Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Za SDS pomemben vsak glas v državnem svetu

Državna volilna komisija še čaka na odgovor naslednikov Mateja Tonina in Branka Grimsa. Odločitev prihodnji teden.
»Sporočam vam, da še ne razpolagamo z imenom, kdo bo nadomestil poslanca Branka Grimsa,« so skopi v SDS. FOTO: Črt Piksi
»Sporočam vam, da še ne razpolagamo z imenom, kdo bo nadomestil poslanca Branka Grimsa,« so skopi v SDS. FOTO: Črt Piksi
10. 7. 2024 | 16:15
10. 7. 2024 | 17:26
3:49

Državni zbor je na začetku tedna potrdil izvolitev poslancev iz Slovenije v evropski parlament. Na predlog vlade pa se je danes seznanil še s prenehanjem mandata ministra za obrambo Marjana Šarca. Kdo ga bo nadomestil na tej funkciji, verjetno še ne bo znano kmalu, saj je predsednik vlade Robert Golob državni zbor že obvestil, da bo funkcijo začasno opravljal sam. Bo pa v kratkem znano, kdo bo nova evropska poslanca Mateja Tonina in Branka Grimsa nadomestil v poslanskih klopeh.

Državna volilna komisija je obema kandidatoma na listi NSi in SDS, ki sta v volilni enoti zbrala najvišji odstotek glasov, že poslala obvestilo. A vsaj za zdaj ji Franc (Francisco Estanislao) Medic in Andrej Poglajen še nista odgovorila. Za to imata na voljo osem dni.

V NSi sicer potrjujejo, da bo Medic, argentinski Slovenec, sprejel mandat in nadomestil Tonina, medtem ko so v SDS bolj skrivnostni in pravijo, da za ime še ne vedo. Poglajen pa nam je potrdil le, da je obvestilo dobil in da še premišljuje, kaj bo storil. Je namreč tudi državni svetnik, in če bi se odpovedal mandatu, bi morali za njegovo funkcijo izvesti nove volitve za svetnika, ki zastopa lokalne interese. SDS bi tako lahko tudi izgubila svetnika.

Še posebej v tem mandatu je za SDS večina v državnem svetu pomembna, saj ji omogoča sprejemanje vetov, prek državnega sveta – prvopodpisani je bil prav Poglajen – pa so prišli tudi do parlamentarne preiskovalne komisije o Gen-I, Star Solarju in Gibanju Svoboda. Sami za ustanovitev namreč nimajo dovolj glasov. A ker ima lahko v tem primeru – drugače, kot če preiskovalno komisijo zahtevajo poslanci – predsednika in večino Gibanje Svoboda, s SDS še vedno poteka merjenje moči, ali bo ta sploh začela delovati.

Neuradno je slišati tudi o možnostih, da bi Poglajna lahko v svoji evropski pisarni angažiral Grims, kar pomeni, da bi lahko ostal tudi državni svetnik. 

Za Poglajnom je za poslanski sedež na vrsti nekdanji državni svetnik Bogomir Vnučec. Njemu bo Državna volilna komisija poslala pošto, ko bo dobila Poglajnov odgovor. Zatem bosta sledila dopisna seja – predvidoma v tednu dni – in obvestilo državnemu zboru.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine