Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Epidemija v Italiji še ni dosegla vrhunca, ukrepi v Španiji daljši od prvotne napovedi

Tragična statistika smrti v Italiji še vedno narašča, pozitivnejši podatek je, da so v Lombardiji v intenzivno oskrbo sprejeli manj novih pacientov.
Papež Frančišek se je k molitvi podal skozi opustelo središče Rima. FOTO: Vatican Media/Reuters
Papež Frančišek se je k molitvi podal skozi opustelo središče Rima. FOTO: Vatican Media/Reuters
16. 3. 2020 | 08:42
16. 3. 2020 | 14:35
8:35
Italija se je v nov teden prebudila po včerajšnji objavi najvišjega števila umrlih zaradi bolezni covid-19. Po zadnjih uradnih podatkih je v 24 urah umrlo 368 ljudi, dan pred tem 175. Skupna tragična statistika smrti v Italiji se je povzpela do števila 1809, kar znaša skoraj tretjino vseh dosedanjih smrtnih primerov na svetu.

Včerajšnje število okuženih je bilo 20.603, kar je 2853 več kot dan prej. Če k okuženim in umrlim prištejemo še ozdravljene, so v Italiji doslej skupno potrdili 27.747 okužb.



Medije so zapolnile tudi fotografije papeža Frančiška, ki je popoldne zapustil Vatikan in se skozi izpraznjeni center Rima peš podal do bazilike Santa Maria Maggiore in cerkve San Marcellino in Corso. V obeh je molil za konec italijanske in globalne zdravstvene tragedije.

Izolirani, a povezani. Pesem za Italijo v rimski četrti Magliana. FOTO: Andreas Solaro/AFP
Izolirani, a povezani. Pesem za Italijo v rimski četrti Magliana. FOTO: Andreas Solaro/AFP

 

Zdravstveni sistem na robu zmogljivosti


Statistika smrti se sicer še vedno najbolj nanaša na Lombardijo, v kateri je število smrti včeraj prvič preseglo 200, hospitaliziranih pa je 4898 ljudi. Pozitivnejši podatek je, da so v intenzivno oskrbo sprejeli 25 ljudi, kar je manj od dnevnega povprečja, ki znaša 45.

Alarmantne napovedi, da zdravstveni sistem ne bo zdržal takšnega širjenja epidemije, so, denimo, prišle iz Bergama. Rimska vlada je sicer v Lombardijo nazadnje poslala 500.000 zaščitnih mask, a to zadošča le za kak dan. Dnevno jih namreč potrebujejo kar 300.000.

Da v Lombardiji zdajšnja zaloga mask, namenjenih zdravstvenemu osebju v najzahtevnejših situacijah pri intenzivni negi, zadošča le še za nekaj dni, so danes opozorili v zvezi zdravstvenih delavcev, specializiranih za anestezijo in reanimacijo. 

Delavec na pokopališču v Bergamu, kjer se pogrebi umrlih zaradi bolezni covid-19 vrstijo na vsake pol ure. FOTO: Piero Cruciatti/AFP
Delavec na pokopališču v Bergamu, kjer se pogrebi umrlih zaradi bolezni covid-19 vrstijo na vsake pol ure. FOTO: Piero Cruciatti/AFP

 

»Časa ni več niti za jok«


Zelo dramatičen apel je objavila zveza bolniških sester in bolničarjev. »Časa ni več niti za jok, razen ob koncu dolgih, uničujočih urnikov. Vidimo smrt, ki je tako oropana dostojanstva, da je ne počastijo. Ljudi, ki so daleč od svojih dragih. Preizkušeni smo, malo nas je, v bolnišnici in na terenu. V domove ljudi odhajamo kot vojaki na fronto, brez zaščite, na teren, ki ne zmore sprejeti ogromnih zahtev, potrebnih za zdravljenje. Sami smo. Če ne bomo zaustavili tega plaza, bomo plačali najvišjo ceno: zlom zdravstvenega sistema in vsega, za kar je vredno živeti. Potrebujemo bolnišnice, osebje. Takoj. Zdaj. Ne jutri.«

Italija, kjer je velik delež prebivalstva starejšega, ima sicer višjo stopnjo umrljivosti kot drugod, okoli sedem odstotkov. Po svetu je smrtnost v povprečju tri- do štiriodstotna.

V sosednji Furlaniji - Julijski krajini je okuženih 347 ljudi, kar je 46 več kot dan pred tem. Doslej je, kot piše tržaški Il Piccolo, umrlo 17 ljudi, povprečje njihove starosti je presegalo 80 let. Večina med njimi, 11, je umrla v Trstu.

Italijani so k petju in muziciranju na balkonih dodali še prižiganje lučk. Dvigovanje morale z akcijo Razsvetlimo Italijo. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Italijani so k petju in muziciranju na balkonih dodali še prižiganje lučk. Dvigovanje morale z akcijo Razsvetlimo Italijo. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Finančno injekcijo naj bi potrdili danes


Po besedah premiera Giuseppeja Conteja, ki jih je objavil Corriere della sera, epidemija kljub visokim številkam še ni dosegla vrhunca. Premier je sicer milanskemu časopisu navedel oceno italijanskih zdravnikov. »To so najbolj tvegani tedni in potrebujemo največjo pazljivost,« je opozoril.

Napovedal je državno finančno injekcijo, namenjeno zdravstvu, gospodarstvu, podjetjem in družinam, ki bo znašala do 25 milijard evrov. V ta namen naj bi Italija izdala državne obveznice, kar bi prineslo novo zadolžitev. Vladni ukrep naj bi potrdili danes.

Po besedah zunanjega ministra Luigija di Maia so umaknili prepoved izvoza zaščitne opreme iz Nemčije in Francije. Kot je objavil, je Italija naročila 3800 ventilatorjev, 30 milijonov kirurških mask, sedem milijonov rokavic, 13 milijonov zaščitnih oblek oziroma njihovih delov in opremo za 67.000 testov okužb.

V Milanu še naprej veljajo ostra pravila samoizolacije. Policisti so včeraj opravili skoraj 10.000 kontrol spoštovanja pravil karantene. Kršitve so ugotovili pri nekaj več kot 200 ljudeh, ob tem še 20 kršitev v trgovskih lokalih.

Kot piše Ansa, se bo danes po karanteni na Japonskem v domovino naposled vrnil še kapitan križarke Diamond Princess Gennaro Arma, ki je bil na drugem testu okužbe negativen.

Frančišek moli v starodavni rimski baziliki Santa Maria Maggiore. FOTO: Vatican Media/Reuters
Frančišek moli v starodavni rimski baziliki Santa Maria Maggiore. FOTO: Vatican Media/Reuters



 

Za ukrepe v Španiji predvidenih 15 dni ne do dovolj


Jasno je, da bodo španski ukrepi proti širjenju okužbe zahtevali več časa od predvidenih 15 dni, je danes v pogovoru za nacionalni radio RNE izjavil španski minister za promet José Luis Abalos.

Po zgledu Italije je tudi Španija razglasila karantenske ukrepe, ki prebivalcem prepovedujejo zapuščanje domov razen v nujnih primerih, denimo za nakup hrane in zdravil ter za delo.

Španija je po številu primerov za Italijo druga najbolj prizadeta evropska država, a so danes iz nje prišle številke novih okužb in smrtnih žrtev, ki so nekaj nižje.

V zadnjih 24 urah so potrdili skoraj tisoč novih primerov okužbe. Skupno število je naraslo na 8744, včerajšnja številka je bila 7753. Število smrtnih primerov sedaj znaša 297.

Prizor iz središča Malage. FOTO: Jon Nazca/Reuters
Prizor iz središča Malage. FOTO: Jon Nazca/Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine