Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Nevrokirurg Bošnjak je odstopil s predstojniškega mesta

Deklici iz Severne Makedonije odstranili tumor, končni račun je znašal nekaj čez 34.000 evrov. Znesek še ni bil poravnan. Bošnjaku ni žal, da je pomagal.
Dr. Roman Boššnjak je oddelek za nevrokirurgijo v ljubljanskem kliničnem centru vodil od leta 2014. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Dr. Roman Boššnjak je oddelek za nevrokirurgijo v ljubljanskem kliničnem centru vodil od leta 2014. FOTO: Tomi Lombar/Delo
10. 3. 2023 | 13:15
10. 3. 2023 | 19:45
13:06

Marko Jug, generalni direktor UKC Ljubljana, je v sredo povedal, da vodstvo ni vedelo, da je kirurg samoplačniku zaračunal še zasebni honorar in da je to neobičajno. Zatrdil je, da ljubljanski klinični center nikakor ni povezan s podjetjem iz Hongkonga, ki je imelo na svoji spletni strani objavljene tudi podatke ljubljanskega kliničnega centra, a so bili ti kasneje izbrisani. Na vprašanje, ali bo vodstvo proti Bošnjaku ukrepalo in kako, je Jug dejal, da bodo o tem odločali, ko se zdravnik vrne s kongresa v tujini.

Jug je v zvezi z aktualnim dogajanjem danes znova stopil pred kamere in mikrofone.

Pojasnil je, da je nevrokirurg Bošnjak odstopil z mesta predstojnika Kliničnega oddelka za nevrokirurgijo, ker ne bi rad kompromitiral postopkovnih procesov. Jug je odstop sprejel in na mesto vršilca dolžnosti imenoval nevrokirurga Boruta Prestorja. Bošnjak ostaja zaposlen kot nevrokirurg. Preiskave glede nakazil denarja v tujino niso stvar ljubljanskega kliničnega centra, je poudaril Jug. Dodal je, da bodo vso dokumentacijo predali NPU in ministrstvu za zdravje.

Po besedah direktorja UKC izhajajo iz tega primera številne sive cone, ki jih morajo bolje nasloviti. V UKC so zato že sprejeli pravilnik, ki natančneje ureja samoplačniške operacije. Bošnjak, ki je trenutno še v tujini, naj bi imel letos dve, lani pa tri take operacije.

Od zdaj naprej bo moralo biti vsako ekspertno mnenje za tujega bolnika, ki bo obravnavan v UKC, opravljeno v UKC Ljubljana in tam tudi plačano. »Ne glede na to, ali je bil pacient morda predhodno kjerkoli že obravnavan, je bil jasen Jug.

Zdaj za dajanje mnenja po internetu in v prostem času zdravniki UKC Ljubljana ne potrebujejo soglasja za delo drugje. Če pa zdravniki mnenja izdajajo kot popoldne zaposleni v neki drugi ambulanti, morajo imeti za to soglasje matičnega delodajalca.

Še preden so imeli informacijo o dogajanjih glede Bošnjaka, pa je bilo v začetku tega tedna v UKC sprejeto še, da mora biti vsak samoplačniški poseg tujcev predstavljen na konziliju strokovnega sveta iz razloga, da se ta do njega opredeli in se ga niti ne izvede, če bi za UKC predstavljal prevelika tveganja. »In da se v UKC morda ne opravljajo posegi, ki se drugje prav zaradi prevelikih tveganj ne želijo opravljati,« je pojasnil Jug.

Spomnimo. Pred dnevi so na POP TV razkrili novo afero v zdravstvu: nevrokirurg Roman Bošnjak je 9. januarja z zasebnega elektronskega naslova družini iz Severne Makedonije poslal predračun za operacijo (odstranitev tumorja) v višini dobrih 27.000 evrov. Na predračunu je uradni logotip UKC Ljubljana, kjer je Bošnjak predstojnik Kliničnega oddelka za nevrokirurgijo. 

Kot je zapisal v elektronskem sporočilu, mu je uspelo prvotno ceno znižati za dobrih pet tisočakov. Hkrati pa je sporočil, da jim bo zaračunal tudi zasebni honorar v višini 6000 evrov, ki naj ga »nakažejo agenciji v Hongkong«. Kot razlog je navedel davčno optimizacijo.

Na Zdravniški zbornici Slovenije pozivajo k čimprejšnji preiskavi in razjasnitvi dogodkov v primeru oskrbe deklice iz Severne Makedonije. »Praksa, da visokokvalificirani zdravniki nudijo svoje strokovno znanje kot konzultanti v mednarodnem okolju, ni sporna, vendar mora biti izpeljana na zakonit in transparenten način. Zdravniška zbornica Slovenije zagovarja ničelno toleranco do spornih ravnanj in je že sprožila postopke za razjasnitev dogajanja ter bo nudila državnim organom vso potrebno strokovno podporo pri obravnavi primera,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Sporna izjava premiera

V včerajšnji oddaji 24 ur zvečer pa je novo afero v zdravstvu komentiral tudi predsednik vlade Robert Golob in med drugim dejal, »da bi bil presenečen, če bi se izkazalo, da je ta oseba v sorodstvu s kakšnim političnim veljakom«.

Na prošnjo voditelja Uroša Slaka, ali je lahko bolj konkreten, je odgovoril, da »se v to zdaj ne bo spuščal«.

Ker je sam načel to temo, ki je ni želel zaključiti, nas je zanimalo, zakaj je to sploh izjavil. Iz povedanega se namreč lahko razume, da je nekdo posredno kriv/vpleten že, ker je samo v sorodu z nekom, ki naj bi počenjal nekaj spornega. Vprašanja v zvezi s tem smo naslovili na kabinet predsednika vlade, odgovore še čakamo. Je pa Golob na današnje ponovno vprašanje enega od novinarjev na tiskovni konferenci po izvršnem odboru Gibanja Svobode o tem, katerega veljaka je imel včeraj v mislih, odgovoril: »Ne bom komentiral tistega, kar nisem želel komentirati, ker ne želim ad personam nič komentirati. Afere so afere. Jaz verjamem, da obstajajo pristojni organi v Sloveniji, ki so plačani in bolj usposobljeni in imajo pooblastila, da jih raziščejo. Zagotovo ni politika tista, ki mora v tem primeru preganjati take primere, so dovolj javni in tudi očitni.«

Po naših informacijah bi Golobova včerajšnja izjava lahko letela na političnega predstavnika ene od opozicijskih strank.

Ni mu žal, da je pomagal

Nevrokirurg Bošnjak bo po vrnitvi iz tujine sodeloval z organi pri razjasnitvi okoliščin plačila operacije tuje državljanke v UKC Ljubljana. »Moja napaka je bila, da sem namesto honorarja za opravljeno delo predlagal družini, naj plačilo namesto meni nakažejo podjetju v tujini,« je zapisal za STA. Kot dodaja, mu ni žal, da je otroku pomagal.

Kot je še zapisal, je v primeru zahtevnega zdravstvenega stanja deklice iz Severne Makedonije prejel prošnjo družine, ki ji v njeni domovini niso znali pomagati. Na izrecno željo in ob dogovoru z dedkom, da naj ji pomaga, je v prostem času opravil zahtevno načrtovanje operacije in pripravo na operacijo v obliki razširjene konzultacije.

V okviru konzultacije je zaradi stanja otroka družini predlagal zahtevno operacijo glave, ki jo izvaja tudi sam in ki se jo lahko izvede le v vrhunsko opremljeni in usposobljeni ustanovi. »Kljub temu da je bilo možnosti več, sem predlagal Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kjer delam že 34 let in verjamem v naše kvalitetno delo in sodelovanje. Operacija je bila uspešna, deklica je ohranila sluh,"« je zapisal.

Kljub temu sta izredno zahteven in strokoven poseg ter uspešno zdravljenje povzročila škodo Bošnjaku in njegovi družini, njegovi ožji ekipi in UKC Ljubljana, zato se sodelavkam in sodelavcem opravičuje.

»Moja napaka je bila, da sem namesto honorarja za opravljeno delo predlagal družini, naj plačilo namesto meni nakažejo podjetju v tujini. Ker sem bil opozorjen na davčno vprašljivost te transakcije, bom po vrnitvi v domovino sodeloval z organi, da se to razčisti.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine