Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Bruselj za posebno sodišče za rusko agresijo

Evropska komisija je prepričana, da mora Rusija plačati za svoje grozljive zločine v Ukrajini.
Kraj Buča pri Kijevu je simbol ruskih vojnih zločinov v Ukrajini. FOTO: Ronaldo Schemidt/AFP
Kraj Buča pri Kijevu je simbol ruskih vojnih zločinov v Ukrajini. FOTO: Ronaldo Schemidt/AFP
30. 11. 2022 | 09:58
30. 11. 2022 | 11:39
2:45

Evropska komisija si bo prizadevala za kaznovanje odgovornih za ruske vojne zločine v Ukrajini. »Rusija mora plačati za svoje grozljive zločine, vključno z zločinom agresije proti suvereni državi,« je danes dopoldne sporočila predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen.

Hkrati s podporo delu mednarodnega kazenskega sodišča (MKZ) v Haagu v evropski komisiji predlagajo ustanovitev posebnega sodišča s podporo Združenih narodov, ki bo preiskovalo in preganjalo ruski zločin agresije. V evropski komisiji si bodo prizadevali za široko mednarodno podporo za specializirano sodišče.     

Ad hoc ali hibridni tribunal?

MKZ bi lahko preganjalo osumljence za vojne zločine, zločine proti človečnosti in genocid. Po pojasnilih uradnika evropske komisije pa bi MKZ posameznike za zločin agresije lahko preganjalo samo v primeru, da bi država sprejela njegovo jurisdikcijo. Tega v primeru Rusije ni. Tribunal ad hoc, kot si ga predstavlja Bruselj, bi lahko preganjal ruske voditelje, ki imajo sicer imuniteto. Temeljiti bi morala na mednarodnem sporazumu in mandatom Združenih narodov.

Ker bo Rusija v varnostnem svetu vložila veta, bi lahko generalna skupščina priporočila članicam kolektivne ukrepe. Druga pot bi bil hibridni tribunal, ki bi bil mešanica nacionalnih in mednarodnih postopkov. Tako bi lahko v njem sodelovali, denimo, mednarodni sodniki. Tudi za zagotovitev mednarodne legitimnosti bi moral temeljiti na resoluciji varnostnega sveta ali generalne skupščine Združenih narodov, pojasnjujejo v Bruslju.

Zamrznjeno premoženje za vojno škodo

Tudi finančno bi morala Rusija plačati, je prepričana Ursula von der Leyen. Dosedanja škoda je ocenjena na 600 milijard evrov. Rusija in njeni oligarhi po njenem mnenju morajo nadomestiti škodo in plačati obnovo Ukrajine. Okoli 300 milijard evrov deviznih rezerv ruske centralne banke je zamrznjenih. Poleg tega so zamrznili 19 milijard evrov v lasti oligarhov.

V evropski komisiji so pripravljeni sodelovati pri vzpostavljanju strukture za upravljanje tega denarja in njegovo usmerjanje v Ukrajino.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine