Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Tuji pohodniki zaradi nevihte in snega obtičali na Doliču

Ta konec tedna so imeli reševalci sedem intervencij, od tega štiri helikopterske v enem dnevu. Eno od zahtevnih reševanj je bilo izpod okna na Prisojniku.
Koča na Doliču in snežne razmere. FOTO: GRZS/Facebook
Koča na Doliču in snežne razmere. FOTO: GRZS/Facebook
Be. B.
3. 6. 2024 | 07:02
3. 6. 2024 | 09:27
3:41

Po zadnjem tednu maja z bolj muhastim vremenom je malo lepša napoved za začetek junija in meteorološko poletje k zunanjim aktivnostim privabila več ljudi, čemur je sledilo tudi večje število intervencij, so sporočili iz Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS). Kot so zapisali na svoji facebook strani, so imeli sedem intervencij, od tega štiri helikopterske v enem dnevu.

Pri tem so pojasnili, da se pri helikopterskem reševanju sočasno na pomoč peš odpravijo tudi gorski reševalci z lokalnih gorskih reševalnih služb.

FOTO: PU Kranj
FOTO: PU Kranj

Reševanje na Prisojniku

Eno od zahtevnih reševanj je potekalo izpod okna na Prisojniku. Tja so se po klicu odpravili reševalci dežurne ekipe GRS na Brniku. Poškodovanko je lokalnim reševalcem GRS Kranjska Gora uspelo izvleči ter jo skupaj z zdravnikom helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) oskrbeti. »Poškodovanko smo z elektromotorno vitlo dvignili iz stene ter jo prepeljali do Erjavčeve koče, kjer sta jo prevzela zdravnik GRS in tehnik HNMP. Kot so pojasnili s PU Kranj, je bila pohodnica neustrezno opremljena, zato ji je zdrsnilo na snežišču, padla je v skalno odprtino in se poškodovala. Klasični del reševanja so opravili gorski reševalci na tleh, helikopterskega pa ekipa v zraku. Gre za isto območje, kjer je reševanje neustrezno opremljenih pohodnikov potekalo že pred nekaj dnevi (pod »oknom«). V reševanju je s prevozom gorskih reševalcev na kraju pomagal tudi vojaški helikopter, so pojasnili s kranjske policije uprave.

Sočasno smo sprožili tudi akcijo na Mali Mojstrovki, poškodovanko je že v vmesnem času pobral helikopter Slovenske vojske z lokalnim gorskim reševalcem GRS Kranjska Gora. Prepeljali so jo v SB Jesenice.«

Posvet za delo v steni – ekipa GRS in posadka helikopterja SV in LPE med reševanjem pod oknom Prisojnika. FOTO: GRZS/Facebook
Posvet za delo v steni – ekipa GRS in posadka helikopterja SV in LPE med reševanjem pod oknom Prisojnika. FOTO: GRZS/Facebook

Prek navigacije pa so štirje tuji državljani poslali klic na pomoč na ReCO Nova Gorica. Šlo je za okolico koče na Doliču, kjer so tuji pohodniki obtičali zaradi nevihte in snega, ki sta jim onemogočila varen sestop. Vsi štirje so bili nepoškodovani in posadka helikopterja Slovenske vojske z dežurno ekipo GRS na Brniku ter gorski reševalci GRS Bovec so jih prepeljali v Trento. Kot so navedli s PU Kranj, so bili pohodniki neustrezno opremljeni, omagali so po nevihti, koča pa je bila še zaprta.

Še eno reševanje pa je bilo na Šmarni gori, ko je otrok padel z igral in se poškodoval. Prisotni gasilci so ga oskrbeli, pomagali so gorski reševalci GRS Ljubljana. Gorski reševalci z dežurne ekipe GRS na Brniku so ga s posadko LPE preložili na helivrečo in dvignili z vitlo v helikopter Slovenske policije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine