Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Volitve 2022

Vse stranke spet obljubljajo več denarja

Pred volitvami napovedujejo več sredstev za znanost, stranke želijo okrepiti tudi povezave z gospodarstvom.
Stranke se zavedajo pomembnosti raziskovalne dejavnost za razvoj družbe, zato jih večina meni, da bi morali področju nameniti več sredstev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Stranke se zavedajo pomembnosti raziskovalne dejavnost za razvoj družbe, zato jih večina meni, da bi morali področju nameniti več sredstev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
21. 4. 2022 | 05:00
21. 4. 2022 | 07:42
7:43

V nadaljevanju preberite: 

Znanstvena skupnost opozarja, da je Slovenija še vedno država, ki za znanost namenja najmanjši delež javnega denarja od vseh držav članic EU. Stranke se večinoma strinjajo, da je treba povečati financiranje znanosti, ki ima ključno vlogo v spopadanju z globalnimi problemi.

Od nove vlade, poudarjata rektor UL Gregor Majdič in direktor Kemijskega inštituta Gregor Anderluh, pričakujejo, da bo takoj začela izvajati novi zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti (ZZrID), saj manjkajo podzakonski akti in druge podlage, od katerih je odvisno financiranje. Vlada bo morala zagristi v plačni sistem, posebno mladi raziskovalci (in administrativni del raziskovalnih zavodov) so slabo plačani. Želijo si, da bi vlada ustanovila posebno ministrstvo za razvoj, znanost, tehnologijo, inovacije, visoko šolstvo in digitalizacijo, ki bi bedelo nad temi za napredek države zelo pomembnimi področji in vzpostavljalo še trdnejšo vez med znanostjo in gospodarstvom.

Stranke smo vprašali, kako izboljšati položaj znanosti ter kako bodo zagotovile transparentno in smiselno vlaganje na področju raziskovalne dejavnosti.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine