Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zdravstveni delavci ne bodo delali brez zaščite

Minister za zdravje se zaveda kritičnosti razmer, da primanjkuje varovalne opreme. Objavljamo poziv, ki so ga zdravniki naslovili na vlado.
»Tako kot kirurg ne more operirati brez skalpela, tudi zdravstveni delavci v času pandemije ne moremo delati brez ustrezne zaščitne opreme,« so sporočili zdravniški sindikati in zdravniška zbornica z Mladimi zdravniki na čelu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
»Tako kot kirurg ne more operirati brez skalpela, tudi zdravstveni delavci v času pandemije ne moremo delati brez ustrezne zaščitne opreme,« so sporočili zdravniški sindikati in zdravniška zbornica z Mladimi zdravniki na čelu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
26. 3. 2020 | 06:00
3. 4. 2020 | 16:49
9:46
Ljubljana – V prihodnjih dneh lahko pričakujemo povečanje števila bolnikov s covidom-19, varovalne opreme za zdravstvene delavce pa je vse manj ali je ponekod sploh ni. Mladi zdravniki so z zdravniškimi sindikati in zdravniško zbornico vlado pozvali, naj problem uredi, sicer bodo prisiljeni prenehati opravljati svoje poslanstvo.

Več podatkov o zaščitni opremi bodo pristojni podali danes, je pa minister za zdravje Tomaž Gantar že včeraj dejal, da je zaščitna oprema v teh trenutkih kritični dejavnik. Dodal je, da dobave potekajo v manjših količinah, dostavo opreme bolnišnicam pa prilagajajo.

Po podatkih zdravstvenih delavcev primanjkuje ustreznih mask (FFP3, FFP2), zaščitnih plaščev, zaščite za oči in ustreznih rokavic. V svojem pozivu vladi so zato opozorili, da ne bodo privolili v delo brez ustrezne varovalne opreme niti v času epidemije covida-19.


Ustrezna oprema ključna za preprečevanje okužb


»Tako kot kirurg ne more operirati brez skalpela, tudi zdravstveni delavci v času pandemije ne moremo delati brez ustrezne zaščitne opreme,« so zapisali Mladi zdravniki, Praktik-UM, Sindikat zdravnikov družinske medicine, Fides – Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije ter zdravniška zbornica.

Po podatkih italijanskega Inštituta za javno zdravje je s covidom-19 tam okuženih že več kot 5000 zdravstvenih delavcev, 25 jih je umrlo. »Zaščitna oprema je gotovo ključni dejavnik, da so se zdravstveni delavci okužili, zboleli in nekateri tudi umrli,« so zapisali podpisniki poziva vladi. Po podatkih iz literature ob uporabi ustrezne zaščitne opreme ni zbolel nihče od zdravstvenih delavcev. Med okuženimi v Sloveniji jih je trenutno že 73.

Tudi v zdravstvenih domovih, ki so med epidemijo novega koronavirusa vstopne točke za nujno zdravstveno oskrbo, opozarjajo na pomanjkanje osebne varovalne opreme. Če je ne bo dovolj, bodo morali nehali delati, so sporočili iz Maribora.



Poleg težav z opremo se v bližnji prihodnosti lahko soočimo še s pomanjkanjem reagentov in brisov za opravljanje testiranja, saj te proizvajajo večinoma v Italiji. Minister Gantar je včeraj dejal, da imamo za zdaj dovolj tako reagentov kot brisov: »Za prihodnjih nekaj tednov je to še zagotovljeno. So pa v postopku tudi nove nabave in Italija ni edina dobaviteljica.«


Prilagoditve v sistemu


Da bi zdravstveni sistem kar najbolj prilagodili vse več bolnikom s covidom-19, so si po Gantarjevih besedah v zadnjih dneh prizadevali za vzpostavitev drugačne organizacije. Zaradi omejenih kadrovskih zmogljivosti, opreme in prostorov so zmanjšali število rednih programov, poleg tega želijo vsaj na najbolj ključnih področjih povezati bolnišnice. Za vsako regijo bo tako imenovan koordinator, ki bo imel ustrezna pooblastila.

V slovenskih bolnišnicah je za bolnike s koronavirusno boleznijo na voljo 539 postelj, od tega 56 na intenzivni negi. Po potrebi se to število na račun dodatnega zmanjševanja preostalega programa lahko poveča na tisoč. Trenutno je zasedenih 72 postelj, od tega 14 v intenzivni negi. »Vrhunca epidemije trenutno ne moremo napovedati,« je sklenil minister.


 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine