Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Buckinghamska palača: Princ Andrew je zgrožen zaradi namigov o povezavi s spolnimi škandali

Britanski časnik je objavil fotografijo princa, posneto na domu Jeffreyja Epsteina na Manhattnu.
Kaj je princ sploh počel na domu obsojenega pedofila, v kraljevi palači (še) niso pojasnili. FOTO: Toby Melville/Reuters
Kaj je princ sploh počel na domu obsojenega pedofila, v kraljevi palači (še) niso pojasnili. FOTO: Toby Melville/Reuters
A. I.
19. 8. 2019 | 15:46
19. 8. 2019 | 15:46
3:52
V Buckinghamski palači so dolgo časa molčali o domnevni povezavi princa Andrewa z obsojenim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom, ko je britanski Mail objavil fotografijo vojvode yorškega v enem izmed Epsteinovih dvorcev, je vrag vzel šalo. V javnost so poslali bolj kot ne skopo in suhoparno sporočili, da je princ zgrožen zaradi namigov o njegovem vmešavanju v Epsteinove spolne škandale. Fotografija je bila posneta leta 2010 na Manhattnu. Kaj je princ sploh počel na domu obsojenega pedofila, v kraljevi palači (še) niso pojasnili. 

66-letni Jeffrey Epstein je pred dnevi v newyorškem zaporu storil samomor. Čakal je na sojenje zaradi obtožb o spolnih zlorabah in trgovini z ljudmi. V preteklosti se je nekdanji učitelj, ki se je nato začel ukvarjati s financami, precej družil s princem Andrewom, kraljičinim najljubšim sinom, in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Večkrat so ga ujeli med druženjem z vplivnimi podjetniki in politiki z vsega sveta, med drugim tudi z Billom Clintonom. V zadnjih mesecih so se od njega sicer vsi po vrsti distancirali. Trump je recimo prejšnji mesec dejal, da nikakor »ni oboževalec Jeffreyja Epsteina«, medtem ko je leta 2002 za New York Magazine pedofila opisal kot »odličnega človeka«.

Zdaj so se tako oglasili tudi iz palače: »Vojvoda yorški je zgrožen zaradi nedavnih razkritij o Epsteinovih domnevnih zločinih. Njegova kraljeva visokost obžaluje kakršno koli izkoriščanje ljudi. Namigi, da je sodeloval ali spodbujal takšno početje, je nizkotno,« do zapisali. 

Jeffrey Epstein je bil obtožen, da je med letoma 2002 in 2005 mladoletnim dekletom plačeval za spolne usluge. FOTO: Handout Reuters
Jeffrey Epstein je bil obtožen, da je med letoma 2002 in 2005 mladoletnim dekletom plačeval za spolne usluge. FOTO: Handout Reuters


Jeffrey Epstein je bil obtožen, da je med letoma 2002 in 2005 mladoletnim dekletom plačeval za spolne usluge. Aretirali so ga prejšnji mesec, ko je s svojim zasebnim letalom pristal v New Jerseyju. Izrekel se je za nedolžnega. Če bi ga spoznali za krivega, bi mu grozilo do 45 let zapora.

Sicer se je v preteklosti že uspel izmuzniti daljšemu zaporu, saj so mu v zameno za priznanje več manjših prekrškov prisodili le 18-mesečno zaporno kazen, med katero je lahko celo prosto odhajal iz zapora. Po 13 mesecih so ga nato pogojno izpustili na prostost.


Kako je obsojen pedofil povezan s princem Andrewom?


Ko so Epsteina takrat izpustili iz zapora, ga je fotoreportejem že hitro uspelo ujeti s princem Andrewom. Po glasnih kritikah, ki niso ušle kraljici Elizabeti II., se je nato prijateljstvo (vsaj medijsko) ohladilo, vendar se je dvojica še vedno sestajala. Andrew je kasneje le priznal, da je bilo prijateljstvo z Epsteinom napaka. Kljub temu se tudi princ ni izognil obtožbam deklet. Johanna Sjoberg je trdila, da jo je princ leta 2001 v Epsteinovem domu na Manhatnnu grabil za prsi.

Virginia Roberts pa je Andrewa obtožila, da jo je med letoma 1999 in 2002, ko je bila po ameriških zakonih še mladoletna, večkrat prisilil v spolni odnos - v Londonu, New Yorku in na Epsteinovem karibskem otoku, ki ga je pred kratkim preiskal tudi FBI.

V Bukcinghamski palači so kot že rečeno te obtožbe zanikali, a kljub temu vnovična povezava princa z Epsteinom na ugledno britansko kraljevo družino meče hudo slabo luč.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine