Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Tomažu Veselu soglasna podpora za odhod v Bruselj

Vlada je soglasno potrdila kandidaturo Tomaža Vesela za evropskega komisarja. Zdaj se bo predstavil še pred pristojnim parlamentarnim odborom.
Tomaž Vesel je najbolj kompetenten kandidat, ki uživa široko podporo, je po seji vlade povedal Matej Arčon. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Tomaž Vesel je najbolj kompetenten kandidat, ki uživa široko podporo, je po seji vlade povedal Matej Arčon. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
K. S.
26. 7. 2024 | 10:45
26. 7. 2024 | 12:24
2:00

Vlada je na današnji seji soglasno sprejela kandidaturo Tomaža Vesela za evropskega komisarja, je povedal podpredsednik vlade, zadolžen za komuniciranje, Matej Arčon. »Tomaž Vesel je najbolj kompetenten kandidat, ki uživa široko podporo,« je dejal Arčon, ki je danes vodil sejo vlade. Predsednik vlade Robert Golob je namreč v Parizu, kjer se bo udeležil odprtja olimpijskih iger.

Vesel se bo zdaj predstavil še pred pristojnim parlamentarnim odborom, a njegovo mnenje za vlado ni zavezujoče. 

Vlada kljub pozivu predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen, naj države pošljejo kandidata in kandidatko, tega ne bo storila, o čemer smo že poročali. Kot je pojasnil Arčon, gre v skladu s slovensko zakonodajo za stališče države, za njeno suvereno odločitev, da predlaga enega kandidata. »Držimo se zakonodaje. Naša suverenost je, da sami odločamo, kdo bo evropski komisar,« je dejal Arčon. Pojasnil je še, da nismo edina država, ki v Bruselj pošilja enega kandidata. 

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je v četrtek poslala pismo državam članicam, v katerem jih je zaprosila za imena kandidatov za evropskega komisarja. Kot rok za odgovor pa je postavila datum 30. avgust. Pogovore s komisarskimi kandidati namerava začeti sicer že sredi prihodnjega meseca.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine