Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kacin ostro proti zasebnim druženjem

Vladni govorec Jelko Kacin je kot problematična označil zasebna druženja in znova poudaril pomen odgovornega ravnanja posameznikov.
Vladni govorec Jelko Kacin. FOTO: Blaž Samec/Delo
Vladni govorec Jelko Kacin. FOTO: Blaž Samec/Delo
Ka. M.
6. 1. 2021 | 09:55
6. 1. 2021 | 11:51
3:38
Po vladnih podatkih je bilo v Sloveniji včeraj opravljenih 6956 PCR-testov, s katerimi so odkrili 2602 novi okužbi (delež pozitivnih PCR-testov je bil tako več kot 37-odstoten). »Delež okuženih še naprej narašča,« je na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin

Podobno kot je dr. Nuška Čakš Jager (namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ) v svoji predstavitvi poudarila, da so pomemben vir okužb zasebna in družinska druženja ter praznovanja, je vladni govorec Kacin poudaril, da je edina pot za zajezitev epidemije prenehanje zasebnih druženj, kjer se mask ne nosi. »To se nam vleče od 1. novembra, ko so se začele zgodbe s pripravami na martinovanje, dva konca tedna so bile zidanice polne in še vedno se zidanice dajejo v najem,« je povedal in spomnil, da so martinovanju sledile koline. »Ljudje se držijo čez teden, potem pa konec tedna v zidanicah nadoknadijo vse.«

»To bom rekel prvič; Slovenija se deli na urbano in podeželsko in na podeželju se maske nosijo bistveno manj kot v urbanih središčih,« je dejal Kacin in dodal, da je okužb zato – sodeč tudi po hitrih testih – na podeželju več. »Zmanjšanje druženja na minimum je edina pot naprej,« je povedal in poudaril: »Vse je v rokah posameznika. Ko bodo ljudje razumeli, da dvigajo roko sami nase in na svoje najbližje, na prijatelje, s katerimi se družijo, bomo lahko imeli virusa v državi manj.«

Dopoldansko novinarsko konferenco si lahko ogledate tukaj: 



V svetovnem merilu sicer vse več okužb zaznavajo na jugu Afrike in v Južni Ameriki, je povedala dr. Nuška Čakš Jager. V Sloveniji se je delež na 100.000 prebivalcev glede na starostno skupino v primerjavi z 20. decembrom, ko je bil najvišji delež v starostni skupini 85+, dvignil med mlajšimi prebivalci med 25. in 40. letom.
 

V Slovenijo skupno prispelo 33.150 odmerkov


Cepljenje se je v Sloveniji uspešno začelo pred dobrimi desetimi dnevi, skupno pa smo doslej prejeli 33.150 odmerkov in jih razdelili približno 30.000, je povedala dr. Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ. Prva pošiljka, ki je v Slovenijo prispela 26. decembra lani (9750 odmerkov), je bila porabljena prvi dan cepljenja, in sicer večinoma za cepljenje oskrbovancev domov starejših občanov (DSO).

Cepljenje proti koronavirusu v Domu starejših občanov Fužine v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec/Delo
Cepljenje proti koronavirusu v Domu starejših občanov Fužine v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec/Delo


Druga pošiljka s 6825 odmerki je prispela 30. decembra in so jo večinoma porabili za cepljenje zdravstvenih delavcev in sodelavcev, enako kot tudi tretjo pošiljko, ki je bila dostavljena v ponedeljek in vsebuje 16.575 odmerkov. Velik del pošiljke prihodnjega tedna bo namenjene za cepljenje starejših od 80 let, ki niso stanovalci DSO in bodo na cepljenje prišli na mesta cepljenja.

Doslej so na NIJZ prejeli tri poročila o neželenih stranskih učinkih cepljenja: eden je bil resen in ga bo preučila skupina strokovnjakov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine