Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ponekod še možni krajevni nalivi, reke po državi narasle

Za vso Slovenijo še vedno velja oranžno opozorilo. Reke na Vipavskem, Drava in Mura se bodo še razlivale. Letošnji maj bogat z dežjem, reven s soncem.
Do sredine današnjega dne bodo po Sloveniji še naprej nastajali krajevno močni nalivi. FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Do sredine današnjega dne bodo po Sloveniji še naprej nastajali krajevno močni nalivi. FOTO: Igor Zaplatil/Delo
S. B., Be. B., STA
11. 6. 2024 | 07:30
11. 6. 2024 | 12:50
6:30

Zaradi močnih padavin, ki so sinoči zajele Slovenijo in bodo vztrajale še do sredine današnjega dne, je na območju regijskih centrov za obveščanje Postojna, Celje, Maribor in Murska Sobota zalilo več stanovanjskih in poslovnih objektov, osnovno šolo in vrtec. Zaradi večje količine meteornih voda se je sprožilo več zemeljskih plazov, ponoči so narasle reke po vsej državi.

Razlivajo se reke na Vipavskem, Drava v zgornjem in srednjem toku in Mura sta znotraj poplavnih nasipov. Posamezne manjše reke, ki so ponoči hitro narasle, bodo v prihodnjih urah začele upadati, večje pa bodo danes še naraščale, opozarja Agencija RS za okolje (Arso).

Reke na Vipavskem, Drava in Mura se bodo še razlivale. V sredo in četrtek bodo reke ohranjale velike pretoke, prehodno lahko večkrat upadejo in narastejo. Drava in Mura bosta še naraščali in se razlivali.

Po besedah dežurnega meteorologa Braneta Gregorčiča smo trenutno še vedno v fazi nestanovitnega vremena, ki se bo nadaljevala do vključno četrtka. »V zadnjih 24 urah je največ padavin padlo predvsem na območju Krasa in Vipavske doline, kjer so količine presegle sto litrov na kvadratni meter, drugod pa je večinoma padlo od 30 do 80 litrov na kvadratni meter padavin,« je pojasnil. Dodal je, da padavine počasi slabijo in pričakujejo, da bo dež ponehal do popoldneva.

Po podatkih Arsa je na postaji Godnje na Krasu okoli 7. ure v pol ure padlo 22,5 litra na kvadratni meter padavin.

Zaradi hudih nalivov so že sinoči na terenu posredovali gasilci iz devetih prostovoljnih gasilskih društev, ki so črpali vodo in zaščitili več plazov. Uprava za zaščito in reševanje je poročala o posredovanju na severovzhodu države, in sicer v Križevcih, Moravskih Toplicah, Puconcih, Rogašovcih in Kuzmi. Gasilci so v Dobravi prečrpali približno 2000 kubičnih metrov meteorne vode, ki je zalila celotno dvorišče in bližnji gospodarski objekt.

Danes bo sprva oblačno s pogostimi padavinami, predvsem na Primorskem tudi nevihtami. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. Popoldne bo dež oslabel in marsikje prehodno ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem okoli 24 stopinj Celzija.

V sredo bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše zjutraj in dopoldne. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem do 17, najvišje dnevne od 14 do 19, na Primorskem okoli 23 stopinj Celzija.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine