Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Amy Klobuchar za podpredsednico Joeja Bidna?

Se je senatorki slovenskih korenin samo zareklo ali pa je res kaj na karti Biden-Klobuchar?
Amy Klobuchar je podprla demokratsko kandidaturo Joeja Bidna. FOTO: Eric Thayer/Reuters
Amy Klobuchar je podprla demokratsko kandidaturo Joeja Bidna. FOTO: Eric Thayer/Reuters
8. 3. 2020 | 22:29
9. 3. 2020 | 09:05
2:21
Washington – Je ameriška senatorka slovenskih korenin Amy Klobuchar nehote izdala prošnjo demokratskega predsedniškega kandidata Joeja Bidna, naj bo njegova podpredsednica? Po zadnjem nastopu senatorke iz Minnesote v ameriški javnosti vrvi od ugibanj. 

Amy Klobuchar, ki je tik pred supertorkom izstopila iz predsedniške tekme in podprla Bidna, je v michiganskem mestu Grand Rapids privržencem povedala, da si ne more predstavljati boljšega konca svoje kandidature od pridružitve karti Joeja Bidna. »Join the ticket« je običajna ameriška označba za skupni nastop politikov in Amy je takoj spoznala svojo napako. »Hotela sem reči: od pridružitve odlični kampanji Joeja Bidna!«

Terrific in ticket sta si res malo podobni besedi, ker ne gre za Joeja Bidna, ampak za Amy Klobuchar, pa številni politični opazovalci ne verjamejo v besedni spodrsljaj. Nekdanji demokratski podpredsednik, ki skupaj z demokratičnim socialistom Berniejem Sandersom ostaja v tekmi za izzivalca republikanskega predsednika Donalda Trumpa, še ni izbral sopotnika ali sopotnice v predvolilni tekmi, a bi bila zaradi njegove starosti, vse večje besedne zmedenosti in političnih realnosti mlajša političarka iz ameriškega srednjega zahoda dobra izbira. Amy Klobuchar se lahko pohvali z volilnimi uspehi v pretežno republikanskih okrajih, nekatere »zvezne države za prelete« pa so leta 2016 odločilno pripomogle k republikanski zmagi.

Nekdanja parlamentarka iz Georgie Stacey Abrams FOTO: Michael Mccoy/Reuters
Nekdanja parlamentarka iz Georgie Stacey Abrams FOTO: Michael Mccoy/Reuters


Če se ji je res samo zareklo, pa bo lahko imela močno konkurenco v nekaterih drugih znanih političarkah, med njimi temnopoltima Stacey Abrams iz Georgie in Kamali Harris iz Kalifornije ter že nekdanji predsedniški kandidatki Elizabeth Warren – morda pa tudi v nekdanji namestnici pravosodnega ministra in na kratko pravosodni ministrici Sally Yates, ki se je uprla Trumpovemu ukazu o prepovedi vstopa državljanov nekaterih muslimanskih držav v ZDA.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine