Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Borrell pozval članice EU, naj po potrebi okrepijo delovanje misije Eulex

Opozoril je, da prebivalci regije od avgusta živijo v začaranem krogu napetosti in provokacij, ki so se v zadnjih dneh stopnjevale.
STA
13. 12. 2022 | 09:26
13. 12. 2022 | 09:39
1:47

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v ponedeljek po zasedanju zunanjih ministrov EU v Bruslju opozoril, da so trenutne razmere na Kosovu nesprejemljive, in dodal, da je članice pozval, naj okrepijo delovanje civilne misije EU na Kosovu (Eulex), če bo to potrebno.

Opozoril je, da prebivalci regije od avgusta letos živijo v začaranem krogu napetosti in provokacij, ki so se v zadnjih dneh stopnjevale in povzročile resne varnostne incidente, vključno z napadom na patruljo Eulexa in kosovsko policijo, kot so sporočili iz evropske službe za zunanje delovanje.

Tovrstno nasilje in barikade na cestah na Kosovu so po njegovih besedah nesprejemljive. »Tega ne moremo sprejeti od partnerjev, ki si prizadevajo za evropsko prihodnost. Ta situacija se mora končati, barikade je treba odstraniti ter ponovno vzpostaviti mir,« je nadaljeval Borrell.

V luči napetosti je članice EU pozval, naj bodo pripravljene poslati dodatne okrepitve misiji Eulex. »Mnoge od članic so se strinjale in so pripravljene tej misiji zagotoviti dodatne zmogljivosti, učinkovitejšo podporo in več ljudi, če bo to potrebno,« je poudaril.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine