo parlamenta in odstavil premiera, je vladajoča stranka Ennahdha to potezo označila za državni udar. Pred parlamentom so izbruhnili tudi spopadi med predsednikovimi podporniki in podporniki vladajoče stranke.

V nedeljo se je na ulicah tunizijskih mest zbralo več tisoč ljudi, ki so vzklikali slogane proti Ennahdhi in premieru. Kritizirali so tudi odločitve vlade in njeno upravljanje pandemije covida-19. Ljudje so predsednikovo odločitev pozdravili s hupanjem in pirotehniko.

Kriza je izbruhnila po mesecih trenj med predsednikom, premierom in Ennahdho, ki so ohromili odzivanje države na pandemijo covida-19, saj je delež smrtnih žrtev glede na število prebivalcev med najvišjimi na svetu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine