Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Bruselj: Evakuacija v 24 urah ni realna

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je v Izraelu opozorila, da so Judje doživeli najbolj grozoten napad po holokavstu.
»Želijo izbrisati judovsko življenje in delovali so. To je bil najbolj grozoten napad proti Judom od holokavsta,« je dejala Ursula von der Leyen na srečanju z izraelskim premirom Benjaminom Netanjahujem  FOTO: Johanna Geron Reuters
»Želijo izbrisati judovsko življenje in delovali so. To je bil najbolj grozoten napad proti Judom od holokavsta,« je dejala Ursula von der Leyen na srečanju z izraelskim premirom Benjaminom Netanjahujem  FOTO: Johanna Geron Reuters
13. 10. 2023 | 19:47
13. 10. 2023 | 20:09
2:50

»Kar je storil Hamas, ni le dejanje terorizma, temveč tudi dejanje vojne,« je dejala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen na obisku v Izraelu. Med drugim je obiskala kibuc Kfar Aza, ki je bil eno od prizorišč najhujših Hamasovih grozodejstev.

Skupaj s predsednico evropskega parlamenta Roberto Metsolo sta izrazili solidarnost z Izraelom. »Jočemo in žalujemo z vami,« je dejala. Poudarila je, da ima Izrael pravico do samoobrambe. Na drugi strani bi v njenih očeh morali skrbeti za humanitarne potrebe Palestincev. V evropski komisiji sicer poskušajo prenesti sporočilo, da Hamasovo teroristično delovanje škoduje palestinski stvari. »Hamas ni le grožnja Izraelu, temveč tudi palestinskim ljudem,« je prepričana Ursula von der Leyen.

Človeški ščit je vojni zločin

Po navedbah Bruslja bi Izrael med uresničevanjem pravice do samoobrambe moral spoštovati mednarodno humanitarno pravo. Civiliste bi moral opozoriti na prihajajoče vojaške operacije in jim dovoliti, da odidejo. »To Izrael počne,« je dejal glasnik evropske komisije Eric Mamer. Ogniti bi se morali večjim humanitarnim posledicam tega. Hamas ne bi smel preprečevati ljudem, da odidejo, in jih uporabljati kot človeški ščit. »To je naslednje grozodejstvo in vojni zločin,« je ocenil Mamer.

image_alt
Izraelske kopenske sile ponekod že vdrle na območje Gaze

Zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je ocenil, da bi takšna opozorila in pričakovana velika gibanja ljudi, ki bi jih sprožila, morala biti realistična. »Popolnoma nerealno je, da se milijon ljudi premakne v 24 urah,« je ocenil Borrell. Opozoril je na vse slabši humanitarni položaj v Gazi. Ponovil je, da omejevanje vode, hrane, goriva in medicinske oskrbe ni v skladu z mednarodnim pravom. Podpirajo Združene narode v prizadevanjih za odprtje humanitarnih koridorjev.

Tudi evropski komisar Janez Lenarčič je pozval k zaščiti civilistov v Gazi, kritične infrastrukture pa po njegovem ne bi smeli napadati, zagotoviti bi morali tudi dostop humanitarni pomoči.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine