Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Drugi val se umirja, prazniki bližajo

V Španiji so pripravili nacionalno strategijo cepljenja proti novemu koronavirusu.
V ospredje stopajo razprave o cepljenju.<br />
Foto: Juan Medina/Reuters
V ospredje stopajo razprave o cepljenju.<br /> Foto: Juan Medina/Reuters
24. 11. 2020 | 19:44
24. 11. 2020 | 19:51
3:52
Španski predsednik vlade Pedro Sánchez je kot eden prvih voditeljev v EU pred dnevi javno predstavil nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19. Kakor je opozoril, naj bi jo, podobno kot cepljenje proti gripi, udejanili skozi mrežo nacionalnega zdravstvenega sistema: v 13.000 zdravstvenih domovih in klinikah po državi, vlada pa da bo zagotovila pošten dostop do cepiva oziroma cepiv; pri tem bo imela glavno besedo stroka.

Za zdaj je mogoče reči, da bodo prioritetno poskrbeli za medicinsko osebje in starejše, posebno za tiste po domovih za ostarele, ter za kronično bolne in ljudi, ki bi jih lahko okužba z novim koronavirusom resno ogrozila. Španski sistem cepljenja prebivalstva naj bi se, kakor so primerjali v El Paísu, tako razlikoval od nemškega, kjer bo organizacija v rokah zveznih dežel: v Berlinu naj bi za to, med drugim, uredili letališki hangar, stadion ter še druge podobne lokacije.

Po načrtih naj bi v Španiji, ki se za cepiva prav tako dogovarja prek evropske komisije, začeli cepiti prebivalstvo že januarja in ga v prvem trimesečju povečini pocepili ... Kakor je izpostavil premier, je EU podpisala pet pogodb (s podjetji kot AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen, BioNTech-Pfizer, CureVac) za pridobitev 1,2 milijarde odmerkov cepiva; desetino naj bi razdelili Špancem.



Ker se zdravstvene razmere nekoliko pomirjajo in je december čedalje bliže, je levosredinska vlada včeraj še predlagala, kako naj bi se državljani vedli med božično-novoletnimi prazniki: druženja naj bi omejili predvsem na ožjo družino, vsa druga pa na največ šest ljudi, medtem ko je prav na božični večer in Silvestrovo pričakovati, da bo policijska ura podaljšana do enih zjutraj. V posebnem osnutku priporočil, ki naj bi ga potrdili odgovorni iz nacionalnega ministrstva za zdravje in prav tako z regionalnih ravni, je opozorila še na šest drugih preventivnih ukrepov: na nošenje maske, redno umivanje rok, upoštevanje fizične razdalje, zračenje notranjih prostorov in ostajanje na prostem, če je le mogoče, na omejevanje kontaktov ter ostajanje doma v primeru simptomov, potrjene diagnoze ali stika z okuženim z novim koronavirusom.


Zdravstveni ukrepi za praznike

  
Tudi med prazniki naj bi bila potovanja omejena, vse nenujne poti pa preložene oziroma prilagojene ukrepom, sprejetih v posameznih regijah, kjer bodo imeli pristojne zdravstvene službe zadnjo besedo prav tako pri organizaciji množičnih dogodkov, tudi verskih ali kulturnih. Po statistiki iz zadnjih dveh tednov se v Španiji drugi val sicer vidno umirja – število okužb se je resda prepolovilo, ne pa tudi smrtnost: novi koronavirus še vedno pokoplje med tristo in štiristo ljudi na dan oziroma včeraj kar 537 –, in vendar se, kakor je posvaril Pedro Sánchez, ne kaže preveč sprostiti, objemati za božič in novo leto: da ne bo prišlo zelo hitro še do tretjega vala.

Predsednik vlade, ki mu javnomnenjske ankete zdaj pripisujejo med 26 in 32 odstotkov podpore in tako precejšnjo prednost pred konservativno Ljudsko stranko, bije ob težkem boju s Covidom-19 še hujši spopad z ekonomsko krizo: do konca leta naj bi se špansko gospodarstvo, tudi zaradi zloma turističnega sektorja, skrčilo za več kot 12 odstotkov BDP, revščina pa se kljub svežnjem državne pomoči krepko povečuje.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine