Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Eksplozija v Kabulu je zatresla Zagreb

Po smrti hrvaškega vojaka se poraja vprašanje o umiku vojakov z nekaterih bojišč.
Fotografija je simbolična. FOTO: Omar Sobhani/Reuters
Fotografija je simbolična. FOTO: Omar Sobhani/Reuters
24. 7. 2019 | 22:35
24. 7. 2019 | 22:39
3:13
Napad talibov na hrvaške vojake v Afganistanu je obsodil tudi slovenski obrambni minister Karl Erjavec. Soseda in vojaška zaveznica Slovenije ima v Afganistanu 99 pripadnikov. Slovenija ima tam osem vojakov, a delujejo na zahodu države, v Heratu. Bo napad oživil razpravo o umiku vojakov z nekaterih daljnih bojišč? To je bolj verjetno kot pričakovanje, da bo krvavi napad spremenil status Afganistana kot »varne države« pri obravnavi prebežnikov.

V afganistanski prestolnici Kabulu so bili včeraj v samomorilskem napadu na kolono vozil hrvaške vojske huje ranjeni trije hrvaški vojaki. Pozneje je v bolnišnici eden od njih umrl. Napad se je zgodil nekaj pred deveto uro po krajevnem času, 200 metrov stran od ene izmed vojašnic Nata. Samomorilski napadalec na trikolesniku je trčil v zadnje od treh vozil Hrvaške vojske, ki so vozila v koloni.

Hrvaški obrambni minister Damir Krstičević, ki je po napadu premieru Andreju Plenkoviću ponudil odstop, je poudaril, da napadeni vojaki niso sodelovali v vojaških operacijah, temveč so bili svetovalci posebnih enot afganistanske policije. Na vprašanja o napadu v Afganistanu, kjer je skupno 99 hrvaških vojakov, je včeraj odgovarjal tudi Andrej Plenković.


Sožalje v imenu Slovenije


Slovenski minister za obrambo Karl Erjavec je hrvaškemu kolegu Krstičeviću ob smrti vojaka v mednarodni misiji Odločna podpora v Afganistanu izrazil sožalje v imenu Slovenije, obenem pa je zaželel čim prejšnje okrevanje hudo ranjenima vojakoma. Na isti misiji je trenutno tudi osem slovenskih vojakov. Vsi se počutijo dobro, so zagotovili na obrambnem ministrstvu. Slovenski vojaki pomagajo pri usposabljanju afganistanskih varnostnih sil in ustanov. Delujejo pa v zahodnem delu Afganistana v Heratu.


Kje ostati, od kod oditi?


Tragični dogodek v Kabulu je novi dokaz, da več desetletij trajajoča vojna v Afganistanu še zdaleč ni končana in da so se izjalovila prizadevanja mednarodnih vojaških sil, da bi premagale talibe. Nevarnost neprestano tli, samo potuhnila se je. Afganistan ostaja dejavno bojišče, je za hrvaški spletni portal Index poudaril hrvaški vojaški analitik Igor Tabak, kljub temu pa za Slovenijo in Hrvaško pri obravnavi prebežnikov iz Afganistana ta država uživa status »varne države«.

Na slovenskem obrambnem ministrstvu redno presojajo politiko do sodelovanja vojske in civilnih zmogljivosti na obrambnem področju v mednarodnih operacijah in na misijah. Neuradne informacije, da je ministrstvo na pobudo Erjavca poskušalo umakniti slovenske vojake iz afriške države Mali, so na ministrstvu nedavno zanikali in poudarili, da tovrstne odločitve sprejemajo v soglasju z ministrstvom za zunanje zadeve.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine