Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Prigožin: »Pohod pravice« Wagnerja je odkril resne varnostne težave v Rusiji

Vodja Wagnerja je objavil prvo izjavo po sobotnem pohodu na Moskvo, ki so ga ocenili za poskus državnega udara.
Plačanci Wagnerja v soboto v zasedenem Rostovu. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Plačanci Wagnerja v soboto v zasedenem Rostovu. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
STA, Ni. Go., V. U.
26. 6. 2023 | 11:56
26. 6. 2023 | 18:38
9:53

Jevgenij Prigožin, vodja skupine paravojaških plačancev Wagner, je popoldan objavil svojo prvo izjavo po sobotnem pohodu, ki so ga ocenili kot poskus državnega udara, uperjenega v Vladimirja Putina in Kremelj.

Danes je, kot poroča Reuters, zatrdil, da je bil razlog pohoda protest proti neučinkovitemu vodenju vojne v Ukrajini, ne pa strmoglavljenje vlade v Moskvi.

»Kazenski postopek proti Prigožinu ni zaključen. Preiskava se nadaljuje,« je po navedbah Tassa dejal vir z ruskega tožilstva. FOTO: Yulia Morozova/Reuters
»Kazenski postopek proti Prigožinu ni zaključen. Preiskava se nadaljuje,« je po navedbah Tassa dejal vir z ruskega tožilstva. FOTO: Yulia Morozova/Reuters
Drug razlog je bilo, kot je poudaril, preprečenje uničenja Wagnerja, izpostavil pa je tudi, da je »pohod pravice« na Moskvo pokazal na resne varnostne težave v Rusiji. Zatrdil je, da je njegova skupina med pohodom prevzela nadzor nad vso vojaško infrastrukturo na poti, vključno z letalskimi bazami. Sile Wagnerja naj bi sicer uživale podporo v mestih, skozi katera so napredovali v času upora. »V mestih so nas civilisti pričakali z ruskimi zastavami in simboli Wagnerja. Vsi so bili veseli, ko smo šli skozi,« je dodal. 

Prav tako pa je potrdil, da mu je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko ponudil možnosti za nadaljnje delovanje skupine Wagner, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opravičil se je, ker je bil po njegovih besedah Wagner prisiljen nastopiti proti ruski aviaciji. Rusko vojsko je sicer ponovno obtožil, da jih je obstreljevala z artiljerijo. 

Prigožin je sicer v aplikaciji za sporočila Telegram objavil 11-minutno zvočno sporočilo. V njem je ponovil tudi svojo znano oceno, da je Wagner najučinkovitejša bojna sila v Rusiji »in celo na svetu«. To, da je bil Wagner zmožen zavzeti južnorusko mesto Rostov na Donu brez prelivanja krvi in ​​poslati oborožen konvoj do 200 kilometrov od Moskve, je po njegovem prepričanju dokaz učinkovitosti njegovih borcev.

Lavrov napovedal nadaljevanje delovanja Wagnerja v Afriki

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov na srečanju Putina z afriškimi voditelji v Sankt Peterburgu. FOTO: Ria Novosti via Reuters
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov na srečanju Putina z afriškimi voditelji v Sankt Peterburgu. FOTO: Ria Novosti via Reuters
Zasebna najemniška vojska Wagner bo nadaljevala svoje operacije v Maliju in Srednjeafriški republiki, je danes dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov in izrazil mnenje, da upor ne bo vplival na ruske vezi s partnerji in prijatelji. Kot je dodal, ruske oblasti preiskujejo morebitno vpletenost Zahoda v upor Wagnerja.

Sporočil je, da je v stik z ruskimi oblasti že stopila ameriška veleposlanica v Rusiji Lynne Tracy, ki je zanikala vpletenost ZDA v upor. Poleg preiskave vpletenosti Zahoda naj bi bila v teku tudi preiskava vodje Wagnerja Jevgenija Prigožina, ki je sprožil upor proti ruskemu vojaškemu vodstvu, a ga kasneje prekinil.

Kot je Lavrov dejal za rusko televizijo RT, bo Wagner nadaljeval svoje operacije v Maliju in Srednjeafriški republiki. Pri tem je pojasnil, da pripadniki skupine v omenjenih državah delujejo kot vojaški inštruktorji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

S sedeža Wagnerja v Sankt Peterburgu so medtem sporočili, da delo kljub nedavnim dogodkom poteka kot običajno in v skladu z rusko zakonodajo. Urad sedeža je še dodal, da Wagner »dela za prihodnost Rusije«, ter se zahvalil svojim podpornikom.

Prav tako je skupina na telegramu zapisala, da ponovno poteka novačenje v Wagner »za odhod na območje posebnega delovanja«. Podrobnosti o novačenju ni podala, dodala je le, da morajo kandidati predložiti potno listino ali njeno kopijo in da bo novačenje potekalo v Molkinu v jugozahodni ruski regiji Krasnodar, poroča britanski BBC. Po poročanju agencije Tass naj bi Wagner sicer že začel novačiti v sibirskih mestih Novosibirsk in Tjumen.

Borrell: Vojna proti Ukrajini načenja rusko vojaško moč

Zadnje dogajanje v Rusiji kaže na to, da vojna proti Ukrajini načenja rusko vojaško moč in vpliva na politični sistem, je glede sobotnega upora skupine Wagner v Rusiji povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov Unije je poudaril, da je zdaj podpora Ukrajini pomembnejša kot kadarkoli. To je poudarilo tudi več zunanjih ministrov. Tanja Fajon je ob prihodu na zasedanje dejala, da je treba umiriti napetosti in zagotoviti varnost ljudi. Po Borrellovih besedah ne bi bilo dobro, da bi se jedrska sila, kot je Rusija, znašla v politični nestabilnosti.

image_alt
Po poskusu udara kriza za Putina še ni končana

Ministri so danes potrdili povišanje zgornje meje sklada, iz katerega med drugim sofinancirajo dobave orožja Ukrajini, za dodatne 3,5 milijarde evrov. V okviru evropskega mirovnega instrumenta, ki je namenjen tudi pomoči drugim državam po svetu, bo tako v obdobju 2021–2027 na voljo več kot 12 milijard evrov v tekočih cenah. Daleč največ sredstev iz instrumenta, v katerega članice prispevajo neposredno, je bilo doslej namenjenih za sofinanciranje dobav orožja Ukrajini. Doslej so za to odobrili približno 5,6 milijarde evrov.

Stoltenberg: Vojna in aneksija Krima strateški napaki

Vstaja zasebne najemniške vojske Wagner pod vodstvom Jevgenija Prigožina v Rusiji konec tedna je pokazala, da je bila invazija Rusije na Ukrajino, pa tudi ruska aneksija Krima leta 2014, napaka, je danes v litovski prestolnici Vilna dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Tudi on je poudaril potrebo po nadaljnji podpori Ukrajine, navaja BBC. Dodal je, da razmere v Rusiji, pa tudi v Belorusiji, pri Natu spremljajo.

Stoltenberg je obsodil rusko napoved o namestitvi taktičnega jedrskega orožja v Belorusiji. FOTO: Petras Malukas/AFP
Stoltenberg je obsodil rusko napoved o namestitvi taktičnega jedrskega orožja v Belorusiji. FOTO: Petras Malukas/AFP

Pri tem je obsodil rusko napoved o namestitvi taktičnega jedrskega orožja v Belorusiji. Pojasnil je, da za zdaj sicer niso opazili nobenih znakov, da se Rusija pripravlja na njegovo uporabo, a da ostajajo pozorni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Dogodki iz konca tedna v Rusiji so pokazali nestabilnost kremeljskega režima. Podobne ali še večje izzive lahko pričakujemo v prihodnosti,« pa je upor Wagnerja komentiral litovski predsednik Gitanas Nausėda in opozoril, da bi ti dogodki lahko vplivali na varnost v regiji. »Ustanovitev skupine Wagner v Belorusiji lahko postane dodaten dejavnik,« je ocenil.

Nauseda je pred tem danes Nato, katerega vrh bo 11. in 12. julija gostila Litva, pozval h krepitvi njegovega vzhodnega krila. Ob tej priložnosti je tudi dejal, da za zdaj sicer nima informacij, ki bi potrjevale, da je Prigožin v Belorusiji, kamor naj bi po dogovoru s Kremljem in prekinitvi upora odšel.

image_alt
Prigožin ukazal umik Wagnerja, odhaja v Belorusijo

V Moskvi dela prost dan, Šojgu na televiziji

Medtem so v Moskvi danes odpravili protiteroristične ukrepe, je sporočil župan Sergej Sobjanin. Odpravili so jih tudi v moskovski regiji, regiji Voronež in drugod, kjer so veljale. Kljub umiku Wagnerja v soboto zvečer je sicer danes v ruski prestolnici dela prost dan.

image_alt
Novi dokaz slabo pripravljene ruske vojske

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu, osrednja tarča upora zasebne najemniške vojske Wagner pod vodstvom Jevgenija Prigožina konec tedna, se je danes prvič po sobotnem dogajanju pojavil na televiziji. Ruska državna televizija je predvajala posnetek njegovega obiska na poveljstvu ruske vojske, domnevno v Ukrajini, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na posnetku je videti, da se je Šojgu tam srečal z vodjo ene od enot. Ni sicer jasno, kdaj in kje se je obisk zgodil, navaja BBC. Na srečanju je minister izpostavil »veliko učinkovitost pri odkrivanju in uničevanju« ukrajinskih oborožitvenih sistemov in vojakov, je v izjavi za javnost sporočilo rusko ministrstvo za obrambo.

Prigožin je pred sobotnim uporom in pohodom proti Moskvi ter kasnejšim umikom Šojguja in načelnika generalštaba ruskih oboroženih sil Valerija Gerasimova v zadnjih mesecih večkrat obtožil, da sta kriva za neuspehe Rusije v Ukrajini in smrt na tisoče ruskih vojakov.

Prigožina še naprej preiskujejo

Vodjo zasebne najemniške vojske Wagner Jevgenija Prigožina, ki je v noči na soboto sprožil upor proti ruskemu vojaškemu vodstvu, a ga kasneje prekinil, še vedno preiskujejo zaradi poskusa organiziranja oboroženega upora, danes poroča ruska tiskovna agencija Tass, pri čemer se sklicuje na vir na ruskem tožilstvu.

»Kazenski postopek proti Prigožinu ni zaključen. Preiskava se nadaljuje,« je po navedbah Tassa dejal omenjeni vir. Po navedbah ruskega časnika Komersant Prigožina preganjajo zaradi organizacije oboroženega upora. Omenjena tiskovna agencija navaja tudi, da so preiskovalci ruske zvezne varnostne službe FSB kazenski postopek proti Prigožinu sprožili v petek, 23. junija, potem ko je ta na telegramu objavil posnetek, v katerem je rusko vojsko obtožil napada na njegove enote, kar je obrambno ministrstvo v Moskvi zavrnilo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine