Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

»Češki Trump« ostaja na položaju

Vladna kriza v Pragi: Premier Andrej Babiš je preživel glasovanje o nezaupnici.
Po podatkih ameriške revije <em>Forbes</em> je češki premier Andrej Babiš z okoli 3,3 milijarde evrov premoženja drugi najbogatejši človek v državi. FOTO: Reuters
Po podatkih ameriške revije <em>Forbes</em> je češki premier Andrej Babiš z okoli 3,3 milijarde evrov premoženja drugi najbogatejši človek v državi. FOTO: Reuters
23. 11. 2018 | 13:21
23. 11. 2018 | 18:13
4:00
Ni bilo presenečenje, da opoziciji ni uspelo odstaviti voditelja stranke Ano in predsednika češke vlade Andreja Babiša, saj so koalicijske stranke pred dolgotrajno parlamentarno razpravo napovedale, da ne bodo glasovale proti politiku, ki si je zaradi odrezavega tona in ogromnega bogastva prislužil vzdevek »češki Trump«.

Razlog za nezadovoljstvo opozicije in številnih protestnikov, ki so v zadnjih dneh zahtevali odstop 64-letnega premiera, ni nov. Ker mu je parlament že dvakrat odvzel poslansko imuniteto, proti njemu že več kot leto poteka kazenska preiskava zaradi suma, da je njegova družinska farma Štorkljino gnezdo, na kateri so postavili kongresni center, nezakonito pridobila dva milijona evrov subvencij EU, ki so namenjene za pomoč malim podjetnikom.

Ponovno razburjenje so povzročili mediji, ki so objavili izjave njegovega 35-letnega sina (prav tako) Andreja, ki je bil solastnik te farme, da ga je oče dal ugrabiti, ker ni hotel, da bi pričal na sodišču. Babiš je pred razpravo o svoji nezaupnici ponovil, da je njegov sin, ki živi z njegovo prvo ženo v Švici, psihično bolan in da je Češko zapustil prostovoljno. Poudaril je, da ne bo nikoli odstopil zaradi te izmišljene afere, in ponovno obtožil novinarje, da so zlorabili sinovo zdravstveno stanje ter objavili »lažna in neetična« poročila.

Da je nezaupnica, ki jo je zahtevalo šest opozicijskih parlamentarnih strank, obsojena na neuspeh, je bilo jasno že prej, saj so Babiševi koalicijski partnerji socialdemokrati sklenili, da bodo med glasovanjem zapustili dvorano parlamenta, komunisti, ki niso del vladne koalicije, a jo podpirajo, pa so napovedali, da ne bodo glasovali proti premieru. Opozicija, ki ima le 92 poslancev, bi za zmago potrebovala 101 glas. Tako dobri prijatelj predsednika države Miloša Zemana in drugi najbogatejši Čeh, čigar premoženje pri ameriški reviji Forbes ocenjujejo na nekaj manj kot 3,3 milijarde evrov, ostaja na položaju. Javnomnenjske raziskave kažejo, da bi njegova stranka spet zmagala na volitvah, pač pa ne kaže dobro njenim koalicijskim partnerjem, nekdaj vladajočim socialdemokratom. Ti so sicer neuspešno poskusili prepričati vladajočo stranko, naj na čelo vlade postavi koga drugega, a so popustili, saj se bojijo, da bi v primeru izglasovane nezaupnice namesto njih kdo drug vskočil v vlado.


Sodelavec nekdanje tajne službe


Korupcijska afera ni edini škandal, v katerega je vpleten češki premier, ki se je rodil v slovaški družini v Bratislavi, na Češko pa preselil šele po razpadu nekdanje skupne države. Na slovaškem Inštitutu nacionalnega spomina so našli dokumente, ki dokazujejo, da je na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja sodeloval z razvpito tajno policijo Štb (Štátna bezpečnosť). Njegov vzdevek je bil Bureš. Babiš to še vedno zanika, pred šestimi leti pa je tožil inštitut zaradi obrekovanja. Na sodišču je pogorel, saj je januarja okrožno sodišče v slovaški prestolnici odločilo, da je bil res agent Štb. Razsodba je bila dokončna in se nanjo ni mogoče pritožiti.

Ta škandal ga še vedno spremlja. Na začetku decembra bi moral na Univerzi v Zürichu odpreti razstavo o priseljevanju iz Češkoslovaške v Švico po letu 1968, ko so vojaki Varšavskega pakta zatrli tako imenovano praško pomlad. Organizatorji so preklicali vabilo, ker so jim tisti, o katerih razstava govori, poslali pismo, v katerem so se pritožili, da so za glavnega govorca povabili sodelavca češkoslovaške tajne policije.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine