Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Elizabeta II. princu Andrewu odvzela vojaške naslove in naziv visokosti

Izgubil je naziv kraljeve visokosti. Odvzem njegovih vojaških naslovov je zahtevalo več kot 150 britanskih vojaških veteranov.
Princ Andrew se bo po odvzemu naslovov branil kot civilni zasebnik, so objavili v Buckinghamski palači. FOTO: John Thys/AFP
Princ Andrew se bo po odvzemu naslovov branil kot civilni zasebnik, so objavili v Buckinghamski palači. FOTO: John Thys/AFP
V. U.
13. 1. 2022 | 18:40
13. 1. 2022 | 21:04
2:43

Princ Andrew, ki ga v ZDA obtožujejo vpletenosti v spolno izkoriščanje mladoletnice v povezavi s pokojnim finančnikom Jeffreyjem Epsteinom, je ostal brez vojaških naslovov in kraljevskih pokroviteljstev, poroča britanski tisk.

image_alt
Tožba proti princu Andrewu se nadaljuje

Kot je znano, ga Virginia Giuffre toži zaradi domnevnega spolnega napada v času, ko je bila najstnica.

Kot navaja Guardian, mu je naslove odvzela kraljica Elizabeta II., zatem ko je ameriški sodnik včeraj zavrnil prinčevo zahtevo za zavrnitev tožbe. Odvzem njegovih vojaških naslovov je zahtevalo tudi več kot 150 britanskih vojaških veteranov.

V Buckinghamski palači zahteve veteranov še niso komentirali, a so objavili, da se bo Andrew po odvzemu naslovov branil kot civilni zasebnik, moral bo opustiti tudi uporabo naziva kraljeve visokosti. V tem času tudi ne bo imel nobenih javnih nastopov.

»Ob odobritvi in strinjanju kraljice so se častni vojaški položaji in kraljeva pokroviteljstva vojvode Yorškega vrnili h kraljici,« so zapisali. Njegovi naslovi bodo prešli na druge člane družine in se naj ne bi vrnil k Andrewu ne glede na izid obtožbe, je odločitev za BBC komentiral poznavalec britanskega dvora Sean Coughlan.

Princ je bil sicer kar 22 let v kraljevi mornarici, med falklandsko vojno z Argentino leta 1982 je bil pilot helikopterja. Kot navaja BBC, je izgubil vsaj osem visokih vojaških nazivov, denimo naziv polkovnika pehotnega polka Grenadier Guards, ki velja za enega najvišjih v britanski vojski.

Obtožbe vztrajno zanika

Giuffrejeva ves čas vztraja, da jo je Epstein posojal za spolne odnose prijateljem, med katerimi naj bi bil tudi princ Andrew. Trdi tudi, da se je zavedal, koliko je stara.

Ta vse obtožbe vztrajno, a nekoliko nespretno zanika. Njegovi odvetniki menijo, da bi morali tožbo ovreči zaradi sporazuma, ki sta ga leta 2009 sklenila Epstein in Giuffrejeva. Ona je v zameno za molk prejela pol milijona ameriških dolarjev, s podpisom pa se je zavezala, da ne bo tožila ne Epsteina ne drugih, morebitno vpletenih v spolne zlorabe.

Zvezni sodnik Lewis Kaplan pa je razsodil, da se mora proces nadaljevati, in če ne bo poravnave, lahko princa Andrewa že letos med septembrom in decembrom čaka sojenje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine