Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ankara nemški fregati preprečila pregled sumljive turške tovorne ladje

Bojna ladja nemške vojske sodeluje v misiji EU za preprečevanje tihotapljenja orožja, turška ladja je bila na poti v Libijo.
Fregata nemške vojne mornarice Hamburg sodeluje v misiji za zajezitev tihotapljenja orožja v Libijo "Irini". Zadnji pregled sumljive turške ladje ji je preprečila uradna Ankara. FOTO: Andrew Schneider/Wikipedia
Fregata nemške vojne mornarice Hamburg sodeluje v misiji za zajezitev tihotapljenja orožja v Libijo "Irini". Zadnji pregled sumljive turške ladje ji je preprečila uradna Ankara. FOTO: Andrew Schneider/Wikipedia
J.B.P.
23. 11. 2020 | 10:05
23. 11. 2020 | 10:26
2:00
Nemški Spiegel je za mednarodni škandal označil včerajšnji dogodek na morju kakšnih dvesto kilometrov od libijskega pristanišča Bengazi med nemško fregato in turško tovorno ladjo. Škandal ni sam dogodek, ampak reakcija uradne Ankare, piše Spiegel.

Fregata nemške vojske Hamburg, ki sodeluje v misiji Evropske unije za preprečevanje tihotapljenja orožja, je včeraj na morju dvesto kilometrov severno od vzhodnolibijskega pristanišča Bengazi ustavila sumljivo turško tovorno ladjo Rosaline - A. Preko misije EU za boj proti preprodaji orožja »Irini« so namreč dobili namig, da naj bi turška ladja ilegalno prevažala orožje za sprte strani v libijski državljanski vojni. Sprva je kazalo, da bo to le še eden rutinski pregled, a se je vse skupaj spremenilo v škandal.
 

Ankara se ni strinjala s kontrolo 


Nekaj ur potem, ko so nemški vojaki s fregate že prišli na krov sumljive turške Rosaline - A, je namreč Turčija uradno protestirala. Ankara je misiji EU preprosto sporočila, da se s kontrolo njihove ladje ne strinja. Nemški vojaki so zato takoj ustavili pregled tovora in danes zjutraj ob zori zapustili krov turške ladje. Rosaline - A je neovirano nadaljevala svojo pot proti Libiji in naj bi po načrtu pristala v Misrati. 

Znova se je tako pokazalo, pred kako težko nalogo stoji misija EU za zajezitev tihotapljenja orožja v Libijo »Irini«. Turčija namreč sploh ne skriva svoje neposredne podpore vladi v Tripolisu, ki so jo priznali Združeni narodi, in ji pošilja pomoč v orožju in vojaških plačancih po morju in po zraku ne glede na prizadevanja te misije. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine