Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Aretirali moškega, ker je v Savdski Arabiji obedoval z domačinko

To je v nasprotju s pravom v Savdski Arabiji, kjer morajo na delovnih mestih ali restavracijah družine in samski moški sedeti na različnih mestih.
Ženske v Savdski Arabiji v javnosti težko počnejo karkoli, ne da bi jih ob tem spremljali njihovi moški skrbniki, običajno oče ali mož, lahko tudi brat ali sin. FOTO: Faisal Al Nasser/Reuters
Ženske v Savdski Arabiji v javnosti težko počnejo karkoli, ne da bi jih ob tem spremljali njihovi moški skrbniki, običajno oče ali mož, lahko tudi brat ali sin. FOTO: Faisal Al Nasser/Reuters
L. Z.
10. 9. 2018 | 19:39
10. 9. 2018 | 20:13
2:20
Ministrstvo za delo in socialni razvoj v Savdski Arabiji je aretiralo Egipčana, potem ko je po družabnem omrežju twitter zaokrožil posnetek, iz katerega je razvidno, da zajtrkuje z žensko, skoraj popolnoma zavito v tančico. Številni so na tej podlagi sklepali, da gre za domačinko iz Savdske Arabije.

To je v nasprotju s pravom v Savdski Arabiji, kjer morajo na delovnih mestih ali restavracijah, kot sta McDonald's in Starbucks, družine in samski moški sedeti na različnih mestih, poroča BBC.

Ženske v tej državi v javnosti težko počnejo karkoli, ne da bi jih ob tem spremljali njihovi moški skrbniki, običajno oče ali mož, lahko tudi brat ali sin.

Posnetek je na twitterju spodbudil veliko razpravo. V arabščini napisan hashtag #Egipčan zajtrkuje s Savdijko so uporabniki tega družabnega omrežja uporabili kar 113.000-krat. Moški in ženska se v objavljenem posnetku šalita, ker jesta skupaj, največ ljudi pa je razburil zaključek, kjer se zdi, da ženska hrani moškega. Nekateri Savdijci so se zaradi tega tudi razburjali, češ da bi si kazen zaslužila ona.



Povsem drugače so se odzvali v Egiptu, kjer niso mogli verjeti, da je lahko skupen obed zadosten razlog za aretacijo. Ljudje so zlasti opozorili na neskladja med aretacijo in nedavnim napredovanjem Savdske Arabije v zvezi s pravicami žensk - te lahko od maja letos po več desetletjih zopet sedejo za volan.

Egiptovski televizijski voditelj Osama Gaweesh se je, denimo, spraševal, ali ni savdski princ Mohammed bin Salman pred kratkim govoril, da želi do leta 2030 »novo, odprto Savdsko Arabijo s plažami, koncerti in filmskimi dvoranami«.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine