Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Dejstva o kitajskem novem letu

Začenja se leto prašiča. Praznovalo bo več kot 20 odstotkov svetovnega prebivalstva.
FOTO: AFP
FOTO: AFP
5. 2. 2019 | 06:00
5. 2. 2019 | 06:46
4:27
Prašič je dvanajsto in zadnje znamenje v kitajskem horoskopu; njegovo leto bo trajalo do 24. januarja 2020, ko se bo začelo prvo od dvanajstih znamenj, leto podgane
 

Kdaj se začne kitajsko novo leto?

 
Prvega dne prvega meseca po luninem koledarju, to je lahko kateri koli dan med 21. januarjem in 20. februarjem. Letos se novo leto začne 5. februarja. Kitajci mu pravijo tudi praznik pomladi, ker pomeni konec najhladnejšega obdobja in začetek novega letnega časa. Po začetku luninega leta praviloma ne more biti več zelo mrzlo, vendar podnebne spremembe vplivajo tudi na to, tako da ni več nič nemogoče.
 

Kdo praznuje lunino novo leto?

 
Več kakor 20 odstotkov svetovnega prebivalstva. Poleg Kitajske praznik pomladi praznujejo še v Koreji, Vietnamu, Laosu in vseh državah, v katerih živijo etnični Kitajci. Tudi Japonci, Mongoli in Tibetanci upoštevajo svojo verzijo luninega koledarja, njihova nova leta se lahko začnejo dan ali dva pred kitajskim ali po njem. Tibetanski losar (kakor pravijo temu prazniku) se bo letos prav tako začel 5. februarja in bo prav tako napovedal začetek leta v znamenju prašiča.

 
Koliko Kitajcev bo zaradi praznika nekam odpotovalo?

 
Za novo leto je najpomembneje, da se zberejo družine, zato veliko Kitajcev potuje v »staro hišo«, kakor pravijo rojstni hiši, v kateri živijo najstarejši družinski člani. Med »pomladnimi migracijami«, ki se začnejo približno deset dni pred praznikom pomladi in končajo dva tedna po njem, se bodo ljudje predvidoma odpravili na več kakor 3 milijarde potovanj. Največ bodo potovali znotraj Kitajske, vendar tudi v tuje države, med katerimi so letos najprivlačnejše Tajska, Japonska in Indonezija. Do leta 2020 bo v tujino predvidoma vsako leto potovalo 160 milijonov kitajskih turistov, ki bodo za potovanja zapravili 350 milijard dolarjev. Velik del tega denarja zapravijo prav ob novem letu, ko kitajski zaposleni dobijo deset dni dopusta in prav takrat največ potujejo.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

 

Kaj počnejo ljudje za novo leto?

 
Jedo tradicionalne jedi z veliko simbolike, povezane z dobro žetvijo, dolgim življenjem in srečo, poleg tega nekaj specialitet darujejo božanstvom, ki varujejo hišo, bogastvo in potomce pred zlom. Poklonijo se spominu prednikov, najmlajšim pa podarijo »rdeče zavitke« oziroma majhne okrašene rdeče kuverte z denarjem. Poleg tega odganjajo zle duhove z glasnimi petardami in ognjemetom. Kitajska beseda za leto – »nian« – je pravzaprav ime pošasti, ki se je po legendi pojavljala prav okoli novega leta, zato so se ljudje skrivali v hišah, dokler se ni neki deček uprl pošasti in jo odgnal s pokom petarde.
 
Številna kitajska mesta so prepovedala petarde, ker je zrak v njih preveč onesnažen in se bojijo, da bi petarde dodatno onesnaževale zrak. V Pekingu so bile prepovedane 13 let do leta 2006, ko so vendarle odpravili prepoved zaradi nezadovoljstva prebivalcev.
 

Kako pomembno je novo leto za kitajsko gospodarstvo?

 
V tedni dni pred lanskim novim letom so Kitajci zapravili 146 milijard dolarjev v restavracijah in trgovinskih središčih. Letos bomo videli, koliko jim je škodila trgovinska vojna z Američani in upočasnjevanje domače gospodarske rasti. Dnevi v tednu pred praznikom pomladi veljajo za obdobje najizrazitejše potrošnje.
 

Ali je lunino novo leto pomembno tudi v političnem smislu?

 
Vsekakor. Kitajska se zelo trudi, da bi ga spremenila v pomemben del svoje »mehke moči«, zato pod pokroviteljstvom kitajskih Konfucijevih inštitutov, veleposlaništev in velikih podjetij po vsem svetu organizira proslave s plesom (papirnatih) levov in zmajev ter z ognjemeti in različnimi tradicionalnimi dejavnostmi. Tajvanska predsednica Cai Ing Ven je ob novem letu zaželela vsem Kitajcem tri stvari. »Upam, da boste vsi uživali v demokraciji, svobodi in nadaljnjem razcvetu,« je povedala.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine