Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Članice G20 brez ZDA potrdile zavezanost pariškemu sporazumu

Besedilo sklepne izjave je na področju boja proti podnebnim spremembam podobno tistemu z lanskega vrha v Argentini. Voditelji medtem niso neposredno obsodili protekcionizma.
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
29. 6. 2019 | 09:57
29. 6. 2019 | 21:57
3:17
Države skupine gospodarsko najpomembnejših držav G20 so brez ZDA na vrhu, ki se je danes sklenil v japonski Osaki, v sklepni izjavi znova potrdile zavezanost »uresničitvi celotnega« pariškega podnebnega sporazuma. Voditelji vseh držav pa so se zavzeli za »okrepitev trgovinskih in geopolitičnih vezi«.



19 članic skupine je brez ZDA potrdilo, da bodo v celoti uresničile pariški sporazum. Ta države zavezuje k omejitvi dviga povprečne globalne temperature občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo in jih spodbuja k ukrepom za omejitev na 1,5 stopinje.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


19 članic skupine je brez ZDA potrdilo, da bodo v celoti uresničile pariški sporazum. FOTO: AFP
19 članic skupine je brez ZDA potrdilo, da bodo v celoti uresničile pariški sporazum. FOTO: AFP
Besedilo sklepne izjave je na področju boja proti podnebnim spremembam podobno tistemu z lanskega vrha v Argentini. A so izjavo letos zaradi nasprotovanja ZDA s težavo sprejeli, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Japonska je sicer upala, da bodo našli skupno formulacijo, a so EU in njene članice vztrajale pri visokih ciljih, Washington pa je skušal na svojo stran pridobiti še druge države. Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob tem dejal, da bi morali iti v boju proti podnebnim spremembam še veliko dlje.

Francija je skupaj s Kitajsko in Združenimi narodi sprejela tudi posebno izjavo glede podnebnih ukrepov. Kitajski zunanji minister Wang Yi je ob tem izpostavil, da »moramo vse države ostati odločne in uresničiti zaveze iz pariškega sporazuma«.

Profesorica mednarodnega prava na tokijski univerzi Yukari Takamura je ocenila, da je ta izid glede na trenutne razmere, sploh kar se tiče ZDA, najboljši možen. »Vendar pa, seveda, glede na vse večjo zaskrbljenost zaradi vpliva podnebja in tveganja, to ni idealen dogovor,« je dejala.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine