Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Turški podjetji ovadeni, 2TDK zagotavlja ukrepanje

Turški delavci naj bi delali več kot 300 ur mesečno. V 2TDK zatrjujejo, da jemljejo navedbe o domnevnih kršitvah skrajno resno.
V 2TDK pravijo, da so od same seznanitve ravnali proaktivno in sprejeli vse ukrepe, ki nam jih dopuščata zakonodaja in sklenjena pogodba o glavnih gradbenih delih. FOTO: 2TDK
V 2TDK pravijo, da so od same seznanitve ravnali proaktivno in sprejeli vse ukrepe, ki nam jih dopuščata zakonodaja in sklenjena pogodba o glavnih gradbenih delih. FOTO: 2TDK
STA, K. S.
6. 10. 2023 | 14:32
6. 10. 2023 | 15:04
5:41

Društvo Delavska svetovalnica bo podalo kazenske ovadbe zaradi kršitev delovne zakonodaje v primeru delavcev turškega podjetja Türkcam, ki je podizvajalec partnerja v konzorciju izvajalcev gradnje drugega tira Divača–Koper Yapija Merkezija. Ugotovili so, da so delali tudi po 372 ur na mesec, socialni prispevki zanje v Sloveniji pa niso plačani. V družbi 2TDK so v odzivu zapisali, da jemljejo navedbe o domnevnih kršitvah delovnopravne zakonodaje pri projektu Drugi tir od trenutka seznanitve skrajno resno. 

Vodja svetovalnice Goran Lukić je na novinarski konferenci povedal, da so se na društvo obrnili trije turški delavci, ki so mesečno delali od 300 do 372 ur. »To je eklatantno kršenje vseh določil delovne zakonodaje okoli počitkov, delovnega časa, odmorov,« je poudaril Lukić. V pogodbi med naročnikom, družbo 2TDK ter izvajalci je po njegovih besedah navedeno, da je izvajalec dolžan spoštovati veljavno delovno zakonodajo, torej uporabljati veljavno kolektivno pogodbo gradbene dejavnosti v Sloveniji, ta dolžnost pa velja tudi za vse podizvajalce. Kolektivna pogodba med drugim določa dodatke zaradi razporeditve delovnega časa (npr. za nočno in nedeljsko delo) in dodatek za nadurno delo.

Kazenska ovadba proti dvema turškima podjetjema

Ob tem so ugotovili tudi, da niso bili plačani socialni prispevki v Sloveniji, pa bi morali biti. Če med državama, v kateri potekajo dela in iz katere prihaja izvajalec, ni sklenjen sporazum o socialni varnosti – med Slovenijo in Turčijo ga ni –, se namreč status delavca določa izključno na podlagi nacionalne zakonodaje in predpisov EU, ki se v Sloveniji uporabljajo neposredno. Tako je med drugim treba delavce prijaviti v sistem zdravstvenega in socialnega zavarovanja. Dva delavca sta pri Finančni upravi RS (Furs) preverila, ali so bili zanju plačani prispevki – v evidencah Fursa podatkov, da bi bili, ni.

»Delavci imajo vso pravico, da dobijo do centa izplačano, kar jim pripada, hkrati pa ima država odgovornost, da ugotovi, kaj se dogaja z davki in prispevki,« je poudaril Lukić. Društvo bo podalo kazensko ovadbo proti podjetjema Türkcam in Yapi Merkezi ter odgovorne osebe teh dveh podjetij, je napovedal.

Kot je povedal Lukić, so s primeri seznanjeni tako 2TKD kot izvajalci. V društvu ocenjujejo, da poskuša turško podjetje, ki je, kot so vmes izvedeli, v prisilni poravnavi, zavlačevati. Inšpekcija je po navedbah svetovalnice decembra 2021 sprejela usmeritev, da bo zagotavljala stalen periodični nadzor nad vsemi delovišči drugega tira, in glede na dokumentacijo, ki so jo od inšpekcije prejeli, je bilo nadzora precej, je dodal Lukić.

2TDK: Za to je pristojen inšpektorat

»V družbi 2TDK navedbe o domnevnih kršitvah delovnopravne zakonodaje na projektu Drugi tir od trenutka seznanitve z njimi jemljemo skrajno resno. V konkretnem primeru smo od same seznanitve ravnali proaktivno in sprejeli vse ukrepe, ki nam jih dopušča zakonodaja in sklenjena pogodba o glavnih gradbenih delih. Ob tem opozarjamo, da gre pri navedenem primeru za delovno razmerje med delavcem in podizvajalcem (delodajalcem), za katerega je pristojen inšpektorat,« so sporočili iz 2TDK.

Kot so dodali, so ne glede na navedeno izvajalca glavnih gradbenih del pri projektu »pozivali tako k dolžnosti spoštovanja delovnopravne zakonodaje kot tudi pogodbenih določil. Prav tako smo ga pozvali k opredelitvi do očitanih delovnopravnih nepravilnosti pri delavcih, pri katerih bi se ali se je že pojavil očitek o kršenju delovnopravnih pravic ne glede na to, ali so delavci zaposleni pri izvajalcih ali podizvajalcih«.

Zahtevali so tudi dokazila o odpravi morebitnih očitanih kršitev ter vse odzive, ki so jih posredovali odvetnici, ki zastopa turške delavce. »Glede na resnost obtožb smo izvajalca opozorili tudi na skrajni ukrep – morebitno razvezo pogodbe skladno z zakonom o javnem naročanju. Sklicali smo tudi sestanek, ki je potekal 30. 8. 2023 v prostorih 2TDK, z vsemi vpletenimi deležniki, kjer smo se neposredno seznanili o aktualnem stanju konkretne zadeve ter dogovorili nadaljnje korake, ki jih bosta izvedla podizvajalec in odvetnica turških delavcev.

Hkrati so ostro zavrnili navedbe o pasivni vlogi družbe 2TDK v tej zadevi. Kot so dodali, družba ves čas zahteva spoštovanje tako slovenske delovnopravne zakonodaje kot tudi celotnega slovenskega pravnega reda. »To zahtevamo tako od slovenskih kot tudi tujih podjetij, ki sodelujejo pri projektu Drugi tir in od tega ne odstopamo,« so zapisali.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine