Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Več vojske na meji, s policijskimi pooblastili ali brez

Predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi bo vložen predvidoma v enem tednu.
»Ker ni aktiviran 37.a člen zakona o obrambi, vojaške patrulje ne bodo mogle pridržati migrantov, ampak bodo ob morebitnem incidentu nemudoma obvestile mobilno enoto policije,« pravi Matej Tonin, obrambni minister. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
»Ker ni aktiviran 37.a člen zakona o obrambi, vojaške patrulje ne bodo mogle pridržati migrantov, ampak bodo ob morebitnem incidentu nemudoma obvestile mobilno enoto policije,« pravi Matej Tonin, obrambni minister. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
19. 10. 2020 | 05:43
19. 10. 2020 | 05:43
3:32
Ljubljana – Vnovičen predlog za aktiviranje 37.a člena zakona o obrambi, ki omogoča uporabo dodatnih sil Slovenske vojske za varovanje schengenske meje med Slovenijo in Hrvaško, naj bi bil večinoma že pripravljen. Kot je za Delo pojasnil notranji minister Aleš Hojs, ga bo predlagal v roku enega tedna in predstavil tudi vsem poslanskim skupinam, ki bodo to želele.

Že zdaj je sicer jasno, da bo Levica predlogu gotovo nasprotovala, medtem ko je pričakovati, da bodo v LMŠ, SD in SAB, tako kot ob prvem poskusu aktivacije marca letos, pripravljeni na pogovore o pogojih za aktivacijo. Razumljivo so ji, še posebej v SD, bolj naklonjeni posamezniki, ki prihajajo z obmejnega območja, a dokončno naj bi se odločili, ko bodo predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi dobili v roke. Glede na to, da tudi znotraj koalicije prevladuje ocena, da bi se lahko začasna podelitev policijskih pooblastil vojski, za kar je potrebnih najmanj 60 poslanskih glasov, znova sprevrgla v vprašanje o podpori vladi in notranjemu ministru Hojsu, obstaja tudi vzporeden načrt za krepitev samostojnega delovanja vojske na meji v okviru veljavne zakonodaje.

Vojska in policija tako končujeta pripravo novega protokola sodelovanja po 37. členu zakona o obrambi, ki bo sodeč po napovedih pristojnosti vodil v krepitev navzočnosti vojakov v primerjavi s sedanjim stanjem, ko Slovenska vojska zagotavlja dnevno zmogljivost dveh pehotnih čet, kar je največ 180 pripadnikov v dveh izmenah. Nova ureditev, ki naj bi jo v prihodnjih dneh podpisala načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš in generalni direktor policije Anton Travner, pa naj bi omogočila tudi samostojne vojaške patrulje, ki bodo pod vojaškim poveljstvom.

image_alt
SNAV za aktivacijo 37. a člena in spoštovanje ukrepov


»Ker ni aktiviran 37.a člen zakona o obrambi, te ne bodo mogle pridržati migrantov, ampak bodo ob morebitnem incidentu nemudoma obvestile mobilno enoto policije, ki se bo nemudoma odzvala,« pojasnjuje obrambni minister Matej Tonin in dodaja, da bo število vojakov, aktiviranih ob južni meji, odvisno od situacije. Predvidene so sicer štiri stopnje angažiranja vojakov – zelena stopnja bi pomenila aktivacijo 150 vojakov, rumena 400, oranžna 800, rdeča stopnja pa aktivacijo 2000 vojakov – a kot pravi obrambni minister, je največje število vojakov lahko angažiranih le krajše obdobje.

Premier Janez Janša je po seji sveta za nacionalno varnost pred dvema tednoma dejal, da si želijo dodatna policijska pooblastila vojski aktivirati predvsem zaradi situacije s covidom-19, ki zahteva dodatne resurse policije. Kot kaže policijska statistika, je število ilegalnih prehodov državne meje, ki je do avgusta naraščalo, v zadnjem mesecu sicer upadlo. S poslabšanjem vremenskih razmer na policiji pričakujejo še dodaten upad.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine