Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zelena stranka do novih volitev bo

Že mesece krožijo govorice, da Jure Leben ustanavlja stranko – pogovori so, odločitve pa še ni.
Govorice, da Leben ustanavlja stranko, niso povsem trdne. FOTO: Leon Vidic/Delo
Govorice, da Leben ustanavlja stranko, niso povsem trdne. FOTO: Leon Vidic/Delo
17. 1. 2020 | 17:22
17. 1. 2020 | 18:01
4:09
Ljubljana – V krogih blizu Jureta Lebna, nekdanjega ministra za okolje, pravijo le, da bo nova zelena stranka, ki jo Slovenija potrebuje, nastala pred prihodnjimi volitvami, ali jo bo ustanovil in vodil Leben, pa ni povsem gotovo.

Predsednik vlade Marjan Šarec je povedal, da Jure Leben za zdaj ne bo prišel v njegov kabinet, kjer se je dogovarjal o položaju svetovalca za podnebne spremembe. Leben tako ostaja pri poslovnežu Jocu Pečečniku kot vodja projekta Bežigrajski športni park, neuradno pa smo izvedeli še to, da je zdaj zadovoljen, ker ni več med osumljenci afere »maketa«, v kateri so preiskovali nepravilnosti pri naročilu makete drugega tira železniške proge med Divačo in Koprom. Leben je odstopil s položaja okoljskega ministra, ker je ocenil, da svojega dela zaradi pojasnjevanja številnih očitkov ne more opravljati tako, kot bi bilo treba.

Šarec je spomnil, da je mesto državnega sekretarja v njegovem kabinetu »tako ali tako prosto«. Na vprašanje, ali bi lahko sekretarsko mesto v primeru, da ga ne bo zasedel Leben, pripadlo komu drugemu, je Šarec za STA odgovoril, da »pogovori potekajo«, a o imenih še ne more govoriti. V zvezi z Lebnom pa je dejal, da je »ta zadeva še vedno odprta«.

Leben se na naše klice in vprašanja, ali res ustanavlja stranko, ni odzval. Šarec mu je le zaželel srečo pri tem. Za Večer, ki je analiziral možnosti za ustanovitev nove stranke, je pogovore o sodelovanju z Lebnom v novi zeleni stranki potrdila okoljska aktivistka Urša Zgojznik, predsednica Ekologov brez meja, sicer pa nosilka liste Povežimo se na lanskih evropskih volitvah. Za Delo je povedala, da Slovenija pravo zeleno stranko potrebuje; zelene stranke so v vzponu po vsej Evropi. Vendar se v treh mesecih ni še nič zares spremenilo. Z Lebnom sta našla skupna izhodišča, konkretnih korakov proti ustanovitvi stranke pa še ni.

Urša Zgojznik je za <em>Delo </em>je povedala, da Slovenija pravo zeleno stranko potrebuje; zelene stranke so v vzponu po vsej Evropi. Vendar se v treh mesecih ni še nič zares spremenilo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Urša Zgojznik je za Delo je povedala, da Slovenija pravo zeleno stranko potrebuje; zelene stranke so v vzponu po vsej Evropi. Vendar se v treh mesecih ni še nič zares spremenilo. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

»Žrtev nekega dogovora«


Tudi blizu Lebna že nekaj časa ponavljajo, da je možnosti za uvajanje zelenih vsebin in ukrepov več, lahko je to nov direktorat za podnebne spremembe, lahko je druga oblika organizacije, tudi nova stranka. Kot zagotavljajo, bo nova zelena stranka vsekakor nastala pred prihodnjimi volitvami. Lahko bi pritegnila mlajše volivce in mlajše politike, vzpon zelene politike v Evropi pa je tudi lep kazalec. A opozarjajo tudi na to, da ni nujno, da bo stranko ustanovil in vodil Leben.

Leben je pri aferi maketa zanikal vse očitke, konec preteklega leta se je končala tudi preiskava, Lebna ni več med osumljenci. Že ob njegovem odstopu s položaja okoljskega ministra pa se je pokazalo, da imata s predsednikom vlade spoštljiv, celo prijateljski odnos. Šarec je Lebnov odstop marca lani sprejel z obžalovanjem, saj je zatrdil, da »15 let nismo imeli tako dobrega ministra v resorju okolja in prostora«.

Leben je bil minister iz kvote SMC, kmalu po odstopu z ministrskega položaja pa je iz te stranke izstopil in ni član nobene stranke. Septembra lani je nato prevzel vodenje projekta Bežigrajski športni park.

Raziskovalec javnega mnenja Andraž Zorko iz družbe Valicon je za Večer ocenil, da bi Jure Leben lahko spremenil negativni trend uspeha zelenih strank na parlamentarnih volitvah, saj »stranke danes delajo posamezniki, ki prinašajo uspeh, ampak dozdajšnje stranke se niso mogle pohvaliti s karizmatičnim voditeljem, kar on gotovo je«. »Mislim, da je ob odstopu požel več simpatij kot ne, v končni fazi mu ni bilo nič dokazano. Na nek način je izpadel kot žrtev nekega dogovora,« pravi Zorko.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine