Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Britanski parlament znova zavrnil ločitveni sporazum

Proti sporazumu o brexitu se je izreklo 391 od 650 britanskih poslancev. V Evropski uniji bodo še pospešili priprave na kaotični brexit.
Britanska premierka Theresa May med današnjo razpravo o ločitvenem sporazumu v britanskem parlamentu. FOTO: REUTERS
Britanska premierka Theresa May med današnjo razpravo o ločitvenem sporazumu v britanskem parlamentu. FOTO: REUTERS
12. 3. 2019 | 20:14
12. 3. 2019 | 21:10
2:37
Spodnji dom britanskega parlamenta je na nocojšnjem glasovanju še drugič zavrnil ratifikacijo ločitvenega sporazuma o brexitu. Proti sporazumu je glasovalo 391 od 650 poslancev. Čeprav je sporazum podprlo večje število poslancev kot med prvim glasovanjem v sredini januarja, njegova vnovična zavrnitev pomeni hud udarec za konservativno vlado Therese May.

Poslanci so z zavrnitvijo sporazuma zavrnili tudi pravno zavezujoča dopolnila in pojasnila, ki jih je britanska vlada v zadnjih dneh uspela doseči v pogajanjih z Evropsko unijo. Kompromis, ki ga je premierka včeraj prinesla iz Strasbourga, po mnenju večine nasprotnikov sporazuma ni bil dovolj, da bi omilil skrbi glede spornega irskega varovala.

Prepričal ni niti pravnih strokovnjakov, ki so opozorili, da bi se lahko Združeno kraljestvo kljub zagotovilom evropske strani v primeru uveljavitve varovala še vedno za nedočen čas znašlo »ujeto« v carinski uniji EU.

Odločitev parlamenta, da še v drugo zavrne ločitveni sporazum o brexitu, vnaša novo veliko neznanko v proces izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije, toda hkrati odraža pomisleke večjega dela britanske javnosti, predvsem pa tistih, ki so na referendumu leta 2016 podprli brexit, glede sporazuma, ki ga je novembra lansko leto uspela izpogajati vlada Therese May.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine