Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Večina držav bo nadaljevala cepljenje z AstraZeneco

V članku povzemamo relevantne informacije o epidemiji bolezni covid-19.
Ema je cepivo AstraZeneca označila kot varno in učinkovito. FOTO: Miguel Riopa/Afp
Ema je cepivo AstraZeneca označila kot varno in učinkovito. FOTO: Miguel Riopa/Afp
Ka. M., A. I., STA
18. 3. 2021 | 07:14
18. 3. 2021 | 21:08
23:21


21.07 V delu Francije od sobote nove omejitve zaradi covida-19

V Franciji bodo v več regijah, tudi v Ile-de-France, kjer leži prestolnica Pariz, v soboto za mesec dni uvedli omejitve gibanja, da bi zajezili širjenje novega koronavirusa, je danes sporočil francoski premier Jean Castex. Poudaril je, da omejitve ne bodo tako stroge, kot so bile ob prejšnjih dveh zaprtjih. V teh regijah bodo zaprli nenujne trgovine, prepovedano bo zapuščati regije, pa tudi sicer bodo omejili gibanje na prostem, šole pa bodo ostale odprte. Rekreacija na prostem in sprehodi bodo dovoljeni na območju do 10 kilometrov od doma.

Tako kot med prejšnjimi zaprtji pa bodo prebivalci tudi tokrat v prizadetih regijah morali svoj odhod od doma utemeljiti s pisnim potrdilom, tudi v primeru nujnih opravkov, je povedal. Hkrati pa bodo začetek nočne policijske ure po vsej državi zaradi daljšega dneva premaknili z 18. na 19. uro.

20.28 Večina držav napovedalo nadaljevanje cepljenja s cepivom AstraZenece

Več držav je po odločitvi Evropske agencije za zdravila (Ema) o cepivu proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca že sporočilo, da bodo nadaljevale cepljenje z njim. Med njimi so poleg Slovenije tudi Italija, Francija in Nemčija. Švedska in Norveška pa vztrajata pri prekinitvi, saj še preučujeta resne stranske učinke, ki jih je omenjala tudi Ema. Italija bo cepljenje nadaljevala v petek, je dejal italijanski premier Mario Draghi. »Prednostna naloga vlade ostaja, da v čim krajšem času cepi čim več ljudi,« je povedal.

Za petek je nadaljevanje cepljenja s cepivom AstraZenece napovedal tudi francoski premier Jean Castex. »Tudi sam se bom cepil s tem cepivom, da bi pokazal, da mu lahko popolnoma zaupamo,« je dejal. V petek bodo začele s tem cepivom znova cepiti tudi Nemčija, Bolgarija, Latvija in Litva. V slednji se bo v ponedeljek z njim v znak zaupanja cepil tudi tamkajšnji politični vrh. Irska je medtem za petek napovedala svojo odločitev o nadaljevanju.

18.40 Slovenija v petek nadaljuje z uporabo cepiva AstraZenece

Minister za zdravje Janez Poklukar je po ugotovitvi odbora Evropske agencije za zdravila, pristojnega za varnost, da je cepivo podjetja AstraZeneca varno in učinkovito, sporočil, da bo Slovenija po začasni prekinitvi v petek nadaljevala uporabo cepiva tega proizvajalca. V petek se bodo z njim cepili tudi predsedniki republike, DZ, vlade in DS. »Kot zdravnik in minister za zdravje bom na prvo mesto vedno postavljal zdravje ljudi, zato sem pred dvema dnevoma iz previdnosti ustavil cepljenje,« je v večerni izjavi za javnost spomnil Poklukar. Tako Slovenija kot tudi več drugih evropskih držav se je za začasno ustavitev cepljenja odločilo po pojavu primerov krvnih strdkov pri osebah, ki so se cepile s tem cepivom.

16.21 Kurz pričakuje, da bo Nemčija kmalu odpravila nadzor na meji s Tirolsko

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes po pogovoru z nemškim notranjem ministrom Horstom Seehoferjem izrazil prepričanje, da bo Nemčija v tednu ali dveh odpravila nadzor na meji s Tirolsko. Nemčija je nadzor na meji s Tirolsko in Češko v sredo sicer za dva tedna podaljšala. »Predvidevam, da če se bo epidemiološka slika na Tirolskem še naprej izboljševala, da bo temu tako čez en teden ali dva,« je povedal Kurz o odpravi nadzora na meji.

Kurz je na srečanju s Seehoferjem v Berlinu namreč dobil namige, da bodo lahko že kmalu postopno odpravili nadzor. Nemčija je uvedla nadzor na meji s Tirolsko in Češko v februarju zaradi nevarnosti vnosa bolj nalezljivih različic koronavirusa v državo. Ravno v sredo je vlada podaljšala nadzor za dva tedna, to pa je naletelo na glasno kritiko iz Tirolske, saj da ukrep ni več utemeljen. Deželni glavar Günther Platter je pozval avstrijsko vlado in Evropsko komisijo, naj pomagata pri končanju tega poostrenega nadzora.

15.06 Bruselj v postopek za reševanje sporov glede dobav cepiva AstraZenece

Evropska komisija namerava sprožiti mehanizem za reševanje sporov, ki ga vključuje pogodba o nakupu cepiva proti covidu-19 s švedsko-britanskim podjetjem AstraZeneca, so sporočili danes v Bruslju. O tem se komisija posvetuje še z državami članicami.
Glavni govorec komisije Eric Mamer je pojasnil, da komisija pripravlja pismo, v katerem bo AstraZeneco pozvala na pogovore v okviru mehanizma za reševanje sporov, ki je del pogodbe. O tem se še posvetujejo s članicami Unije, a želijo pismo poslati čim prej, je dodal na današnji novinarski konferenci v Bruslju.

Kot je dodal govorec komisije za področje zdravja Stefan De Keersmaecker, pogodba obema stranema omogoča, da drugi strani pošlje povabilo k pogovorom v okviru mehanizma. Pogovori potekajo v 20 dneh po povabilu. »Cilj tega postopka je, da v dobri veri pridemo do rešitve, ki bo ustrezala obema stranema,« je povedal.

Na fotografiji cepivo AstraZenece. FOTO: Leon Vidic/Delo
Na fotografiji cepivo AstraZenece. FOTO: Leon Vidic/Delo


14.43 Delodajalcem novih 4,6 milijona evrov protikoronske pomoči

Zavod RS za zaposlovanje bo danes delodajalcem znova nakazal pomoč na podlagi protikoronske interventne zakonodaje. Skupno gre za 4,59 milijona evrov, večina za ukrep karantene oziroma višje sile, so sporočili z zavoda. Za ukrep karantene oziroma višje sile bodo 4702 delodajalcema za skupno 8327 zaposlenih nakazali 2,96 milijona evrov. Za ukrep čakanja na delo pa bo 837 delodajalcev za skupno 2160 zaposlenih prejelo 1,63 milijona evrov.

14.40 V načrtu premeščanje dela bolnikov iz UKC Maribor v druge bolnišnice

Ker je UKC Maribor kljub delnemu upadu števila bolnikov s covidom-19 še vedno čezmerno obremenjen, je bil na državni ravni po besedah strokovnega direktorja Matjaža Vogrina dosežen dogovor za premeščanje dela bolnikov v bolnišnici v Slovenj Gradcu in na Golniku. S tem bi lahko lažje zmanjševali zaostanke pri obravnavi preostalih bolnikov.
 
V drugem valu epidemije novega koronavirusa so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor zdravili več kot 2400 bolnikov s covidom-19. Ob največji dnevni obremenitvi so imeli hospitaliziranih 240 takšnih bolnikov, pred štirimi tedni se je njihovo število znižalo na 90, v zadnjih dneh pa jih je znova več. Trenutno imajo 120 bolnikov s covidom-19, od tega jih 24 potrebuje intenzivno zdravljenje.

14.05 Veliko novih okužb v Nemčiji in na Poljskem

V Nemčiji in na Poljskem danes poročajo o rekordnem številu okužb z novim koronavirusom. Nemški Inštitut Roberta Kocha je sporočil, da so v zadnjih 24 urah v Nemčiji potrdili 17.504 okužbe, potem ko so jih dan prej 13.343. Na inštitutu so dodali, da se v državi soočajo s tretjim valom epidemije, ki ga poslabšujejo nove različice virusa, zato pričakujejo velik porast okužb. Število smrti med covidnimi bolniki v Nemčiji medtem še naprej upada. Danes so poročali o smrti 227 bolnikov, kar je manj kot prejšnji četrtek, ko je umrlo 321 bolnikov, teden pred tem pa 359.

Na Poljskem so po podatkih ministrstva za zdravje v zadnjem dnevu potrdili 27.278 novih okužb, kar je največ letos. Včeraj so poročali o 25.052 novih okužbah. Umrlo je še 356 covidnih bolnikov, skupno doslej 48.388, poroča poljska tiskovna agencija PAP. V bolnišnicah se zdravi 21.858 bolnikov s covidom-19, od katerih jih pomoč medicinskih ventilatorjev potrebuje 2190, je sporočilo poljsko ministrstvo z zdravje.

Merjenje temperature pred bolnišnico v Varšavi. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Merjenje temperature pred bolnišnico v Varšavi. FOTO: Kacper Pempel/Reuters


14.00 Stanje v Belgiji se ne izboljšuje

V Belgiji skrbi povzroča vse višje število okužb z novim koronavirusom. V državi je namreč prvič od novembra dnevno povprečje sedmih dni preseglo 3000 okužb, izhaja iz današnjih podatkov belgijskih pristojnih služb. V primerjavi s prejšnjim tednom je povprečno dnevno število okužb v tednu od 8. do 14. marca naraslo za 29 odstotkov na 3052. V zadnjih dveh tednih je Belgija na 100.000 prebivalcev dnevno naštela 330 primerov. V Belgiji sicer trenutno veljajo strogi ukrepi za omejitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim so prepovedani nenujni vstopi in izstopi iz države. Tudi družabni stiki v pretežni meri niso dovoljeni. Trgovine so po drugi strani že od začetka decembra večinoma odprte.

13.50 Na Hrvaškem umrlo 17 oseb s covidom-19

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 1197 novih primerov okužb z novim koronavirusom, kar je manj kot včeraj, ko so poročali o 1445 na novo okuženih. Na zdravljenju v bolnišnicah je 894 covidnih bolnikov, pri čemer jih pomoč respiratorja potrebuje 84. Umrlo je 17 oseb s covidom-19. 

13.40 18. marec v Italiji dan spomina na žrtve koronavirusne bolezni

V Italiji danes zaznamujejo prvi nacionalni dan spomina na žrtve covida-19. Osrednjo slovesnost so pripravili v mestu Bergamo, ki je bilo najhuje prizadeto italijansko mesto v prvem valu epidemije covida-19. Premier Mario Draghi je tam odprl Gozd spomina (Bosco della Memoria). Italijanski parlament je v sredo sprejel zakon o razglasitvi 18. marca za dan spomina na vse žrtve epidemije covida-19, danes pa ga je podpisal še predsednik republike Sergio Mattarella.

13.30 Sekcije OZS pozivajo k spremembi ukrepov

Sekcije frizerjev, kozmetikov in fotografov pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) pozivajo k odpravi pogoja, ki določa, da je na 30 kvadratnih mestih lahko le ena stranka. »Zaradi prostorskih omejitev je namreč veliko zaposlenih na čakanju na delo doma, poleg tega pa se zaradi omejitev dodatno povečuje delo na črno,« poudarjajo. Frizerji in kozmetiki predlagajo, da bi veljala omejitev deset kvadratnih metrov na eno stranko ali dva metra razdalje med strankami. Na ta način bi se lahko po njihovih navedbah na delovna mesta vrnili mnogi zaposleni, ki so trenutno na čakanju na delo doma.

Evropska komisija namerava sprožiti mehanizem za reševanje sporov, ki ga vključuje pogodba o nakupu cepiva proti covidu-19 s podjetjem AstraZeneca. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Evropska komisija namerava sprožiti mehanizem za reševanje sporov, ki ga vključuje pogodba o nakupu cepiva proti covidu-19 s podjetjem AstraZeneca. FOTO: Benoit Tessier/Reuters


13.00 Raziskava: cepivo AstraZenece z nizko zaščito proti južnoafriški različici

Glede na rezultate študije cepivo AstraZenece nudi 10,4-odstotno zaščito pred južnoafriško različico B.1.351, piše v znanstveni reviji New England Journal of Medicine. Doslej so verjeli, da cepivo nudi vsaj delno zaščito pred omenjeno različico virusa, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

V študijo so med junijem in novembrom lani vključili 2026 prostovoljcev, starih od 18 do 26 let, polovico so jih cepili s placebom, polovico pa s cepivom AstraZenece. V primarni analizi je 23 od 717 oseb, ki so prejele placebo, razvilo blago do srednje težko obliko covida-19, podobno je bilo tudi pri 19 od 750, ki so prejeli cepivo. To pomeni učinkovitost 21,9 odstotka, piše v študiji. Med 42, ki so zboleli, pa jih je 39 oziroma 92,9 odstotka zbolelo po okužbi z južnoafriško različico. Torej je v tem primeru učinkovitost 10,4-odstotna, so dodali znanstveniki.​

12.55 Cepilno mesto v Kranju bo Vojašnica Petra Petriča

Množično cepljenje proti covidu-19 se v Kranju v ponedeljek iz občinske stavbe seli v Vojašnico Petra Petriča. Ministrstvo za obrambo in vojašnica sta namreč ugodili prošnji občine in zdravstvenega doma, da se cepilno mesto iz središča Kranja preseli na dostopnejšo in logistično ugodnejšo točko. Gre za prvi primer takšnega sodelovanja v državi. V Kranju, kamor gravitirajo tudi občani občin Cerklje na Gorenjskem, Naklo, Šenčur, Preddvor in Jezersko, so doslej množično cepljenje izvajali v avli kranjske občine v središču mesta. Po ocenah Zdravstvenega doma Kranj, ki izvaja cepljenje, naj bi se ob povečani dobavi cepiva skozi občinsko avlo izmenjalo 50.000 ljudi.

Prizor z intenzivne nege v eni od bolnišnic v São Paulu. FOTO: Amanda Perobelli/Reuters
Prizor z intenzivne nege v eni od bolnišnic v São Paulu. FOTO: Amanda Perobelli/Reuters


12.45 Dobava cepiv se v prihodnjih tednih nadaljuje

V prihodnjem tednu v Sloveniji pričakujejo dobavo 29.250 odmerkov cepiv proizvajalcev Pfizer in Biontech, 18.000 odmerkov Moderne in 5060 odmerkov cepiva AstraZeneca. Zadnji dan marca se pričakuje še dodatna dobava 29.250 odmerkov Pfizerjevega cepiva. Tako bo v Slovenijo v marcu skupaj dobavljenih 194.030 odmerkov cepiv.

Pošiljke Pfizer-Biontechovega cepiva so tudi v aprilu predvidene vsak ponedeljek, ko naj bi dobavili po 40.950 odmerkov, skupaj 163.800 odmerkov. Za Moderno sta predvideni dve dobavi, a še ni jasno, koliko odmerkov bo dejansko prišlo: najmanj 28.000 in največ 37.200 odmerkov. Za AstraZeneco je v aprilu predvidenih pet dobav z zelo različnimi količinami odmerkov, od dobrih 11.000 do skoraj 53.500 odmerkov na teden. Skupaj pa naj bi dobavili 141.902 odmerkov tega cepiva.

Skupno naj bi aprila v Sloveniji dobili več kot 300.000 odmerkov cepiv. 

11.45 Porast števila novookuženih v Avstriji in na Madžarskem

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 3357 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v letošnjem letu. Še pred tednom dni so poročali o 2997 novih okužbah, število novookuženih pa sicer ne narašča skokovito. V zadnjih 24 urah je umrlo še 26 covidnih bolnikov, na spletni strani navaja časopis Kronen Zeitung. V bolnišnicah je nekoliko manj bolnikov, teh je skupno 1814, od tega 386 na intenzivni negi.

Razmere se slabšajo tudi na Madžarskem. V zadnjih 24 urah je umrlo 207 ljudi s covidom-19, med njimi so bili večinoma starejši. Potrdili so 6502 okužbi, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Na Madžarskem imajo trenutno več kot 160.000 aktivnih okužb. V bolnišnicah je na zdravljenju 10.386 bolnikov, od tega jih 1170 potrebuje pomoč pri dihanju.

10.55 Umrli trije ljudje s covidom-19

Vlada RS je na twitterju sporočila, da je bilo včeraj 972 novih okužb, v bolnišnicah pa se je zdravilo 462 covidnih bolnikov. Intenzivno nego je potrebovalo 85 bolnikov s covidom-19. Po okužbi z novim koronavirusom so včeraj umrli trije ljudje. 



10.30 Danska študija: Ponovna okužba bolj verjetna pri starejših od 65 let

Preboleli covid-19 večino ljudi ščiti pred ponovno okužbo z novim koronavirusom vsaj šest mesecev. Pri starejših pa obstaja večja verjetnost, da bodo znova zboleli, ugotavlja danes objavljena danska študija. Prvotna okužba naj bi med mlajšimi od 65 let nudila okrog 80-odstotno, med starejšimi pa le 47-odstotno zaščito pred ponovno okužbo. Oceno zaščite pred ponovno okužbo so raziskovalci izračunali na podlagi deležev pozitivnih in negativnih izvidov, pri čemer so upoštevali razlike v starosti, spolu in času, ki je pretekel od okužbe. ​

10.25 WMO: Covid-19 se bo lahko razvil v sezonsko bolezen

Covid-19 se bo najverjetneje razvil v sezonsko bolezen, so danes sporočili iz Svetovne meteorološke organizacije (WMO), ki deluje pod okriljem Združenih narodov. Pri tem so posvarili pred hitrim sproščanjem ukrepov za zajezitev pandemije glede na sezono, piše francoska tiskovna agencija AFP. Strokovnjaki so poudarili, da so respiratorna virusna obolenja pogosto sezonska z vrhunci jeseni ali pozimi, kot je to primer pri gripi.

10.05 V sredo nekaj manj kot tisoč novih okužb 

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v Sloveniji v sredo potrdili 972 novih okužb z novim koronavirusom, opravili pa so 5442 PCR-testov. Pozitivnih je bilo 17,9 odstotka PCR-testov. Opravili so tudi 27.347 hitrih testov. 

9.40 Na OI Ljubljana bodo cepili onkološke bolnike

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OI) bodo poleg zaposlenih po novem cepili tudi onkološke bolnike. OI zbiranje prijav začenja danes. Prijavijo se lahko onkološki bolniki, ki se zdravijo ali so se zdravili na OI, cepljenje pa se bo predvidoma začelo 26. marca 2021.

Grafit umetnika Luciana Crania v kraju Sapucaia do Sul na jugu države. FOTO: Silvio Avila/AFP
Grafit umetnika Luciana Crania v kraju Sapucaia do Sul na jugu države. FOTO: Silvio Avila/AFP


8.15 V Ukrajini več kot poldrugi milijon obolelih za covidom-19

V Ukrajini s približno 44 milijoni prebivalcev je za covidom-19 zbolelo več kot 1,5 milijona ljudi, je sporočil ukrajinski minister za zdravje Maksim Stepanov. V državi v zadnjih tednih zaznavajo porast števila novih okužb. Včeraj so potrdili 289 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. V bolnišnicah se zdravi več kot 4300 oseb s covidom-19.  

7.50 V ponedeljek na Tajvanu začetek cepljenja s cepivom AstraZenece

Predvidoma v ponedeljek bodo na Tajvanu začeli cepilno kampanjo s cepivom podjetja AstraZeneca, besede tajvanskega ministra za zdravje navaja Reuters. 117.000 doz cepiva AstraZenece je na Tajvan prispelo v marcu, ta teden pa je njihovo uporabo odobril pristojni tajvanski regulator. Med prvimi bodo na Tajvanu, kjer pričakujejo deset milijonov doz cepiva AstraZenece, cepili zdravstvene delavce. 

7.00 V Braziliji več kot 90.000 novookuženih

V Braziliji so včeraj potrdili več kot 90.000 novih primerov okužbe, kar je največ doslej. Medtem ko se zdravstvena kriza zaostruje, pa brazilski predsednik Jair Bolsonaro vztraja v zanikanju nevarnosti virusa. Včeraj je bil, denimo, »srečen«, da se na ulicah zbirajo nasprotniki ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa, piše tiskovna agencija Reuters. V približno 211-milijonski Braziliji so doslej potrdili več kot 11,6 milijona primerov okužb. Umrlo je skoraj 285.000 ljudi, od tega včeraj 2648, kar je drugo najvišje število smrti oseb s covidom-19 v enem dnevu. Bolsonaro je sicer pred kratkim napovedal imenovanje četrtega ministra za zdravje v času epidemije – generala Eduarda Pazuella bo predvidoma nasledil zdravnik Marcelo Queiroga

image_alt
Obalno-kraška regija ponovno oranžna


6.45 Ema bo danes sporočila odločitev o AstraZeneci

Evropska agencija za zdravila (Ema) bo predvidoma danes sporočila končno odločitev glede varnosti cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca. V torek so sicer dejali, da je od cepiva več koristi kot tveganj, podobno so v sredo sporočili tudi iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

​Več držav EU, med njimi tudi Slovenija, je preventivno ustavilo cepljenje s tem cepivom po pojavu krvnih strdkov pri cepljenih osebah. O AstraZeneci bo odločil Emin odbor za varnost (PRAC), ki ga sestavljajo strokovnjaki iz vseh članic EU in še drug strokovnjak. Emin strokovnjak Peter Arlett je pojasnil, da med drugim preučujejo rezultate kliničnih preizkusov, epidemiološke podatke, tudi o pojavu krvnih strdkov, ter delež cepljenih v posameznih državah.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine