Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Zadolženost slovenskih občin še naprej narašča

Skupni dolg občin je v letu 2022 zrasel za desetino. Mejo tisoč evrov na prebivalca sta prvič prebili mestni občini Ljubljana in Ptuj.
Najbolj zadolžena občina v Sloveniji so že dobro desetletje Gornji Petrovci. FOTO: Tadej Regent
Najbolj zadolžena občina v Sloveniji so že dobro desetletje Gornji Petrovci. FOTO: Tadej Regent
16. 3. 2023 | 05:00
11:39

V nadaljevanju preberite:

V mestni občini Ljubljana (MOL) je zadolženost skupaj s pravnimi osebami konec leta 2022 znašala 295 milijonov evrov ali 45 milijonov evrov več kot v 2021; največ, za 28,6 milijona evrov, se je povečala zadolženost Javnega podjetja Energetika, za investicijo v izgradnjo plinsko parne enote PPE-TOL.

Na MOL pri tem vnovič opozarjajo na zanje nesprejemljiv sistem zajemanja podatkov. Kot pojasnjujejo, MF v skupno zadolženost mestne občine na prebivalca vključuje tudi zadolženost Javnega holdinga Ljubljana, Gospodarskega razstavišča, Javnega stanovanjskega sklada in javnih zavodov – pravnih oseb na ravni MOL. Kot pravijo, ni sprejemljivo in ne primerljivo z drugimi občinami, da se dolg javnih podjetij, povezanih v Javni holding Ljubljana, prišteje k dolgu MOL, saj imata podjetja, povezana v holding, le Ljubljana in Maribor. Poleg tega MOL za omenjeno zadolževanje javnih podjetij ni dala nobenega jamstva oziroma poroštva.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine