Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Bruseljska zelena luč za Skopje in Tirano

Politično soglasje držav članic o začetku pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo.
Do prespanskega sporazuma z Atenami je bilo Skopje glede pristopnih pogajanj v slepi ulici. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
Do prespanskega sporazuma z Atenami je bilo Skopje glede pristopnih pogajanj v slepi ulici. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
24. 3. 2020 | 14:50
24. 3. 2020 | 15:15
3:37
Bruselj – V senci dramatičnega dogajanja, povezanega z odzivanjem na širjenje koronavirusa, je Evropski uniji le uspelo doseči soglasje o strateškem vprašanju – začetku pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo. To so na današnji videokonferenci dosegli ministri za zadeve EU.  

Po objavi nove metodologije širitvenega procesa in novih pozitivnih ocenah evropske komisije je bila odločitev povsem pričakovana. Novo metodologijo je zahteval francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je lani jeseni blokiral odločitev o začetku pogajanj. Glede Albanije, ki že tako velja za bolj pomanjkljivo pripravljeno, je imel na svoji strani še dve dvomljivki, Dansko in Nizozemsko.


Brez datuma


Severna Makedonija je v čakalnici že dolga leta, saj do prespanskega sporazuma leta 2018 dolgo ni bilo napredka v pogajanjih z Grčijo glede imena države, Hrvaško predsedstvo svetu EU je sicer želelo, da bi evropska komisija pripravila pogajalski okvir do junija. Po navedbah diplomatskih virov države članice glede tega niso bila enotne. Zato v besedilu ni naveden noben datum.

Atene so na koncu še postavljale pogoje glede grške manjšine v Albaniji. Pogajalski okvir morajo že tako potrditi članice. Sledi sklic prve medvladne konference, ki je nekakšen uvod v prava pogajanja. Tako ostaja nejasno, kdaj bi se pogajanja v praksi sploh lahko začela.


 

Ločena pot Albanije in Severne Makedonije?


Kljub temu v hrvaškem predsedstvu poudarjajo, da je »deblokada« procesa velik dosežek v težkih časih, v katerih se je znašla EU. Napredek na področju širitve je ena od hrvaških prednostnih nalog med predsedovanjem. Za začetek maja je sicer predviden vrh EU in držav Zahodnega Balkana v Zagrebu, glede na razmere v Evropi pa ni gotovo, ali bo sploh lahko izveden.   

Za Albanijo veljajo strožji pogoji, predvsem glede organiziranega kriminala, korupcije, volilne zakonodaje. Lani je bilo precej razprav, da bi bilo treba evropsko pot Skopja in Tirane ločiti drugo od druge.

Diplomatski viri pričakujejo, da se bo to že tako zgodilo v praksi »po naravni poti«, saj sta državi različno pripravljeni. Izpolnjevanje pogojev bi Tirani zagotovilo, da bo prej začela pogajanja.
 

Pogajanja v grozdih


Pogajanja bodo skladno z novo metodologijo potekala v šest vsebinskih grozdih. Ključno vlogo bo imel grozd o temeljnih vprašanjih (pravna država, gospodarska merila, reforma javne uprave). Pred odprtjem drugih grozdov bo moral biti narejen zadosten napredek pri njem.

Ključno naj bi bilo, da bi se pogajalski proces lažje ustavil ali pripeljal do ponovnega odprtja vsebinskih vprašanj, če napredek kandidatke ne bo zadosten ali če bo začela nazadovati.

Ker ministri ne morejo sprejemati sklepov, bo odločitev sprejeta v pisnem postopku. Sprožen bo že danes. Začetek bodo na četrtkovi videokonferenci potrdili še voditelji držav članic.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine