Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

EU in Japonska podpisali prostotrgovinski sporazum

Dogovor, dosežen konec lanskega leta, ustvarja eno največjih trgovinskih območij na svetu.
Japonski premier Šinzo Abe skupaj s predsednikoma evropskega sveta Donaldom Tuskom in evropske komisije Jeanom-Claudeom Junckerjem. FOTO: Reuters
Japonski premier Šinzo Abe skupaj s predsednikoma evropskega sveta Donaldom Tuskom in evropske komisije Jeanom-Claudeom Junckerjem. FOTO: Reuters
17. 7. 2018 | 11:59
17. 7. 2018 | 12:18
1:25
Predstavniki Evropske unije in Japonske so po štirih letih pogajanj podpisali obsežen prostotrgovinski dogovor, ki odpravlja veliko večino trgovinskih ovir med gospodarstvoma ter ustvarja trgovinsko območje v velikosti tretjine svetovnega bruto domačega proizvoda.

Predsednika evropske komisije in evropskega sveta Jean-Claude Juncker in Donald Tusk sta v imenu sedemindvajseterice v Tokiu skupaj z japonskim premierom Šinzom Abejem proslavila dosežek, ki po mnenju analitikov odločno zavrača protekcionizem, ki ga vse od prihoda na oblast zagovarja ameriški predsednik Donald Trump.

Pogajanja med EU in Japonsko so se končala konec lanskega leta, kljub podpisu sporazuma pa morata obe strani še vedno doseči dogovor o mehanizmu za razreševanje sporov, poroča AFP.

Verjetno ni nobeno naključje, da je do podpisa dogovora o ekonomskem sodelovanju med EU in Japonsko prišlo dan po srečanju ameriškega predsednika z ruskim voditeljem Vladimirjem Putinom in le nekaj dni zatem, ko je Donald Trump EU označil za »sovražnika« v trgovinskih odnosih.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine