Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Britanski parlament poskuša prevzeti nadzor nad brexitom

Poslanci se bodo na testnih glasovanjih izrekli o vsaj petih alternativah ločitvenemu sporazumu z EU.
Premierka ostaja zvesta novembra sklenjenemu ločitvenemu sporazumu z EU. FOTO: Mark Duffy/AFP
Premierka ostaja zvesta novembra sklenjenemu ločitvenemu sporazumu z EU. FOTO: Mark Duffy/AFP
12. 9. 2020 | 06:00
3:10
Britanski parlament je pozno sinoči poskušal prevzeti nadzor nad procesom izstopa države iz EU s tem, ko je potrdil dopolnilo o izvedbi testnih glasovanj, na katerih bi se poslanci izrekli o različnih alternativah novembra sklenjenemu ločitvenemu sporazumu z EU.

Za predlog je glasovalo 329 od 650 poslancev spodnjega doma parlamenta. V skladu z njim se bodo lahko še ta teden izrekli o vsaj petih alternativah sporazumu, ki ga je britanski vladi uspelo doseči v skoraj dveh letih pogajanj z Brusljem: o izstopu in obstanku v carinski uniji, izstopu in obstanku na enotnem trgu in v carinski uniji, izstopu brez dogovora, novem referendumu ter razveljavitvi brexita.

Čeprav ni nikakršnega zagotovila, da se bo poslancem uspelo poenotiti o kateri od naštetih alternativ, izid sinočnjega glasovanja vnaša nov element negotovosti v ločitveni proces. 

Predstavniki britanske vlade so včeraj nakazali, da izidov tovrstnih testnih glasovanj niso pripravljeni upoštevati, ter opozorili, da alternativa, ki bi dobila največjo podporo v parlamentu, morda ne bi bila sprejemljiva za Unijo. »Nobena vlada se ne more vnaprej zavezati, da bo spoštovala neki izid, ne da bi vedela, kakšen ta bo,« je pred poslanci povedala britanska premierka Theresa May.

Theresa May odlaša z izvedbo tretjega glasovanja o spornem ločitvenem sporazumu.
Theresa May odlaša z izvedbo tretjega glasovanja o spornem ločitvenem sporazumu.


Njena vlada bi z vsako od naštetih alternativ kršila ključne zaveze v zvezi z brexitom, ki jih je vladajoča konservativna stranka na zadnjih volitvah zapisala v svoj volilni program. Premierka zato ostaja zvesta novembra sklenjenemu ločitvenemu sporazumu, ki ga je britanski parlament že dvakrat zavrnil in ga bo morda še v tretje.


Odlašanje s tretjim glasovanjem


Theresi May za zdaj ni uspelo zbrati dovolj podpore za izvedbo tretjega glasovanja o ratifikaciji sporazuma. Možnosti, da bi bilo glasovanje izvedeno še ta teden, so tako majhne, to pa v negotovost postavlja tudi začasen tehnični odlog datuma britanskega izstopa iz EU do 22. maja.

Če v britanskem parlamentu ta teden ne bodo znova glasovali o ločitvenem sporazumu, bo moralo Združeno kraljestvo do 12. aprila sporočiti, kako namerava izvesti brexit. V nasprotnem primeru bo moralo iz EU izstopiti brez dogovora.

Medtem ko so iz Bruslja včeraj sporočili, da je Unija končala priprave na brexit brez dogovora, je britanska vlada znova dala vedeti, da se želi takšnemu scenariju na vsak način izogniti. Njena ključna ovira pri tem je razdeljen parlament, v katerem tako zagovorniki kot nasprotniki brexita še vedno verjamejo, da lahko z zavračanjem ločitvenega sporazuma izsilijo najtrši izstop oziroma nov referendum, na katerem bi Britanci imeli možnost razveljaviti izid tistega izpred treh let.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine