Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ameriško oporišče v Iraku tarča raketnega napada

V napadu je bilo poškodovanih več pripadnikov ameriškega osebja. Odgovornost za napad ni prevzel nihče.
Arhivska fotografija ameriškega oporišča. FOTO: Ayman Henna/AFP
Arhivska fotografija ameriškega oporišča. FOTO: Ayman Henna/AFP
STA
6. 8. 2024 | 00:26
6. 8. 2024 | 00:27
2:24

V raketnem napadu na ameriško letalsko oporišče v Iraku je bilo danes ranjenih več ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ameriški mediji so pred tem ob sklicevanju na neimenovane vire poročali o najmanj dveh raketah tipa katjuša, ki so zadele omenjeno bazo na zahodu Iraka.

Neimenovani uradnik je za AFP potrdil, da je bilo oporišče Al Asad tarča raketnega napada, kot kaže pa je bilo v napadu poškodovanih več pripadnikov ameriškega osebja.

V pričakovanju povračilnega napada Irana

Odgovornost za napad ni prevzel nihče, do njega pa je prišlo v času povišanih napetosti na Bližnjem vzhodu v pričakovanju povračilnega napada Irana po domnevnem izraelskem atentatu političnega vodje palestinskega gibanja Hamas Ismaila Hanije.

Ameriški vojaki, ki več kot 20 let po invaziji ohranjajo prisotnost v Iraku, so bili od oktobra lani večkrat tarča podobnih napadov, ki so jih izvedle oborožene skupine, povezane z Iranom. Tarča podobnih napadov je bila večkrat tudi ameriška vojska v Siriji.

Ameriške sile so minuli torek v osrednjem Iraku izvedle zračni napad na borce, ki naj bi poskušali izstreliti drone na cilje ameriške vojske in njenih zaveznic, in pri tem ubile štiri osebe.

Vojaški tiskovni predstavnik iraškega premierja je napad označil za gnusen zločin in očitno agresijo. Dodal je, da se je napad zgodil kljub naprednim fazam pogovorov o zaključku misije koalicije pod vodstvom ZDA v Iraku in prehodu na »dvostranske varnostne odnose«.

V luči aktualnih napetosti je Pentagon v petek sporočil, da bodo ZDA na Bližnji vzhod poslale dodatne vojaške ladje in bojna letala, da bi pomagale braniti Izrael v času, ko ta neprekinjeno napada Gazo, kjer je v desetih mesecih ubil najmanj 39.623 Palestincev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine