Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Erdoğan prihaja v Sarajevo, BiH v zadregi pred Evropo

Predsednik Turčije Recep Tayyip Erdoğan se bo v nedeljo mudil v Sarajevu, predsedništvo BiH je o naravi obiska poročalo tudi Angeli Merkel.
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan<strong>&nbsp;</strong>FOTO: Reuters
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan<strong>&nbsp;</strong>FOTO: Reuters
14. 5. 2018 | 07:00
14. 5. 2018 | 11:42
5:48
Ljubljana – Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğ​an bo v nedeljo nagovoril turške državljane, ki živijo zunaj meja svoje države, v sarajevski olimpijski dvorani Zetra. Potem ko mu Nemčija, Avstrija in Nizozemska niso dovolile predvolilnih shodov na svojih tleh, Erdoğan dober mesec pred turškimi volitvami prihaja v prijateljsko Bosno in Hercegovino.

Obisk 20. maja v Sarajevu je Erdoğanov urad že uradno potrdil, potrdili so ga tudi na ministrstvu za zunanje zadeve BiH, kjer pravijo, da gre za delovni obisk prvega moža Turčije. V Ankari in Sarajevu so pojasnili, da se bo Erdoğan z delegacijo udeležil skupščine Unije evropskih demokratov Turčije (UETD), turške nevladne organizacije, ob robu skupščine pa se bo sestal tudi s tričlanskim predsedništvom BiH, ki ga sestavljajo po en predstavnik vsakega od konstitutivnih narodov BiH. Obiska, ki utegne v Sarajevo privabiti veliko Erdoğanovih podpornikov iz vse Evrope, v ljubljanskem veleposlaništvu Turčije ne komentirajo. V Sloveniji živi okoli 175 turških državljanov, obiska Sarajeva pa veleposlaništvo zanje ne organizira.
 

Sultan, ki navdušuje in razdvaja


Prihod Erdoğana je močno razklal javnost v BiH, na družbenih omrežjih so se sestavile skupine podpornikov in nasprotnikov Erdoğanovega shoda. »Bujrum sultane, dobro došao u Bosnu ... Ti si naš babo i brat, Allah te sačuvao (izvoli, sultan, dobrodošel v Bosni ... ti si naš oče in brat, Alah naj te čuva),« je zgolj eden od številnih zapisov v eni od skupin podpornikov na facebooku.

Na delovnem srečanju z Erdoğanom po shodu ne bo Mladena Ivanića, člana predsedništva, ki zastopa srbsko entiteto Republiko Srbsko. Kot zagotavlja Ivanić, njegova odsotnost ni nikakršno politično sporočilo, saj ima dogovorjene obveznosti že več mesecev. »Gospoda Erdoğana osebno poznam in ga imam za prijatelja. Menim, da je naredil veliko koristnih stvari za BiH. Od tega, da je zastavil svoj osebni vpliv, da je omogočil izvoz mesa iz BiH na turški trg, da je omogočil prodor našim izdelkom na turški trg in da so se turška podjetja dejavno vključila v gradnjo avtoceste pri nas,« je o obisku povedal Ivanić za eno od televizijskih postaj v BiH.
 

Obisk Erdoğanu gotovo koristi ...


Kar je lahko sporno pri tem obisku, povzema Ivanić, je vprašanje, ali Erdoğan ta obisk, ki je uradno delovne narave, izkorišča za svojo predvolilno kampanjo. »Očitno Erdoğan meni, da mu je ta obisk koristen. Ali je koristen tudi BiH, pa je drugo vprašanje,« je povedal Ivanić. Ob opazki, da so v predvolilnem času pripadnike svojih narodov na ozemlju BiH (ki imajo pogosto dvojna državljanstva) obiskovali tudi vodilni politiki sosednjih držav Hrvaške in Srbije, je Ivanić odgovoril, da čeprav Erdoğanov obisk morda res ne navdušuje najbolj Srbov in Hrvatov, je ta obisk največji razkol vnesel prav v bošnjaške politične strukture, ki bi po naravi morale biti Erdoğanu najbolj hvaležne zaradi vsega, kar je Turčija naredila za BiH v letih vojne in po njej.
 

... ali koristi tudi BiH?


»Mi ta obisk ocenjujemo kot delovni obisk, katerega ključno žarišče bi moralo biti na gospodarskih temah, investiranju in razvoju odnosov med državama,« je za bosanske medije izjavil Haldun Koc, veleposlanik Turčije v BiH. Tudi zunanji minister BiH Igor Crnadak zavrača ocene, da gre za predvolilni shod, in poudarja, da je glavni cilj Erdoğanovega prihoda udeležba na skupčini turške nevladne organizacije, ki bo v Sarajevu. Da takšna zagotovila niso prav prepričljiva, kaže tudi četrtkov obisk vseh treh članov predsedništva BiH pri nemški kanclerki Angeli Merkel, kjer so se med drugim pogovarjali o spornem obisku.

Naj spomnimo: v Turčiji bodo imeli 24. junija volitve, Nemčija, Avstrija in Nizozemska sta že prepovedali Erdoğanove predvolilne shode na svojih tleh. Zato je razumljivo, da je Merklovo zanimalo, ali se BiH z uklanjanjem Erdoğanovim željam odmika od svoje evropske poti.

Nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik BiH Bakir Izetbegović v Berlinu FOTO: AFP/Odd Andersen
Nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik BiH Bakir Izetbegović v Berlinu FOTO: AFP/Odd Andersen

 

Kdo torej vodi BiH


»Povedal sem že, da bom tudi sam z Erdoğanom navzoč na srečanju Unije evropskih turških demokratov. Ne Merklova in ne Erdoğan nista šefa BiH, su pa tu vsi dobrodošli. Ko pogledate seznam tega, kar je Erdoğan naredil dobrega za BiH, in seznam slabega, zadnjega ne morete niti najti. Erdoğanov obisk Sarajevu nikomur ne bi smel biti sporen,« je po vrnitvi iz Berlina za medije povedal Bakir Izetbegović, predsednik predsedstva BiH, ki v predsedstvu predstavlja Bošnjake in je velik Erdoğanov prijatelj .

Da za dobre prijatelje vplivnih oblastnikov v eni od najrevnejših evropskih držav ne veljajo enaka pravila, kot za državljane te iste države, kaže dejstvo, da na ministrstvu za notranje zadeve Kantona Sarajevo niti en teden pred shodom, ko je turška nevladna organizacija že zakupila dvorano Zetra, niso imeli prijave množičnega dogodka, kot to zahtevajo predpisi. Čeprav spornemu obisku srbski in hrvaški politiki v BiH niso prav glasno nasprotovali, je Ivanić spomnil, da tudi politiki iz BiH pred volitvami novačijo svoje volivce v tujih državah. »Vendar se morajo vsi ti politiki, ki vodijo kampanje po tujih državah in takšnim kampanjam tujih politkov ne nasprotujejo, zavedati, da jutri lahko k nam pride kakšen politik, ki jim ni simpatičen ali pa se z njim ne strinjajo, denimo Putin v Republiko Srbsko,« pravi Ivanić.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine