Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Biden za prepolovitev toplogrednih izpustov do leta 2030

Ameriški predsednik to načrtuje v primerjavi z letom 2005 in napoveduje milijone dobro plačanih delovnih mest.
Mehiški predsednik  Andrés Manuel López Obrador posluša nastop ameriškega Joeja Bidna na virtualnem podnebnem vrhu. Foto Henry Romero/Reuters
Mehiški predsednik  Andrés Manuel López Obrador posluša nastop ameriškega Joeja Bidna na virtualnem podnebnem vrhu. Foto Henry Romero/Reuters
22. 4. 2021 | 16:18
22. 4. 2021 | 16:19
2:14
Ameriški predsednik Joe Biden do leta 2030 načrtuje najmanj prepolovitev toplogrednih izpustov svoje države v primerjavi z letom 2005. Demokratski prvak je to obljubil pred virtualnim podnebnim vrhom, danes in jutri vodenem iz Bele hiše, na katerem je japonski premier Jošihide Suga do leta 2030 naznanil njihovo zmanjšanje za 46 odstotkov v primerjavi z letom 2013 in ogljično nevtralnost do leta 2050. To za sredino stoletja napoveduje tudi demokratski predsednik ZDA, ki boj proti podnebnim spremembam in varovanje okolja vključuje v vse svoje vladne programe ter s tem radikalno spreminja politiko svojega republikanskega predhodnika Donalda Trumpa.

Na vrhu, ki ga je vodil zunanji minister Antony Blinken, so virtualno nastopili tudi generalni sekretar OZN António Guterres, kitajski voditelj Xi Jinping, indijski Narendra Modi, britanski Boris Johnson, kanadski Justin Trudeau, nemška Angela Merkel, francoski Emmanuel Macron, ruski Vladimir Putin in drugi, tisti, ki so se kot ZDA obvezali k še večji akciji od prejšnjih zavez, pa bodo morali radikalno spremeniti svoje gospodarstvo. Vsaj predsednik Biden je prepričan, da to prinaša izjemne priložnosti za ustvarjanje milijonov dobro plačanih delovnih mest in v ta namen doma predlaga gigantsko, 2,3 bilijonsko (2300 milijardno) investiranje v infrastrukturo in drugo. Poleg sredstev za avtoceste, železnice, mostove in podobno jih načrtuje tudi za zapiranje vrtin za nafto in plin ter napajanje električnih avtomobilov.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je moral zaradi ruskega Vladimirja Putina ponoviti nastop.  Foto Pool Reuters
Francoski predsednik Emmanuel Macron je moral zaradi ruskega Vladimirja Putina ponoviti nastop.  Foto Pool Reuters


Za Bidna je boj proti podnebnim spremembam moralni in gospodarski imperativ, predsednik Xi Jinping iz zdaj največje svetovne onesnaževalke Kitajske pa je spet poudaril odgovornost razvitih držav za zmanjševanje izpuhov doma in pomoč manj razvitim.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine