Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ruski obveščevalci načrtovali atentat na šefa Rheinmetalla

Rusija naj bi v prizadevanjih po zaustavitvi dotoka zahodnega orožja v Ukrajino že dalj časa izvajala sabotažne dejavnosti po Evropi.
FOTO Ina Fassbender/AFP
FOTO Ina Fassbender/AFP
12. 7. 2024 | 10:36
12. 7. 2024 | 11:40
4:19

Po razkritju informacij, da so ruski obveščevalci načrtovali atentat na direktorja orožarskega koncerna Rheinmetall Armina Pappergerja, se v nemški politiki krepijo pozivi k ostremu odzivu Berlina. Govori se tudi o izgonu ruskih diplomatov. Osumljenci, ki naj bi izpeljali napad, naj bi po podatkih ameriških obveščevalcev že pripotovali v Evropsko unijo. Zaradi groženj so Pappergerja v zadnjih mesecih spremljali tudi močno oboroženi telesni stražarji.

Rheinmetall je največji nemški orožarski koncern, če odmislimo Airbus, ki je v mešani lasti, in je trenutno vključen v dobave streliva ukrajinski vojski. Koncern je v Ukrajini skupaj z ukrajinskimi partnerji zgradil delavnico za servisiranje tankov tipa marder, napovedal pa je tudi gradnjo proizvodnje streliva, ki ga ukrajinska vojska nujno potrebuje. Vrednost koncerna je močno narasla, saj koncern intenzivno povečuje proizvodnjo, tui za potrebe nemške vojske. Zato pravzaprav ni nenavadno, da je Papperberg pristal na seznamu ruskih sovražnikov.

Informacije je prva razkrila ameriška televizija CNN, ki je poročala, da so ameriški in nemški obveščevalci uspeli prekrižati ruske načrte. Atentat na šefa Rheinmetalla naj bi bil sicer le eden od več načrtovanih. Koga vse so nameravali napasti, ni znano. Po poročanju nemškega tednika Der Spiegel naj bi zahodne obveščevalne službe v minulih tednih zaradi konkretnih sumov začele zasledovati več oseb, ki so vse izvirale s področja nekdanje Sovjetske zveze, ena oseba pa naj bi imela rusko državljanstvo. Del osumljencev se je že zadrževal v bližini sedeža Rheinmetal lav Düsseldorf, del pa je opazoval področja v tujini, kamor je Papperger potoval.

Armin Papperger, izvršni direktor nemškega proizvajalca orožja  Rheinmetall. FOTO: Ina Fassbender/AFP
Armin Papperger, izvršni direktor nemškega proizvajalca orožja  Rheinmetall. FOTO: Ina Fassbender/AFP

Nemški mediji so od nemških obveščevalcev uspel izvedeti, da naj bi šlo za najete izvajalce in ne neposredno za ruske agente. Časnik Der Spiegel poroča še, da so, bržčas zaradi aktivnosti zahodnih obveščevalnih služb, osumljene osebe od načrtov odstopile. Kljub vsem informacijam, pa jih nemški organi niso aretirali. Za to naj ne bi imeli dovolj dokazov.

Spomnimo pa, da je pred nekaj meseci nemška policija aretirala dva nemško-ruska državljana, ki sta načrtovala sabotaže dobav orožja Ukrajini. Oba sta še vedno priprta in ju čaka sojenje. Zaradi povečane stopnje ogroženost zaradi aktivnosti ruskih obveščevalcev so v Nemčiji na splošno okrepili varovanje bolj izpostavljenih ljudi in tudi na primer ameriških vojaških baz. Iz Rheinmetalla so že pred časom sporočili, da beležijo tudi povečano število poskusov kibernetskih napadov.

Nemški politiki za oster odziv

Kancler Olaf Scholz primera ni želel podrobneje komentirati, so pa bili za to bolj gostobesedni drugi nemški politiki. Zunanja ministrica Annalena Baerbock je, kot že nekajkrat doslej, poudarila, da Rusija proti Nemčiji vodi hibridno vojno in da očitno pri tem ne pozna meja in je pripravljena tudi na likvidacije konkretnih oseb. Poslanec liberalne FDP in vodja parlamentarnega odbora za obrambo Marcus Faber je dejal, da če bodo lahko natančno določili, kateri ruski organi so bili v načrovanje atentatov vključeni, mora Nemčija odgovoriti z izgonom ruskih diplomatov in tudi s tiralicami.

V CDU pozivajo k okrepitvi nemške obveščevalne službe, Zeleni pa prav tako podpirajo odločen odziv zvezne politike. Notranja ministrica Nancy Faeser konkretnega primera ni želela komentirati, je pa dejala, da zelo resno jemljejo povečano ogroženost zaradi ruskih aktivnosti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine