Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zasavski Prometej bo segal osem metrov v nebo

Skulptura rudarja iz jamskega železja bo od decembra, ko se zapre RTH, osvetljevala Trbovlje in bo ena najvišjih javnih spominskih plastik v državi.
Osnutek za skulpturo rudarja Prometeja, delo Zorana Pozniča. FotoFOTO: Arhiv TNM
Osnutek za skulpturo rudarja Prometeja, delo Zorana Pozniča. FotoFOTO: Arhiv TNM
26. 5. 2020 | 15:05
26. 5. 2020 | 15:16
3:46
Trbovlje – Čez dobrega pol leta, 4. decembra, na dan, ko praznuje zavetnica rudarjev sveta Barbara, se bo Zasavje več kot dvestoletni tradiciji rudarjenja poklonilo z eno najvišjih javnih spominskih plastik v državi: z osemmetrsko železno skulpturo rudarja Prometeja, delom akademskega kiparja Zorana Pozniča in njegovih pomočnikov. Prometej bo stal na Ostrem vrhu, od koder bo osvetljeval trboveljsko dolino tudi po dokončnem zaprtju Rudnika Trbovlje - Hrastnik (RTH) v decembru.

»Tako kot je Prometej bogovom ukradel ogenj in ga dal ljudem – zaradi česar je bil obsojen na večno trpljenje –, tako je Zasavje plačalo visoko ceno, da so ljudje imeli luč in energijo,« je povezavo med grškim in zasavskim Prometejem pojasnil Zoran Poznič. Pobudo za kip je dal dolgoletni direktor zasavskih premogovnikov Ivan Berger, vse aktivnosti za postavitev pa je vodil Karel Vukovič, neumorni nekdanji zasavski funkcionar in energetik.

Ko je po sestopu Marjana Šarca z oblasti lani jeseni zapustil mesto kulturnega ministra, je v roke vzel kladivo. Kupe zarjavelega železja so iz zaprtih jaškov Rudnika Trbovlje - Hrastnik (RTH) vlekli že leto prej, ko je Poznič vodil še kulturni center Delavski dom Trbovlje in prispeval k razvoju Trbovelj kot novomedijskega mesta. Zarjavelo železje naravnost iz zasavskih jam bodo porabili za osnovo rudarjeve podobe. »Nekaj železja bomo speskali, zaščitili z akrilati, da bo večno, ga nadgradili z novimi kovinami in materiali ter osvetlili z laserskimi žarki, led diodami, nekaj bo črne luči. Žarčil bo tudi ponoči in lasersko svetlobo usmerjal v ostrem snopu do rudniškega jaška na drugi strani mesta, na Gvidu, kjer bo osvetlil rudarski grb vrh stolpa,« pripoveduje Poznič.  


Kako je Prometej premagal Luciferja


Kulturni minister v Šarčevi vladi Zoran Poznič je ministrovanje zamenjal za »klesanje«. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Kulturni minister v Šarčevi vladi Zoran Poznič je ministrovanje zamenjal za »klesanje«. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Sprva je kip hotel poimenovati Prinašalec luči v upanju, da ne bo nihče potegnil korelacije med podobo rudarja in latinskim izrazom za prinašalca luči – Luciferjem. Na koncu je prevladal – Prometej, prinašalec ognja. Ta bo tudi zaključil spominska obeležja, ki so jih v sklopu Trbovelj novomedijskega mesta (TNM) oziroma kulturnega centra zadnja leta posvečali rudarski tradiciji: od virtualnega muzeja 4. dritl, ki so ga uredili v »podzemlju« Delavskega doma Trbovlje, do rudarskega potepa po njem, imenovanega Pobeg iz rudnika. Društvo TNM je tudi uradni investitor 45 tisočakov vrednega projekta in bodoči lastnik zemljišča, na katerem bo stala mogočna skulptura, ki bo s podstavkom merila skoraj deset metrov v višino in svetila s samopreskrbnimi sončnimi celicami.


Poklon preteklosti in luč v prihodnost


Skulptura rudarja Prometeja, delo Zorana Pozniča, v nastajanju. FOTO: Arhiv TNM
Skulptura rudarja Prometeja, delo Zorana Pozniča, v nastajanju. FOTO: Arhiv TNM


Z monumentalnim spomenikom se bodo Zasavci poklonili preteklim rodovom, pravi Poznič, uporabljena nova tehnologija pa hkrati nakazuje obete nekdaj pretežno težkoindustrijske doline za visokotehnološko prihodnost. Med sponzorji je tudi družba Gen-I, ki bo pripravila načrt in donirala kilovat močno sončno elektrarno, iz katere se bo napajal Prometej, sicer zračen, votel kip s svetlobo od znotraj.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine