Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Stoltenberg: Zračna obramba Ukrajine je prednostna naloga zavezništva

Zahodni zavezniki si bodo prizadevali Ukrajini zagotoviti več sistemov zračne obrambe, da bi se ta lahko zaščitila pred neselektivnimi ruskimi napadi.
Jens Stoltenberg FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Jens Stoltenberg FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
STA
12. 10. 2022 | 07:37
12. 10. 2022 | 13:12
7:36

12.16 Stoltenberg: Zračna obramba Ukrajine je prednostna naloga zavezništva

Zahodni zavezniki si bodo prizadevali Ukrajini zagotoviti več sistemov zračne obrambe, da bi se ta lahko zaščitila pred neselektivnimi ruskimi napadi, je danes ob prihodu na srečanje kontaktne skupine za podporo obrambe Ukrajine v Bruslju napovedal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. »Obravnavali bomo, kako povečati podporo Ukrajini, pri čemer bo glavna prednostna naloga več zračne obrambe za Ukrajino,« je pred začetkom srečanja kontaktne skupine dejal prvi mož Nata in pozdravil novico, da je Ukrajina od Nemčije prejela prvega od obljubljenih štirih sistemov zračne obrambe Iris-T.

Po Stoltenbergovi oceni Ukrajina namreč potrebuje zelo različne sisteme zračne obrambe, na primer proti balističnim raketam, manevrirnim raketam in brezpilotnim letalom, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je potrdil Stoltenbergove navedbe, saj je na vprašanje, kaj si obeta od srečanja, odgovoril s tremi besedami. »Sisteme zračne obrambe,« je dejal. Srečanje kontaktne skupine, v kateri sodeluje okoli 40 držav, sicer poteka v okviru dvodnevnega zasedanja ministrov za obrambo držav članic Nata. Osrednja tema zasedanja bo srednjeročna podpora Ukrajini v obliki vojaške pomoči. Prav tako bo to tema današnje delovne večerje ministrov, s čimer se bo dvodnevno zasedanje tudi začelo.

10.56 Ukrajinska vojska nadaljuje protiofenzivo v smeri Hersona

Ukrajina nadaljuje osvajanje ozemlja v regiji Herson na jugu države, so danes sporočili s predsedstva v Kijevu. V okviru obširne protiofenzive je ukrajinska vojska zasedla še pet manjših naselij severovzhodno od istoimenske regijske prestolnice, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V izjavi predsedstva so dodali, da ruska stran še naprej obstreljuje ukrajinske položaje vzdolž celotne frontne črte. Novi uspehi ukrajinskih sil sledijo silovitim ruskim napadom na ukrajinska mesta v ponedeljek, s katerimi se je Moskva odzvala na delno uničenje mostu, ki povezuje polotok Krim z rusko celino.

10.24 Ukrajina od Nemčije prejela prvo pošiljko sistemov zračne obrambe Iris-T

Ukrajina je od Nemčije prejela prvo pošiljko sistemov zračne obrambe Iris-T, je danes sporočil ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov. Pri tem je napovedal, da Kijev v kratkem pričakuje tudi dobavo ameriških sistemov zračne obrambe Nasams, poroča francoska tiskovna agencija AFP

»Sistemi Iris-T iz Nemčije so že tukaj. Prihajajo (ameriški) sistemi Nasams. To je šele začetek. In potrebujemo jih še več,« je pozno v torek na twitterju zapisal Reznikov. Dodal je, da obstaja moralni imperativ, po katerem je treba zaščititi nebo nad Ukrajino in s tem rešiti ukrajinsko ljudstvo. Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht, ki je v začetku meseca nepričakovano obiskala Kijev, je takrat napovedala, da bo Nemčija Ukrajini v nekaj dneh dostavila najsodobnejše sisteme zračne obrambe Iris-T. Ukrajina naj bi po napovedih prejela štiri.

Obenem je Lambrechtova napovedala tudi dobavo 16 havbic, ki naj bi jih Nemčija financirala skupaj z Dansko in Norveško.

09.51 Ruske oblasti aretirale osem ljudi v povezavi z eksplozijo na mostu na Krim

Ruske oblasti so v povezavi s sobotno eksplozijo na mostu, ki polotok Krim povezuje s celinsko Rusijo, pridržale osem ljudi, je danes sporočila ruska varnostno-obveščevalna služba FSB. Kasneje so sporočili še, da so preprečili dva poskusa napadov, ki naj bi jih pripravljale ukrajinske tajne službe na ozemlju Rusije, poročajo tuje tiskovne agencije. Med osmimi osumljenci je pet ruskih državljanov in trije državljani Ukrajine oziroma Armenije. Za eksplozijo po navedbah FSB stoji ukrajinska vojaška obveščevalna služba, operacijo pa naj bi vodil njen vodja Kirilo Budanov. V izjavi FSB navaja, da je bilo razstrelivo shranjeno v 22 zvitkih plastične folije, ki so avgusta zapustili ukrajinsko pristanišče v Odesi in potovali skozi Bolgarijo, Gruzijo in Armenijo, preden so v začetku oktobra prispeli v Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Krimski most FOTO: Aleksej Pavlišak/Reuters
Krimski most FOTO: Aleksej Pavlišak/Reuters

07.06 Biden: Putin se je uštel

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek za televizijo CNN izrazil mnenje, da je ruski predsednik Vladimir Putin sicer racionalen igralec, ki pa se je hudo uštel glede sposobnosti Rusije, da zavzame Ukrajino. Dodal je, da tudi v Washingtonu iščejo način, kako bi se Putin lahko umaknil iz Ukrajine, preden gre vse po zlu. Biden je že prejšnji teden opozoril, da svet vse od kubanske krize leta 1962 še ni bil tako blizu jedrske katastrofe, kot je zdaj. Rusija zaradi nemoči na bojiščih po Ukrajini bombardira civiliste od daleč in grozi z jedrskim orožjem.

»Mislil je, da ga bodo sprejeli z odprtimi rokami, da je v Kijevu dom matere Rusije, in mislim, da se je povsem uštel,« je med drugim dejal Biden. Ukrajinci so po besedah njihovega predsednika Volodimirja Zelenskega doslej v protiofenzivi, ki se je začela konec septembra, osvobodili 2500 kvadratnih kilometrov svojega ozemlja.

image_alt
Odpiranje beloruske fronte

06.00 Obrambni ministri Nata prvi dan zasedanja o nadaljnji podpori Ukrajini

Ministri za obrambo držav zveze Nato bodo danes v Bruslju začeli dvodnevno zasedanje, v ospredju katerega bosta nadaljnja podpora Ukrajini in odziv zavezništva na rusko agresijo na to državo. Pred zasedanjem, ki bo prvo po vrhu v Madridu, bo danes tudi srečanje podporne skupine za Ukrajino. Dogajanje v Bruslju se bo začelo s srečanjem kontaktne skupine za podporo obrambi Ukrajine pod vodstvom ZDA, v kateri sodeluje okoli 40 držav. Osrednja tema bo srednjeročna podpora Ukrajini z vojaško pomočjo, napovedujejo na obrambnem ministrstvu.

Podpora Ukrajini pa bo tudi tema delovne večerje ministrov članic Nata, s čimer bodo začeli dvodnevno zasedanje. Razpravljali bodo o nadaljnji podpori Ukrajini v okviru Nata s poudarkom na gradnji zmogljivosti ukrajinskih oboroženih sil. Obeh srečanj se bo udeležil tudi ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov, ki bo kolegom predstavil trenutne razmere na bojišču in ukrajinske potrebe po orožju.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine