Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Dekle z južne strani Čikaga

Netflixov dokumentarec o prvi temnopolti ameriški prvi dami.
Michelle Obama zavrača vstop v politiko, a je jezna na demokrate, ki so na zadnjih volitvah ostali doma. Foto Netflix
Michelle Obama zavrača vstop v politiko, a je jezna na demokrate, ki so na zadnjih volitvah ostali doma. Foto Netflix
7. 5. 2020 | 17:14
7. 5. 2020 | 17:15
3:26
New York – »Sem z južne strani Čikaga. To je vse, kar morate vedeti o meni,« pravi nekdanja ameriška prva dama Michelle Obama. Izjava iz dokumentarca o njej je najbrž podcenjevanje, saj bi pravnico z diplomo s Harvarda in ženo prvega temnopoltega ameriškega predsednika mnogi radi videli na položaju podpredsednice ali celo predsednice države.

A tudi ta ugotovitev kaže iskrenost Američanke, ki je več kot tri leta po odhodu iz Bele hiše še vedno najbolj občudovana. Michelle LaVaughn Robinson Obama so za preprosto in globoko hkrati označili celo nekateri politični nasprotniki. Znano je njeno prijateljstvo z nekdanjim republikanskim predsednikom Georgeem W. Bushem, sedanji demokratski predsedniški kandidat Joe Biden pa bi jo brez pomisleka vzel za podpredsednico. Javnomnenjske razi­skave so pokazale, da bi s tem imel veliko več možnosti za zmago nad sedanjim predsednikom Donaldom Trumpom.

Michelle LaVaughn Robinson Obama so za preprosto in globoko hkrati označili celo nekateri politični nasprotniki. Foto Netflix
Michelle LaVaughn Robinson Obama so za preprosto in globoko hkrati označili celo nekateri politični nasprotniki. Foto Netflix


Michelle Obama je doslej govorila, da se ne vidi na takšni politični poti. Med predstavitvami svoje knjige Becoming, med katerimi so snemali dokumentarec za Netflix, pa se je očitno dobro počutila med mladim občinstvom. Mati Malie in Sashe vidi eno od poslanstev v spodbujanju mladih Američanov in Američank, zlasti temnopoltih, k uresničitvi želja in sposobnosti. »Ne moremo čakati, da bo v svetu prevladala enakopravnost,« v filmu odgovori na vprašanje poslušalke, kako vztraja kot temnopolta ženska.
 

Pot na elitno univerzo


Skupaj z možem predsednikom je navdihnila mnoge že s selitvijo v Belo hišo. Brez rasizma, ki je marsikje še vedno prisoten, bi bilo njeno otroštvo povsem ameriško kljub očetovi hudi bolezni, a ji je svetovalka v srednji šoli odsvetovala pot za univerzo elitne bršljanove lige, ker naj ne bi bila primerna za to. Toda kljub temu je bila sprejeta na Princeton in končala študij prava na Harvardu, na katerem je dobila dokaz, da privilegirani študenti niso nič pametnejši od nje.

Ameriška »prva družina«: Barack in Michelle Obama s hčerama Malio (na desni) in Sasho Foto Reuters
Ameriška »prva družina«: Barack in Michelle Obama s hčerama Malio (na desni) in Sasho Foto Reuters


Ko je njen prav tako pravniški mož kandidiral na predsedniških volitvah, je vendarle izjavila, da je prvič v življenju ponosna na svojo državo. Obamovi politični nasprotniki so skočili pokonci. Toda s prizadevanji za otroke, njihovo šolanje in zdravo prehrano je ganila mnoge, ki so na začetku dvomili vanjo, prav tako z odločnim zavzemanjem za svojo družino. Hčeri sta morali v Beli hiši sami pospravljali sobo, priznala je tudi, da sta se z Barackom po njunem rojstvu udeležila zakonskega svetovanja. Tam se je naučila, da je sama odgovorna za svojo srečo.

Kljub dosedanjemu zavračanju vstopa v politiko Michelle Obama v dokumentarcu poroča, da je jezna na demokrate, ki so na zadnjih volitvah ostali doma. Tisti, ki bi jo zaradi tega kritizirali, bi se morali osredotočiti na življenjsko zgodbo temnopolte deklice, ki ni mogla razumeti, zakaj so se belopolti sosedje vedno selili drugam.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine