Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V Ljubljani se na hitri test čaka več kot dve uri

V nekaterih slovenskih mestih se je množično prostovoljno testiranje s hitrimi testi že začelo, ponekod se bo jutri.
Testiranje s hitrimi testi v Ljubljani poteka na Kongresnem trgu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Testiranje s hitrimi testi v Ljubljani poteka na Kongresnem trgu. FOTO: Blaž Samec/Delo
22. 12. 2020 | 11:46
22. 12. 2020 | 14:03
7:06
Danes se je pričelo množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi v šestih krajih po Sloveniji. Mobilnim ekipam je bilo razdeljenih 5000 hitrih testov, že danes pričakujejo na ministrstvu za zdravje še 35 tisoč hitrih testov, do 28. decembra pa bo dobavljenih dodatnih 300 tisoč testov, so sporočili z ministrstva. Zanimanje za testiranje je zdaj veliko.

Na Kongresnem trgu v Ljubljani se je ves dopoldan vila dolga vrsta čakajočih na testiranje s hitrimi antigenskimi testi. Tisti, ki so prišli na testiranje že zjutraj, so prišli na vrsto čez dve uri in pol. Tudi ob enajstih je bila vrsta čakajočih še vedno enako dolga kot zjutraj.
 
V vrsti so bili vseh starosti. Študent Matjaž se je odločil priti na testiranje, ker namerava za božične praznike domov k staršem, testiral se bo za vsak primer, v tveganem stiku ni bil, saj se zelo pazi in se ne druži z nikomer, je povedal. Drugače je z Ano, ki je prišla na hitri test, ker je bila predvčerajšnjim v tveganem stiku z okuženo osebo. »Ker je možnost hitrega testiranja, sem prišla sem, da bom hitreje izvedela za rezultat, kot če bi se prijavila na PCR-test,« je povedala.
 

V Ljubljani desetina pozitivnih

 
Na Kongresnem trgu je bila ves čas prisotna tudi policija, a je testiranje potekalo mirno. Vsi čakajoči so nosili maske.

Po informacijah z ministrstva za zdravje se je dopoldan v Ljubljani testiralo 300 oseb, 30 je bilo pozitivnih. Državna sekretarka Marija Magajna je bila v komentarju na tiskovni konferenci zadržana; šele analiza bo pokazala, ali je šlo za preventivno testiranje ali so prišli na testiranje ljudje po tveganem stiku ali že bolni. V tej luči bo možno interpretirati tudi rezultate, je dejala.
 

Negativen test ni potrdilo za obiske


»Rezultata testa ne smemo vzeti kot potrdilo, s katerim bomo lahko kogarkoli obiskovali brez skrbi. Test daje le dodatno varnost, še vedno pa je treba upoštevati vse ukrepe, kot so nošenje maske in razkuževanje rok,« je poudarila državna sekretarka. Po njenih besedah sta PCR test in hitri antigenski test enakovredna, zato ni potrebe, da če smo pozitivni na hitrem testu, da bi šli še na PCR test. Lahko pa gremo, je dejala. »Treba je upoštevati, da pokaže vsak test okuženost v trenutku odvzema brisa. Že čez dve uri ali naslednji dan je lahko drugače,« je opozorila. In še: »Če je test pozitiven, je treba ostati doma.«

Razlog za to, da se ni v vseh mestih pričelo testiranje, ni v ministrstvu za zdravje, je odgovorila na vprašanje novinarjev, zakaj denimo v Mariboru, ki je drugo največje slovensko mesto, danes še ne testirajo. Magajna je dejala, da je odločitev v rokah občin; ministrstvo oziroma NIJZ, ki koordinira promocijsko akcijo testiranja, sta zagotovila dovolj mobilnih ekip, ki bi lahko izvajale testiranje. Prijavljenih je 150 mobilnih ekip za testiranje 52 različnih izvajalcev, danes jih dela deset, jutri jih bo okoli 50, je napovedala državna sekretarka.

Hitri antigenski testi so po njenih besedah sicer namenjeni predvsem testiranju v delovnih organizacijah po novem letu, da bi lahko šole, vrtci in druge ustanove pričele z delom. Če pa bo zanimanje za testiranje tudi med splošnim prebivalstvom tako veliko kot danes, ga bodo omogočali tudi po novem letu, je dejala Magajna.
 

Testiranje naslednje dni

 
V Ljubljani bodo hitra testiranja izvajali tudi jutri in v četrtek. Poleg Kongresnega trga, kjer bodo kot danes testirali med osmo zjutraj in 17. uro, bo možnost testiranja tudi v Vilharjevem podhodu, in sicer med 10. in 17. uro.
 
Na odvzem brisa se ni treba posebej naročati. S seboj je treba imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Rezultat testa dobi testirana oseba približno 15 minut po testiranju. Če je test pozitiven, je treba takoj domov in ostati v izolaciji. Od doma je treba poklicati svojega izbranega zdravnika. »Negativni rezultat testa naj vam ne da občutka lažne varnosti, saj ste čez dve uri že lahko pozitivni. Še naprej upoštevajte vsa priporočila,« opozarjajo z ministrstva za zdravje.

Vrsta za testiranje na Konresnem trgu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Vrsta za testiranje na Konresnem trgu. FOTO: Blaž Samec/Delo


V Mariboru lokacija testiranja še ni znana, testiranje pa bo potekalo jutri in v četrtek od 9. do 16. ure. V Celju bo množično testiranje organizirano v dvorani Golovec danes od 10. do 17. ure, jutri od 9. do 17. ure in v četrtek  od 9. do 15. ure. 
 
V Novem mestu množično testiranje poteka v avli Kulturnega centra Janeza Trdine danes od 10. do 17. ure, jutri od 9. do 17. ure in v četrtek od 9. do 15. ure.
 
V Murski Soboti bo množično testiranje organizirano v drevoredu Martina Lutra danes od 11. do 17. ure, jutri od 9. do 17. ure in v četrtek od. 9. do 13. ure. 

Na Ptuju bo množično testiranje na parkirišču pred Zdravstvenim domom Ptuj danes, jutri in v četrtek od 9. do 17. ure. 

V Novi Gorici bo testiranje s hitrimi testi na Kidričevi cesti 7 v obliki »drive in« jutri od 9. do 17. ure in v četrtek od 9. do 15. ure. 

V Velenju se bo mogoče testirati na Titovem trgu jutri od 9. do 17. ure in v četrtek od 9. do 15. ure. 

V Sevnici bodo testirali v Zdravstvenem domu danes od 12. do 17. ure in jutri od 9. do 15. ure ter v četrtek od 9. do 15. ure. 

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
 

V Lenartu se bo mogoče tudi s hitrimi testi testirati pred Zdravstvenim domom danes, jutri in v četrtek od 8. do 15. ure. 

Testiranje s hitrimi testi bo v Kranju potekalo jutri, v sredo, 23. decembra, od 9. do 17. ure, in v četrtek, 24. decembra, od 9. do 15. ure. Lokacija odvzema brisov bo Slovenski trg.

V Slovenj Gradcu in Kopru se množično testiranje začne po božičnih praznikih. V Slovenj Gradcu bo 26. decembra od 9. do 17. ure množično testiranje s hitrimi testi organizirano v športni dvorani, v Kopru na parkirišču nogometnega stadiona (»drive in«) 28. in 29. decembra od 9. do 17. ure, v Kranju pa v šotoru na Slovenskem trgu 28., 29., 30. in 31. decembra od 9. do 17. ure.  

V Slovenski Bistrici bo množično testiranje omogočeno na parkirišču pri telovadnici na Partizanski ulici 35 (»drive in«) po novoletnih praznikih 4. in 5. januarja od 8. do 17. ure.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine