Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pfizer in Moderna krepko podražila cepiva

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije covida-19.
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
M. K., M. B., STA
1. 8. 2021 | 10:09
1. 8. 2021 | 18:42
4:09
18.45 Pfizer in Moderna krepko podražila cepiva

Ameriški podjetji Pfizer in Moderna sta v zadnjih pogajanjih z državami članicami EU krepko zvišali cene svojih cepiv proti covidu-19, je danes razkril britanski Financial Times (FT). Nova cena Pfizerjevega cepiva tako zdaj znaša 19,5 evra, prej je bilo štiri evre cenejše, cena Moderninega cepiva pa je s približno 19 narasla na 21,5 evra, je FT povzel dele sicer tajnih pogodb. Izhodiščna cena Moderninega cepiva je bila kar 24 evrov za odmerek, a jo je evropska stran spričo večjih naročenih količin uspela znižati, FT še navaja neimenovani evropski vir, blizu pogajanjem. V omenjenih podjetjih te novice zaenkrat niso želeli komentirati.

18.20 Kitajska uvaja nove omejitve

Kitajska mesta so uvedla množično testiranje milijonov ljudi in nove omejitve potovanj. Na ta način skušajo zdravstvene oblasti zajeziti največji izbruh novega koronavirusa v zadnjih mesecih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V nedeljo so iz Kitajske poročali o 75 novih primerih koronavirusa s 53 lokalnimi prenosi. Geografsko gledano gre za največji izbruh v zadnjih mesecih, potem ko je država že lani v veliki meri zajezila pandemijo. Težave so se vrnile, ko je julija na letališču Nanjing na vzhodu države izbruhnila različica delta.

Oblasti so doslej izvedle tri kroge testiranj prebivalcev tega 9,2-milijonskega mesta. Na stotine so jih poslale v karanteno, da bi tako zajezile nadaljnje širjenje virusa. Peking je sicer izbruh pripisal vrhuncu turistične sezone, pa tudi temu, da gre za izjemno nalezljivo različico. Prizadevajo si izslediti tudi več kot 5000 ljudi, ki so se udeležili gledališkega festivala v mestu Zhangjiajie v provinci Hunan. Potem ko so pri obiskovalcih ugotovili okužbo, so mestne oblasti odredile zaprtje za vseh 1,5 milijona prebivalcev mesta.

14.55 Italija dosegla 60-odstotno precepljenost

Italija je v kampanji cepljenja proti covidu-19 dosegla pomemben mejnik. Polno cepljenih je namreč že 60-odstotkov Italijanov, starejših od 12 let, kar pomeni 32,4 milijona ljudi, je danes sporočil državni komisar, pristojen za kampanjo cepljenja, Francesco Paolo Figliuolo.

Do konca septembra želijo v Italiji doseči 80-odstotno precepljenost in s tem čredno imunost, je še povedal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Med drugim se v državi omenja možnost uvedbe obveznega cepljenja za učitelje, o čemer naj bi vlada v Rimu odločala še ta teden.

10.05. Včeraj so ob 761 testih PCR potrdili 58 okužb z novim koronavirusom

V Sloveniji so včeraj opravili 761 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 58, je na spletni strani objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Trenutno je v državi po ocenah NIJZ aktivnih 1081 primerov okužb, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 86.

V soboto je bilo opravljenih tudi 19.411 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem.

Število potrjenih primerov s PCR-testi je bilo nižje kot dan prej ob manj opravljenih testih, delež pozitivnih testov je včeraj znašal 7,6 odstotka, v petek 8,1 odstotka.

14-dnevno povprečje števila okužb na 100.000 prebivalcev se je povečalo za dva in znaša 50 okužb.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine