Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vloženi novi obtožnici zoper Jankovića

Ena se nanaša na posel prodaje delnic Mercatorja iz leta 2006, druga pa na zadevo Gramozna jama, ki sega v leto 2009 in se nanaša na Stožice.
Zoper Zorana Jankovića sta vloženi novi obtožnici. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Zoper Zorana Jankovića sta vloženi novi obtožnici. FOTO: Mavric Pivk/Delo
J. P.
10. 10. 2019 | 19:21
10. 10. 2019 | 19:38
1:47
Specializirano državno tožilstvo je zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića vložilo novi obtožnici. Prva se po poročanju MMC RTV Slovenija nanaša na posel prodaje delnic Mercatorja iz leta 2006, druga pa na zadevo Gramozna jama, ki sega v leto 2009 in se nanaša na Stožice.


Prodaja delnic Mercatorja


Pri poslu prodaje delnic Mercatorja Jankovića sumijo, da se je z vrsto zapletenih poslovnih transakcij izognil plačilu davka. Uradno je 47.000 delnic prodala Electa Inženiring, tedaj že dve leti v lasti podjetja županovih sinov Damijana in Jureta. Preiskovalci so prepričani, da je podjetje nadzoroval župan in bil tako dejanski lastnik delnic, ki so bile pri Electi parkirane le za čas do prodaje. Pred slabim tednom dni je bila vložena obtožnica zoper tri fizične in eno pravno osebo.


Gramozna jama


V zadevi Gramozna jama naj bi Janković zlorabil svoj položaj in družbi Grep, ki je gradila Stožice, pridobil za 1,4 milijona evrov premoženjske koristi, obenem naj bi ji z lažnimi dokumenti omogočili pridobitev 5,5 milijona evrov posojila v Banki Koper. Obtožnica je bila vložena zoper pet fizičnih in eno pravno osebo, med soobtoženimi naj bi bili podžupanja Jadranka Dakić ter Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz Grepa, je še poročal MMC.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine