Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Elizabeth Warren proti Petu Buttigiegu

Tekma demokratskih predsedniških kandidatov med starim in mladim, radikalnim in zmernim.
Župan South Penda Pete Buttigieg. FOTO: Brian Snyder/Reuters
Župan South Penda Pete Buttigieg. FOTO: Brian Snyder/Reuters
20. 11. 2019 | 06:00
20. 11. 2019 | 10:23
5:23
New York – Deset demokrats­kih izzivalcev republikanskega predsednika Trumpa na nocojš­njem soočenju v Atlanti je pol manj kot junijskih dvajset v Miamiju, leto dni pred volitvami pa bi si demokrati vendarle želeli pravih favoritov. Za to je sicer še čas, a v sedanji demokratski tekmi med starim in mladim ter radikalnim in zmernim ob težavah nekdanjega podpredsednika Joeja Bidna vse bolj v ospredje prihajata senatorka Elizabeth Warren in župan South Benda Pete Buttigieg.

Senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren. FOTO: Jonathan Drake/Reuters
Senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren. FOTO: Jonathan Drake/Reuters


Trenutna demokratska politična razprava ni omejena na predsed­niške kandidate, ki se jim je z dovolj prispevki posameznih donatorjev ter petimi odstotki v najmanj dveh reprezentančnih javnomnenjskih raziskavah uspelo uvrstiti na peto televizijsko soočenje. Željo po predsedniški tekmi kažejo tudi nekdanji newyorški župan ­Michael Bloomberg in nekateri drugi, trenutno pa je najpomembnejše dogajanje v kongresu, kjer bi demokratski voditelji radi Donalda Trumpa spravili iz Bele hiše še pred prihodnjimi ­volitvami. Toda uradni predsedniški kandidati vendarle imajo za seboj že toliko razprav in predvolilnih nastopov, da se ne bodo pustili kar tako ugnati pri določanju temeljev ­prihodnje demokratske politike.

Favorit med njimi je še vedno Joe Biden s slovesom zmernega sredinskega politika, a se je nekdanji podpredsednik znašel v središču afere z zadrževanjem vojaške pomoči Ukrajini, ki jo kongresni demokrati izkoriščajo za preiskavo razrešitve Donalda Trumpa. Biden je po lastnih izjavah dosegel odstop ukrajinskega tožilca, ki je preiskoval proizvajalca zemeljskega plina Burisma Holdings, v tem podjetju pa je njegov sin Hunter sedel v upravnem odboru. Čeprav demokrati vztrajajo, da to ni povezano s preiskavo Trumpove razrešitve, nekdanji podpredsednik izgublja del prednosti pred drugimi demokratskimi predsedniškimi kandidati.

S tem se širi manevrski prostor za druge bolj zmerne demokratske politike, med drugimi za senatorko iz Minnesote Amy Klobuchar. Političarka s slovenskimi koreninami vzbuja pozornost s predlogom za milijardne investicije v infrastrukturo – od cest, železnic, letališč, pristanišč, jezov in vodnih poti do interneta na podeželju. A se Amy Klobuchar še ni približala vrhu demokratskih predsedniških kandidatov, ki ga poleg Bidna zavzemata Elizabeth Warren in Bernie Sanders. Elizabeth Warren trka na srce demokratskih volivcev s predlogi za razširitev zdravstvenega ­zavarovanja za starejše na vse Američane in za dodatno obdavčitev najbogatejših za plačevanje tega in drugih velikopoteznih ­programov.

Senatorka slovenskih korenin Amy Klobuchar. Foto David Becker Afp
Senatorka slovenskih korenin Amy Klobuchar. Foto David Becker Afp


A velikemu dodatnemu bremenu ne oporekajo le milijarderji, kot je Bill Gates, kritiki so napovedali, da bi dodatne davčne obremenitve udarile tudi srednji razred, hkrati pa bi se začela izgubljati prednost v razvoju medicine. Med tistimi, ki nasprotujejo takšnemu podržavljenju ameriškega zdravstva, je tudi župan iz Indiane Pete ­Buttigieg, ki od vseh drugih kandidatov najuspešneje napada prevlado velikih treh. Do neke mere je to tudi generacijski spor, saj sta 78-letni Sanders in 77-letni Biden včasih videti utrujena. Sedemdesetlet­na Elizabeth Warren pa je videti sveža in polna energije ter se bo zato morda uspešneje od drugih spopadla s komaj 37-letnim Buttigiegem, ki se vse bolj prebija v ospredje.

Buttigieg bo moral premagati še druge ovire, saj je prvi odkrito istospolno usmerjeni predsedniški kandidat, ­so­očiti se bo moral tudi z dejstvom, da v zadnjih 230 letih Američani niso izvolili v Belo hišo nobenega aktualnega župana. A zdaj vodi pred vsemi ­svojimi demokratskimi tekmeci v Iowi, ki je s ­prvimi ­predhodnimi volitvami med odločilnimi zveznimi državami. Po razi­skavi časopisa De ­Moines ­Register in CNN je mladi politik s 25 odstotki glasov krepko pred ­Elizabeth Warren, Bidnom in Sandersom, ki imajo 19 odstotkov, ter pred ­petouvrščeno Amy Klobuchar, ki ima šest odstotkov. Cory Booker, Tulsi­ ­Gabbard, Kamala Harris, Tom Steyer, ­Andrew Yang in Michael­ Bloomberg niso presegli treh ­odstotkov.

V Atlanti je že vse prirpavljeno za soočenje. Foto Joe Raedle Afp
V Atlanti je že vse prirpavljeno za soočenje. Foto Joe Raedle Afp


Iowa je pretežno belska, v državah s številnejšim temnopoltim prebivalstvom pa si župan South Benda še ni priboril prednosti. Mladost ne more biti edini razlog, saj je vojaški veteran prostovoljno sodeloval v vojni v Afganistanu; bolj sredinska stališča o zdravstvenem zavarovanju dopolnjuje s tradicionalno levimi pri okolju, pravici do prekinitve nosečnosti ali omejitvah za roparski kapitalizem. Bodo demokratski volivci vendarle presodili, da lahko prav on odstrani iz Bele hiše Donalda Trumpa? Če z osovraženim republikancem ne bodo prej obračunali kongresniki, bo čez leto dni prav to najpomembnejše vprašanje za ­demokratsko stranko.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine