Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Posvetovalna skupina neuradno za prednostno uporabo cepiv mRNK

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Skupina za cepljenje pri NIJZ je po neuradnih informacijah sprejela odločitev, da priporoča prednostno uporabo cepiv mRNK pred vektorskimi. FOTO: Dado Ruvić/Reuters
Skupina za cepljenje pri NIJZ je po neuradnih informacijah sprejela odločitev, da priporoča prednostno uporabo cepiv mRNK pred vektorskimi. FOTO: Dado Ruvić/Reuters
V. U., STA
8. 10. 2021 | 09:43
8. 10. 2021 | 15:38
5:26
13.30 Informacijska jagoda sledilniku za covid-19, limona za informacijsko pooblaščenko

V okviru 24. mednarodne multikonference Informacijska družba so danes podelili tudi nagrade, ki izražajo pozornost posebnim dosežkom na področju informacijskih znanosti. Tako imenovano informacijsko jagodo je prejel sledilnik za covid-19, limono pa informacijska pooblaščenka, so sporočili z Instituta Jožef Stefan (IJS). Kot so navedli v inštitutu, »informacijske nagrade izkazujejo občudovanje vsem tistim, ki so s svojim delom pomembno prispevali k prepoznavnosti in razvoju informacijskih ved ter tudi tistim, ki so s svojim delovanjem opozorili na pomembnost dialoga in utemeljene kritike informacijskega delovanja.«

Nagrado za izjemen dosežek, informacijsko jagodo, je prejel Covid-19 Sledilnik in njegov pobudnik Luka Renko. Nagrado za neizjemen dosežek, informacijsko limono, pa je prejela informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik za njeno delovanje tekom aktualiziranja aplikacije Ostani zdrav, so še sporočili z IJS. Za tekoče dosežke so bili letos nagrajeni tudi sodelavci IJS in udeleženci ekipnega tekmovanja XPrize Pandemic Response Challenge, na katerem so zasedli drugo mesto. Nagrado Donald Michie and Alan Turing za življenjsko delo pa je prejel matematik Jernej Kozak.

11.58 Posvetovalna skupina za cepljenje neuradno priporoča prednostno uporabo cepiv mRNK pred vektorskimi

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ pod vodstvom infektologinje Bojane Beović je po neuradnih informacijah STA na četrtkovem sestanku sprejela odločitev, da priporoča prednostno uporabo cepiv mRNK pred vektorskimi. Vektorska cepiva bi po priporočilih skupine v Sloveniji še vedno uporabljali, a le na željo posameznika. Odločitev naj bi člani skupine po informacijah STA sprejeli na podlagi podatkov o redkih neželenih dogodkih in večji učinkovitosti cepiv mRNK.

Po študiji ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je cepivo Moderne namreč 93-odstotno učinkovito pri preprečevanju hospitalizacij zaradi covida-19, cepivo Pfizerja 88-odstotno, cepivo Janssena pa 71-odstotno. Študija CDC je od marca do avgusta zajela več kot 3600 hospitaliziranih odraslih oseb, ki sicer niso imeli oslabljenega imunskega sistema.

Po poročanju TV Slovenija posvetovalna skupina za cepljenje tako priporoča, da se vektorska cepiva uporabljajo samo ob podpisanem soglasju tistega, ki se cepi. Podobno bo veljalo za Moderno, v primeru uporabe za mlajše od 18 let, poroča TV Slovenija. Razprava skupine o potencialni omejitvi cepljenja z vektorskimi cepiv v Sloveniji je sledila smrti mlajše ženske, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s cepivom proizvajalca Janssen. Bolnica je po neuspešnem zdravljenju v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana umrla prejšnjo sredo, dokazovanje neposredne povezave med cepljenjem in zapleti pa je stvar nadaljnjih postopkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


9.43 Včeraj v Sloveniji še 838 novih okužb

Včeraj so na območju države potrdili še 838 novih okužb, je objavil portal Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Skupno so opravili 4709 testov po metodi PCR, kar pomeni, da jih je bilo pozitivnih 17,8 odstotka. Hitrih antigenskih testov je bilo 21.069.

Štirinajstdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev znaša 559, število aktivnih okužb ocenjujejo na 11.839. Sledilnik za covid navaja, da sta umrla še dva obolela s covidom-19. Hospitaliziranih je 413 ljudi, od tega na intenzivni negi 115.

V bolnišnicah zdravijo enako število bolnikov kot dan prej, intenzivno zdravljenje pa potrebuje en bolnik več kot dan prej. Najmlajši hospitalizirani bolnik s potrjeno koronavirusno okužbo je star 26 let, na oddelku intenzivne nege pa 34 let.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas po podatkih vlade cepljenih 1.133.688 ljudi oziroma 54 odstotkov prebivalstva. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 64 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 75 odstotkov. Z vsemi odmerki cepiva pa je cepljenih 1.033.139 prebivalcev, kar je 49 odstotkov celotnega prebivalstva, 58 odstotkov med starejšimi od 18 let in 70 odstotkov starejših od 50 let. V četrtek so sicer cepili 11.662 oseb.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine