Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

CDU na deželnih volitvah utrpela huda poraza

Zeleni z najboljšim rezultatom v zgodovini, veselijo se tudi v SPD in FDP.
Predsedni deželne vlade Baden-Württemberga Winfried Kretschmann, ki semu obeta vodenje novega kabineta, in njegova žena Gerlinde Kretschmann odhajata z volišča. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Predsedni deželne vlade Baden-Württemberga Winfried Kretschmann, ki semu obeta vodenje novega kabineta, in njegova žena Gerlinde Kretschmann odhajata z volišča. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
14. 3. 2021 | 18:40
14. 3. 2021 | 19:14
2:15
V Nemčiji so danes potekale volitve v deželne parlamente v Porenju-Pfalškem in Baden-Württembergu. V Baden-Württembergu je premočno slavila stranka Zeleni, ki je po prvih ocenah iz vzporednih volitev prejela kar 31,5 odstotka glasov in bo tako znova sestavljala deželno vlado, v Porenju-Pfalškem pa je znova zmagala SPD, in sicer s 33,5 odstotka glasov.

CDU je v obeh deželah utrpela precejšnje izgube. V Porenju-Pfalškem je po prvih ocenah iz vzporednih volitev uspela prepričati le 26 odstotkov, kar je kar šest odstotkov manj, kot na prejšnjih deželnih volitvah. Še slabše pa jim je šlo v Baden-Württembergu, kjer so izgubili štiri odstotke glasov in pristali na zgolj 23,3 odstotka glasov. Na prvih volitvah v tem super volilnem letu tako CDU kaže izjemno slabo.

Generalni sekretar stranke CDU Paul Ziemiak se je zahvalil obema vodilnima kandidatoma ter volivcem, pa tudi čestital obema zmagovalcem. Gre za osebni zmagi Malu Dreyer in Winfrieda Kretschmanna, je dejal in opozoril, da je na volitve zagotovo negativno vplivala afera z maskami, ki jo je povzročilo nekaj poslancev CDU. Kot tretji razlog za takšen rezultat pa je Ziemiak navedel, da so ljudje tudi vse bolj naveličani nad omejitvami zaradi korona krize.

Sopredsedujoča stranke Zeleni Annalena Baerbock je bila po objavi rezultata vzporednih volitev vidno zadovoljna. Dejala je, da so Zeleni v kriza očitno sposobni pridobiti zaupanje volivcev.

V oba deželna parlamenta se bosta uvrstili še Alternativa za Nemčijo in liberalna FDP, medtem ko Levici po prvih ocenah ni uspelo prepričati dovolj volivcev.

Kakšni bodo končni rezultati, bo letos močno odvisno od po pošti oddanih glasov. Zaradi korona krize naj bi po pošti glasovalo med 30 in 50 odstotki volivcev, zato bodo zanesljivi rezultati znani šele pozno zvečer.



 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine