Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Bel dim za uspeh vrha EU o brexitu

Z odpravo nejasnosti glede Gibraltarja zapletov ni več. Glavno vprašanje je, ali bo ločitveni sporazum potrjen v britanskem parlamentu
Zadnjo besedo o ločitvenem sporazumu bodo imeli na Otoku. FOTO: Mike Kemp/In Pictures via Getty Images
Zadnjo besedo o ločitvenem sporazumu bodo imeli na Otoku. FOTO: Mike Kemp/In Pictures via Getty Images
24. 11. 2018 | 16:38
24. 11. 2018 | 16:41
3:18
Bruselj – Potem ko si je španski premier Pedro Sánchez izbojeval zadostna jamstva glede Gibraltarja, je pred jutrišnjim vrhom EU o brexitu vse nared za potrditev ločitvenega sporazuma z Združenim kraljestvom in politične izjave o prihodnjih odnosih.

Četudi gibraltarskemu vprašanju nihče ni pripisoval usodnega pomena, je v zadnjih dneh pred vrhom dvigovalo prah, saj je Sánchez rožljal z vetom. Na koncu je dobil britansko pisno zagotovilo, da prihodnji trgovinski sporazum z EU27 z  Združenim kraljestvom ne bo samodejno veljal za Gibraltar. Madridu je zagotovljeno, da bo po brexitu vključen v odločitve, ki zadevajo gibraltarsko ozemlje.

V takšnih okoliščinah je videti, kot da bo jutrišnji vrh, ki se bo začel ob 9.30 in bo predvidoma trajal do poldneva, bolj ali manj rutinska stvar. Predsednik evropskega sveta Donald Tusk je po razrešitvi gibraltarskega vprašanja poslal še uradno vabilo voditeljem držav članic na vrh .

Tako naj bi pogajalski proces, ki se je začel ob uradni sprožitvi postopka brexita 29. marca lani, sklenili s potrditvijo ločitvenega sporazuma in sprejetjem politične izjave o prihodnjih odnosih. »Med pogajanji ni nihče hotel poraziti nikogar. Vsi smo si prizadevali za dober in pošten sporazum,« je v vabilu zapisal Tusk.


»Najboljši možni kompromis«


To, kar je na mizi, je po njegovem mnenju najboljši možni kompromis, zato bo jutri priporočil njegovo sprejetje. »Četudi tega dne nihče ne bo imel razloga za veselje, je ena od stvari, ki bi jo rad poudaril: EU27 je v je v tem kritičnem času prestala preizkušnjo enotnosti in solidarnosti,« je prepričan Tusk.  



Poudaril je še, da ločitveni sporazum omogoča državljanom polno spoštovanje njihovih pravic, mirovni proces na Severnem Irskem ne bo prizadet, Združeno kraljestvo bo med prehodnim obdobjem še vplačevalo v proračun EU in pravna gotovost bo zagotovljena.

Po izpeljavi brexita 29. marca prihodnji leto se bodo začela pogajanja o prihodnjih odnosih po koncu prehodnega obdobja. To se bo končalo najhitreje konec leta 2020 in najpozneje dve leti pozneje.

Z jutrišnjim vrhom o brexitu, ki bo očitno potekal brez težav, bo odpravljen le en del naloge. Veliko bolj negotovo je, ali bo ločitveni sporazum potrjen v britanskem parlemntu. Njegova zavrnitev bi sprožila novo, nepredvidljivo dinamiko.

Britanska premierka Theresa May se bo na predvečer vrha sestala s Tuskom in predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine