Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Umrl je ekonomist in politik Dušan Šinigoj

Zasedal je več političnih funkcij, slovensko vlado pa je vodil v letih pred osamosvojitvijo.
Milan Kučan, Dušan Šinigoj (v sredini) in Miran Potrč FOTO: Janez Zrnec/arhiv
Milan Kučan, Dušan Šinigoj (v sredini) in Miran Potrč FOTO: Janez Zrnec/arhiv
Be. B., STA
20. 8. 2024 | 13:50
20. 8. 2024 | 14:08
2:34

V 91. letu starosti je v nedeljo zvečer umrl slovenski ekonomist in politik, zadnji predsednik izvršnega sveta Socialistične republike Slovenije Dušan Šinigoj. V življenju je zasedal več političnih funkcij, slovensko vlado pa je vodil v letih pred osamosvojitvijo.

Šinigoj se je rodil leta 1933 v Dornberku pri Novi Gorici. Leta 1959 je diplomiral na Ekonomski fakulteti UL. Najprej se je kot profesor zaposlil na ekonomski srednji šoli v Ajdovščini, med letoma 1961 in 1963 pa je predaval na Šolskem centru za blagovni promet v Novi Gorici, kjer je kasneje zasedel tudi mesto ravnatelja.

Leta 1969 je postal sekretar komiteja občinske konference Zveze komunistov Slovenije (ZKS) v Novi Gorici, leta 1973 pa je začel delati v Ljubljani kot član izvršnega odbora republiške konference SZDL. Pet let zatem je bil izvoljen na mesto podpredsednika izvršnega sveta skupščine Socialistične republike Slovenije, maja 1984 pa še na mesto predsednika, na katero je bil vnovič izvoljen leta 1986, navaja Slovenska biografija.

Že pred izvolitvijo na čelo izvršnega sveta skupščine je bil član več odborov in komisij, med drugim je bil predsednik republiške komisije za odnose z verskimi skupnostmi, pozornost pa je namenjal tudi šolskim vprašanjem in gospodarski problematiki konec 80. let. Šinigoj je namreč vodenje slovenske vlade prevzel v času zaostrovanja jugoslovanske družbene in gospodarske krize, piše Slovenska biografija, njegovi nekdanji sodelavci pa poudarjajo tudi njegov prispevek v času postavljanja temeljev samostojne države.

Vladne posle je po prvih demokratičnih volitvah predal premieru slovenske osamosvojitvene vlade Lojzetu Peterletu, do leta 1993 pa je bil nato direktor Komercialne banke Nova Gorica.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine