Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Biden: Nalog za aretacijo Putina je upravičen

Ameriški predsednik je poudaril močno sporočilno vrednost takšnega dejanja in poudaril, da ZDA niso članica ICC.
Sodišče je nalog za aretacijo izdalo tudi za Marijo Lvovo-Belovo, komisarko ruskega predsednika za pravice otrok. FOTO: Reuters
Sodišče je nalog za aretacijo izdalo tudi za Marijo Lvovo-Belovo, komisarko ruskega predsednika za pravice otrok. FOTO: Reuters
STA
18. 3. 2023 | 08:51
1:24

Predsednik ZDA Joe Biden je odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina, označil kot upravičeno. V pogovoru z novinarji v Beli hiši je poudaril močno sporočilno vrednost takšnega dejanja, pri tem pa izpostavil, da ZDA niso članica ICC.

image_alt
Mednarodno kazensko sodišče izdalo nalog za prijetje Putina

Biden je po poročanju AFP izrazil prepričanje, da je jasno, da je ruski predsednik v Ukrajini zagrešil vojne zločine.

ICC je v petek izdal nalog za aretacijo Putina zaradi suma, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij. Sodišče je nalog za aretacijo izdalo tudi za Marijo Lvovo-Belovo, komisarko ruskega predsednika za pravice otrok.

ICC sicer trenutno ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj tako kot ZDA, niti Rusija niti Ukrajina nista podpisnici rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine